huichelen


huichelen 1.0

zich in woorden en gebaren anders en beter voordoen dan men is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Huichelen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Volgens wat ik van Mariette gehoord heb, zou grootvader bij jou gebiecht hebben [...]. Grootvader zou je hebben doen beloven om direct na zijn dood daar met de veldwachter over te gaan praten, want hij zag geen ander middel om in de hemel te geraken. Heb ik het zo allemaal goed begrepen? Ja, zei ik bedrukt, het is de triestige waarheid. Zit weer niet zo te huichelen, viel mijn schoonmoeder andermaal bitsig uit, je schept er plezier in, dat ziet toch de domste dommerik?

      De wekker, André Janssens,

      'Het kan me helemaal niet meer schelen of en wat je voor me voelt. En jou interesseert het evenmin. Stop met huichelen, dat is het enige wat ik van je vraag. Stop met die hypocrisie. Ik wéét het allemaal toch al.' Hij draait zich om. 'Wat weet je?' [...]. 'Je uitstapjes naar S.,' zegt ze.

      De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

      Moeizame discussie gisteren bij hem thuis, zinvol telefoon(!)gesprek vandaag [...]. Woorden die regelmatig vielen: trots, betutteling [...]. En ook: dat ik hem op zijn ziel trap telkens wanneer ik zeur over zijn huis, zijn streek, zijn trou perdu. Maar ik kan daar niet over huichelen. Ik kom daar voor hem. Verder heb ik er niets te zoeken.

      Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      huichelen 2.0

      een deugd, een gezindheid of een overtuiging voorwenden

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Huichelen…

      is een handeling of een activiteit

          Algemene voorbeelden


          'Heb je je geld vergeten?' zei de mevrouw. 'Ben je van hier, kan je het voor zessen nog even halen?' Ik legde uit dat ik uit Zuid kwam en dat het mij speet dat ik al van haar broodje had gehapt. En dat huichelde ik niet, want op dat moment speet het mij en voelde ik mij misdadig.

          De meidenziekte, Tom Pauka,

          Ik heb nu eens opgezocht hoe dat zat met Balthasar Gerarts [...]; eenmaal in Delft aangekomen huichelde hij zo overtuigend dat hij vurig protestant was, dat hij de aandacht trok van de dominee, en daarna van de prins.

          De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

          "Het moet niet zo moeilijk zijn te weten te komen wie je voorvaderen zijn", zei hij. "De Verberghs zijn geboren en getogen Nieuwpoortenaars. Ik ga het morgen eens opzoeken en ik probeer meteen meer te weten te komen over de Quintackers." "Niet dat ik er zozeer in geïnteresseerd ben", huichelde ik, "maar het is altijd prettig meer over je voorgeslacht te kennen. En misschien kun je ook te weten komen wie de huidige eigenaar van het huis is."

          De groene jager, Roger Pieters,