hokjesmentaliteit


hokjesmentaliteit 1.0

mentaliteit waarbij iemand geneigd is personen en zaken in te delen in categorieën, waarbij die in hokjes worden geplaatst en op basis van vooroordelen en veronderstellingen bepaalde (vaak negatieve) eigenschappen krijgen toegeschreven; mentaliteit waarbij in hokjes wordt gedacht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hokjesmentaliteit…

is een mentaliteit

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een mentaliteit waarbij iemand geneigd is personen en zaken in te delen in categorieën, waarbij die in hokjes worden geplaatst en op basis van vooroordelen en veronderstellingen bepaalde (vaak negatieve) eigenschappen krijgen toegeschreven; is een mentaliteit waarbij in hokjes wordt gedacht

    Algemene voorbeelden


    "Ik heb het vaak meegemaakt dat op een persconferentie drie, vier radiomedewerkers aanwezig waren. Iemand van de nieuwsdienst, van Radio 3, van Studio Brussel. Dat kan toch niet, dat is een verspilling van mankracht." Bouveroux haalt het aan als een voorbeeld van de hokjesmentaliteit, van wat er gebeurt als elke radioredactie op haar eiland blijft.

    De Standaard,

    In deze legislatuur willen wij: a) de hokjesmentaliteit doorbreken. Als moderne beleidsmakers beseffen wij dat 'alles altijd met alles te maken heeft' en dat een beleid niet mag stoppen aan de grenzen van een bepaald politiek wingewest of aan de rand van een specifiek inhoudelijk bevoegdheidsterrein. Daarom willen wij in onze provincie uitdrukkelijk een inclusief beleid voeren. In de praktijk betekent dat 'schotbalkjes ophalen' [...]. b) de politiek op het voorplan brengen.

    http://www.provant.be/Kennismaking/Provincieraad/bestuursakkoord.htm

    Bovendien beschuldigt hij de critici van hokjesmentaliteit: 'J'étais las de l'image [...] qu'on m'avait collé sur le dos une fois pour toutes depuis trente ans'.

    http://users.skynet.be/streven/artikels/Gary-Chimo.htm

    "Mijn droom is een grote nieuwsdienst met politieke, culturele, sport- en andere journalisten. De groep mag geen eiland binnen de radio zijn die enkel voor het nieuws werkt, maar moet toeleveren aan allerhande programma's. De hokjesmentaliteit moet weg."

    De Standaard,