hongerstaker


hongerstaker 1.0

iemand, vaak een gevangene of een activist, die voedsel weigert uit protest, meestal om politieke of sociale redenen en met de bedoeling aandacht te vestigen op zijn situatie en een verbetering van zijn situatie af te dwingen; iemand die in hongerstaking is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hongerstaker…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak een gevangene of een politiek activist
  • [Activiteit of handeling] brengt zijn gezondheid schade toe
  • [Intentionaliteit] handelt bewust
  • [Motief] weigert voedsel uit protest, meestal om sociale of politieke redenen, met het doel aandacht te vestigen op zijn situatie en een verbetering van zijn situatie af te dwingen
  • [Onderscheid of tegenstelling] is minder snel verzwakt en in levensgevaar dan een dorststaker

Algemene voorbeelden


Een advocaat kan, indien hij dit nodig acht, een kort geding aanspannen tijdens de hongerstaking. Leg tevoren vast dat indien de hongerstaker niet meer handelingsbekwaam is, deze persoon namens hem kan optreden. Dit kan ook de vertrouwensarts zijn.

http://www.johannes-wier.nl/,

De hongerstakers willen dat ex-president Carlos Salinas, als verantwoordelijke voor de crisis, naar de gevangenis gaat.

De Standaard,

Zogauw iemand, bijvoorbeeld door te gaan hongerstaken, de goede smaak doorbreekt spreken we van 'morele chantage' en als de hongerstakers er ten slotte mee ophouden, spreekt Elsbeth Etty er in NRC Handelsblad haar tevredenheid over uit dat het 'ellendige tafereel' weer voorbij is.

http://www.groene.nl/1999/15/jjvg_raf.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een comateuze hongerstaker
  • een individuele hongerstaker
  • een wilsbekwame hongerstaker

Wanneer men geconfronteerd wordt met een comateuze hongerstaker van wie geen wilsverklaring bekend is, dient overgegaan te worden op parenterale voeding en alle gebruikelijke therapeutische interventies.

http://www.johannes-wier.nl/,

Diagnostiek tijdens hongerstaking. Deze is er vooral op gericht om complicaties zoals achteruitgang van de nierfunctie, maagbloeding, hypokaliëmie, convulsies en delirium op te sporen, en om de risico's van de individuele hongerstaker adequaat in te kunnen schatten.

http://www.johannes-wier.nl/,

In principe kan een verpleeghuisopname bij de wilsbekwame hongerstaker alleen op basis van vrijwilligheid plaatsvinden.

http://www.johannes-wier.nl/,

  • Afghaanse hongerstakers

We kunnen alleen hopen dat het repatriëringsprogramma waaraan België deelneemt in het kader van de ontwikkelingssamenwerking en dat voorziet in de reïntegratie van de vluchtelingen in de Afghaanse samenleving vruchten oplevert. Een vreedzaam, rechtvaardig en levensvatbaar Afghaanse staat is immers een onmisbare voorwaarde voor een goede opvang van de Afghaanse hongerstakers in hun eigen land.

http://www.uvv.be/uvv5/pub/pers/pers2003/010803.html,

in voorzetselgroep


  • de dood van een hongerstaker
  • (de) eisen van (de) hongerstaker
  • (de) eisen van (de) hongerstakers
  • (de) wensen van (de) hongerstaker
  • (de) wensen van (de) hongerstakers

De Turkse politie heeft ongeveer 200 arrestaties verricht onder een groep demonstranten die bij de zwaarbewaakte Umraniye-gevangenis in Istanboel protesteerden tegen de dood van een hongerstaker.

De Standaard,

Gisteren sloten nog eens 61 gedetineerden zich bij de hongerstaking van ruim 1.900 mensen in tientallen gevangenissen aan. Een 300-tal van hen weigert niet alleen vast voedsel, maar ook suikerwater. Bij zijn aankomst in Istanbul zei minister Kazan dat hij de gevangenis van Eskisehir (de "doodskist") niet zal sluiten. Daarmee wees hij een van de eisen van de hongerstakers af.

De Standaard,

Er vindt een gesprek plaats met de hongerstaker die ook kan aangeven welk verpleeghuis zijn voorkeur heeft. Na een positieve beslissing is het goed om concrete afspraken te maken met de verpleeghuisarts en de instellingsdirectie: 1. Hoe verloopt de communicatie als een opname acuut noodzakelijk wordt [...]. 2. Wat zijn de wensen van de hongerstaker over wel of niet behandelen [...]? Is er een schriftelijk behandelverbod en voelt de verpleeghuisarts zich daar aan gebonden?

http://www.johannes-wier.nl/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding