hittebestendig


hittebestendig 1.0

( Gezegd van zowel zaken als, minder vaak, personen en dieren)
bestand tegen de hitte; bestand tegen de gevolgen van hitte

Algemene voorbeelden


Van de Europese vuursalamander dacht men dat hij in vuur kon leven. Een mogelijke verklaring voor deze vreemde legende is dat er regelmatig verrotte blokken hout op het vuur werden gegooid waarin nog salamanders zaten. Als de dieren dan snel probeerden te ontsnappen, dacht men dat ze hittebestendig waren. Waarschijnlijk konden ze dankzij hun vochtige huid door het vuur lopen, als ze maar snel genoeg waren.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Perfect Legs van Coverderm is een waterproof camouflagemake-up, die zelfs de meest gehavende plekjes maskeert. Het blijft de hele dag goed zitten en geeft een perfecte dekking. Je kunt ermee zwemmen én zonnen, want het is hittebestendig.

http://www.beautyweb.nl/index2.php

Sampras is iets meer hittebestendig dan Kafelnikov, dat merk je zo. Vraag is alleen, of men Sampras niet te lang aan de praat hield: vijfsetters tegen Bruguera, Martin en Courier.

De Standaard,

Asbest is de verzamelnaam voor vezelachtige mineralen gevonden in gesteenten. Het is hittebestendig, onbrandbaar, slijtvast, stevig, goed isolerend, chemisch neutraal en gemakkelijk toepasbaar in bindmiddelen.

http://www.gent.be/

Natuursteen is hittebestendig. Het is hard en heeft een luxe uitstraling.

http://www.wijnandkeukens.nl/

Het werkblad is weliswaar hittebestendiger dan multiplex met duropal, maar wanneer u een hete pan op het blad zet, kunnen er kringen ontstaan.

http://www.wijnandkeukens.nl/

Maar hupse Monami houdt er meer vaart in dan Fernandez, geeft de indruk dat ze hittebestendiger is en heeft de vorm van haar leven. En volgens het laatste doktersrapport zou het met die rugpijn nog best meevallen.

De Standaard,

Verwijder dan de vrucht en de pijpkaneel en serveer de bisschopwijn in hoge hittebestendige wijnglazen met suiker naar smaak.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Door de bijzondere eigenschappen (licht, supersterk, hittebestendig) leende deze vezel zich voor hoogwaardige toepassingen.

De Gelderlander,

Een Saab is voorzien van een ABS-remsysteem met grote schijfremmen en hittebestendige remvoeringen die voor maximale remkracht zorgen - ook wanneer u langere tijd achter elkaar veel moet remmen.

http://www.saab.be/home/BE/du/philosophy.xml

De basis van het werkblad is granietkorrels die gebonden worden met een hars. Ook dit werkblad is hittebestendig.

http://www.wijnandkeukens.nl/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een hittebestendige groep
  • hittebestendige soorten

Alle duplex-toevoegmaterialen zijn met stikstof gelegeerd. Bij sommige soorten zijn nog wat legeringselementen toegevoegd om de corrosiebestendigheid te verbeteren [...]. Ten slotte de hittebestendige groep met een hoge warmvastheid. Samenstellingen variëren van 16-27%. Chroom van 8 tot 36%. Nikkel, afhankelijk van het type.

http://www.controlas.nl/lt8.html,

Tabel 1 laat een gedeelte zien (austenisch-ferritisch) van de chemische samenstelling van de verschillende soorten roestvaststaal. De onderverdeling is als volgt: martensitisch/ferritisch; austenitisch; austenitisch / ferritisch - grote corrisiebestendigheid; vol austenitisch - grote corrisiebestendigheid; speciale soorten; hittebestendige soorten.

http://www.controlas.nl/lt8.html,

  • hittebestendige isolatie
  • hittebestendige lagen

In dit geval bestaat het rookkanaal uit keramische (terracotta of chamotte) elementen, die met mortel of speciale kit aan elkaar worden gezet. De elementen zijn veelal dubbelwandig. De holte kan soms gevuld of bekleed worden met hittebestendige isolatie.

http://www.brwalphen.com/default.htm

Het getroffen deel van het stationsgebouw dateert uit de jaren vijftig, toen in de bouwnijverheid begonnen werd met de verwerking van asbest als hittebestendige isolatie.

De Standaard,

Het intelligente energie-absorberende systeem doet dan de rest. De extra energie wordt in zo'n geval niet in het passagiersgedeelte opgenomen door deformatie van de kooi en het naar binnen dringen van het dashboard of zelfs de motor, maar door wrijving van remschoenen op de stangen. Toepassing van hittebestendige lagen moet oververhitting voorkomen.

http://www.kennislink.nl/web/show?id=82522=content=811=82519,

  • hittebestendige kleding

De aramidevezels, die worden verkocht onder de merknaam Twaron, worden gebruikt in verscheidene eindprodukten zoals remschoenen in auto's, hittebestendige kleding en als vervangingsmateriaal voor asbest.

NRC,

  • hittebestendig materiaal
  • hittebestendige materialen
  • hittebestendige plastics

Per kilogram verbruikte brandstof loost een Concorde twintig gram stikstofoxiden. Voor een toekomstig supersoon vliegtuig moet dat minder worden dan vijf gram, vindt de Nasa. Die vermindering zou bij voorbeeld gerealizeerd kunnen worden door de verbranding in de motoren bij een hogere temperatuur te laten gebeuren. Dan ontstaan er minder stikstofoxyden, maar er zijn wel vooralsnog experimentele hittebestendige keramische materialen nodig, die mechanisch sterk genoeg zijn én tweeduizend graden Celsius kunnen verdragen.

De Standaard,

Volgens het team ingenieurs zijn ze er voor het eerst in geslaagd een micro-motor te vervaardigen uit duurzaam, hittebestendig materiaal als keramiek of siliconencarbide.

Gazet van Antwerpen,

De grote mobiliteit in alle sectoren van onze samenleving met een zeer groot personenverkeer over mondiale afstanden zoals we die sinds meerdere decennia kennen, hebben we te danken aan de altijd maar toenemende performantie van de passagiersvliegtuigen. De materiaalkunde heeft hiertoe op vele terreinen bijgedragen. Ik noem er twee: de ontwikkeling van lichtgewicht aluminiumlegeringen en van lichtgewicht composietmaterialen en de ontwikkeling van hittebestendige en corrosiebestendige materialen met een grote mechanische sterkte voor de turbinebladen van de straalmotoren.

http://lucinfsr.luc.ac.be/download/DankcollegeStals.doc,

Met de bouw van een fabriek voor de productie van hittebestendige plastics door Phillips Petroleum (PP) verrijst de eerste echte industriële vestiging op de haventerreinen van Katoen Natie.

De Standaard,

Mermans is bij Phillips Petroleum verantwoordelijk voor de Belgische divisie van hittebestendige plastics.

De Standaard,

  • een hittebestendig schild

De ontwikkeling van dit soort ovens is pas op gang gekomen toen Salvador Camacho, professor plasmafysica, voor NASA op zoek ging naar een hittebestendig schild voor de Space Shuttle Discovery.

http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/regio/schoolpaper1.htm

  • een hittebestendige stof
  • hittebestendige stoffen

Strooi vervolgens wat aardappelmeelzaagsel of, bij witte hittebestendige stoffen, wat zout op de vlek.

http://www.miele.nl/apps/vg/nl/navigatie.nsf/index?OpenPage

En toen de Europeanen voor het eerst een vreemde vezelachtige stof zagen die kon worden geweven tot een hittebestendige stof, dachten ze dat het wel salamanderhuid moest zijn.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

  • een hittebestendig systeem

Dit katalytische verbrandingsproces moet in de uitlaat van een auto plaatsvinden. Daarvoor is een hittebestendig en schokvast systeem vereist.

NRC,

  • een hittebestendige toxine

Infectie met Clostridium botulinum (botulisme) is veel ernstiger. Deze bacterie maakt eveneens een hittebestendig toxine, dat al in zeer geringe dosis dodelijk is.

http://www.voedsel.net/vragen/index.htm

  • een hittebestendig werkblad

Zet u altijd hete pannen op het werkblad, kies dan voor een hittebestendig werkblad.

http://www.wijnandkeukens.nl/

met bijwoord


  • goed hittebestendig
  • niet hittebestendig
  • uiterst hittebestendig
  • vrijwel hittebestendig
  • zeer hittebestendig

Het werkblad is niet hittebestendig.

http://www.wijnandkeukens.nl/

Het minerale thermische isolatiemateriaal (dikte van 32,5 mm of 50 mm) is uiterst hittebestendig en werd aan een brandbaarheidsproef blootgesteld aan een temperatuur van 1000 °C.

http://www.detandt.com/nl/Documentation/docudoublepfudw.asp

Roestvrijstaal is vrijwel hittebestendig.

http://www.wijnandkeukens.nl/

Corian is niet hittebestendig.

http://www.wijnandkeukens.nl/

Spoelbakken die onzichtbaar in het werkblad zijn gelast, zijn vervaardigd in een zogenaamde volkern-kunststof. Dit zijn composieten van een bindmiddel (acryl of polyesterhars) en gemalen steen of mineralen (aluminiumhydroxide, kwarts, graniet). Zij zijn in de massa gekleurd, niet poreus, robuust, bestand tegen de meeste zuren en goed hittebestendig.

http://www.easy.be/immo/grotewerken/immo_keuken.asp

De schimmeltoxines zijn zeer hittebestendig in tegenstelling tot de schimmels of bacterien zelf.

http://www.voedsel.net/vragen/index.htm

met werkwoord


  • hittebestendig maken

Tot dan toe had men wel ervaring met het hittebestendig maken van kleine capsules, maar een toestel zo groot als een DC 9 was andere koek.

http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/regio/schoolpaper1.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: tot

  • hittebestendig tot 230°C

Koelkast - Diepvriezer (koudebestendig tot - 60°C) - Magnetron - Oven (hittebestendig tot 230°C).

http://www.oldenhof-kookkado.nl/?sei_freek002.asp

met ander, nevengeschikt adjectief


  • kleurvast en hittebestendig
  • zowel stofbestendig als hittebestendig

Onder zekere voorwaarden kan men kaarsvet verwijderen met behulp van een strijkijzer en een goed absorberende onderlaag die kleurvast en hittebestendig is.

http://www.fbt-online.be/

Het schijfje is nagenoeg onverwoestbaar: er kan meer dan 1 miljoen keer opgenomen en gewist worden zonder dat er verlies optreedt aan geluidskwaliteit. Het is ondergebracht in een stevig, ultrasoon gelast omhulsel, dat zowel stof- als hittebestendig is.

http://www.raf.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen