hindoe


hindoe 1.0

iemand die het hindoeïsme, een stroming binnen het hindoeïsme aanhangt, belijdt; aanhanger, belijder van het hindoeïsme, een stroming binnen het hindoeïsme

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hindoe…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hangt het hindoeïsme, van een stroming binnen het hindoeïsme aan; is aanhanger, belijder van het hindoeïsme, van een stroming binnen het hindoeïsme

    Algemene voorbeelden


    Het belangrijkste doel van een hindoe is verlost te raken van de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Deze verlossing noemt men de 'moksha'.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/hindoeisme.htm

    Je kunt geen hindoe worden. Daarom zijn er ook geen zendelingen die proberen andere mensen tot het hindoeïsme te 'bekeren'.

    http://www.indianet.nl/ks-hindoens.html

    Hindoeïsme is een van de grote wereldgodsdiensten. Maar verreweg de meeste hindoes wonen in India.

    http://www.indianet.nl/ks-hindoens.html

    Holifeest: dit feest duurt 2 dagen en wordt door alle hindoes in de hele wereld gevierd. Overal gooit men met gekleurd poeder, waterverf en ballonen gevuld met gekleurd water. 's Avonds wordt een groot vreugdevuur gemaakt. Tijdens dit feest viert men dat het kwade uit de weg wordt geruimd.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/hindoeisme.htm

    De hindoes komen samen in de tempel om te bidden, te mediteren en te offeren. De diensten worden dan ingeleid door een priester, de pandit. Sommige hindoes hebben echter ook een kleine huistempel.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/hindoeisme.htm

    Ook voor Hindoes is vasten een belangrijk deel van de beleving van hun religie. Er zijn meerdere vormen van vasten: onthouding van voedsel, drank en/of spreken.

    http://www.google.nl/search?q=cache:jk3PAKOC8XMJ:www.efa.nl/opleidingen/pabo/voeding.doc+dankgebeden+site:.nl=nl

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • aanbidden
    • bidden
    • geloven

    De Hindoes aanbidden hun goden in grote tempels. Deze tempels bevatten sierlijke beeldhouwwerken en beelden van de goden. De tempels worden onderhouden door priesters. In de tempels worden bloemen en voedsel geofferd.

    http://users.skynet.be/zoekheteensop/hindoeisme.htm

    De hindoes bidden minstens 2 keer per dag en bij de gebeden worden er offers gebracht. Het gaat dan om water, eten, licht, vuur en bloemen die aan de beelden van de goden worden geofferd.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/hindoeisme.htm

    Waar gelovige hindoes het over eens zijn, is dat je moet leven volgens de regels die je groep en afkomst je stellen (dharma). Ook geloven hindoes dat er sprake is je na je dood opnieuw wordt geboren (samsara). En dat de daden in dit leven gevolgen hebben voor het volgende (karma).

    http://www.indianet.nl/ks-hindoens.html

    met koppelwerkwoord


    • zijn

    India telt ruim 1 miljard inwoners, waarvan 44% analfabeet is en 78% functioneel analfabeet. Ongeveer 80% van de inwoners is hindoe, 12% is moslim en 3% is christen.

    http://www.ronduit.nl/jc/loc_centrum/loc_stadhuisplein/gen_home/article.jsp?art=5297760=2752696,

    Tachtig procent van de Indiërs zijn hindoe. Zij eten geen rundvlees en zien koeien als heilige dieren.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als hindoe

    Anders dan christendom of islam heeft het hindoeïsme zich niet verspreid over veel verschillende volkeren. Dat komt doordat je geen hindoe kunt worden. Je wordt als hindoe geboren of niet. Je kunt geen hindoe worden.

    http://www.indianet.nl/ks-hindoens.html

    Een belangrijke figuur uit het modern hindoeïsme is Mahatma Gandhi . Ten tijde van het Engels bestuur van India leidde Gandhi een beweging voor de Indiase onafhankelijkheid. Geïnspireerd door zijn geloof als hindoe dat alle leven heilig is, stond hij erop dat de leden geen geweld gebruikten. Hij kreeg daarna de naam 'Mahatma', grote ziel, omdat hij door zijn daden aanwees hoe liefde het kwade kan verslaan.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/hindoeisme.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden