huidhonger


huidhonger 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; psychologie en psychiatrie)

sterke behoefte aan lichamelijk contact, aan aanraking via de huid, zoals die zich vooral bij baby's en bejaarden manifesteert; ook in algemenere of seksuele zin: sterke behoefte aan huidcontact, om gestreeld of aangeraakt te worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Huidhonger…

is een behoefte

  • [Oorzaak] ontstaat doordat de tastzin prikkels nodig heeft en, bij bejaarde mensen, doordat de tastzin langer dan bv. het gehoor en gezichtsvermogen, volop actief blijft, terwijl lichamelijk contact vaak ontbreekt
  • [Betrokkene] komt vooral voor bij baby's en bejaarden

    Hoofdsemagram: honger


    Algemene voorbeelden


    De huid is met 1,6 vierkante meter het grootste orgaan van de mens. Voor de noodzaak van huidcontact en aanraking bestaat een nieuw woord: huidhonger. "Wat hebt u lekker warme handen", zeggen ouderen vaak.

    Nederlands Dagblad,

    "De draagdoek wordt steeds weer populairder net als de term huidhonger. Huidhonger betekent dat baby's veel behoefte hebben aan lichamelijk contact. Uit onderzoek blijkt dat baby's er beter van groeien dus is contact met uw baby belangrijk voor zijn of haar ontwikkeling. Een draagdoek is de ideale oplossing voor veel contact met uw baby."

    http://www.babytjes.nl/babytjesnieuws/?p=3913,

    Huidhonger is een term in de psychologie en pedagogiek die de behoefte van de pasgeborene aangeeft om aangeraakt te worden. Indien deze aanraking niet plaatsvindt, blijft dit onvervulde verlangen bestaan.

    http://www.raphaelcreemers.com/,

    In heel de voortgang van mijn clown-ontdekking heb ik veel geleerd over mensen en hun onontdekte noden, vooral over "huidhonger". Babies moeders, die jong en mooi zijn, krijgen aaitjes en kusjes genoeg. Maar Joey en de Heilige Gekken hebben ontdekt dat ontelbare mensen op afstand gehouden worden: de mismaakten, de gestoorden, de ouderen, de nietzo-mooien, de eenzamen.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010641204:mpeg21:a0197,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • huidhonger hebben
    • huidhonger krijgen
    • huidhonger stillen

    In alle groepen staat de beleving van seksualiteit voorop. Marleen: "Alle technische en biologische aspecten zijn wel bekend. Maar op de beleving van seks rust nog een groot taboe." Nora: "Ieder mens heeft huidhonger. Dat zit in je lijf en moet eruit."

    Haarlems Dagblad,

    Huidhonger krijg je bij gebrek aan of verlangen naar huidcontact.

    http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/overige/11946-hoed-je-voor-huidhonger.html,

    Baby's hebben huidhonger. Na negen maanden van geborgenheid en voortdurend contact met de moeder ervaren baby's de geboorte als een heel bruuske overgang. Ouders doen er dan ook goed aan hun baby veel te knuffelen. Door aanraking van de huid wordt het zenuwstelsel gestimuleerd.

    http://taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=219,

    De afdeling vindt het jammer dat de NVSH niet meer kan doen. Voor biseksuelen en transseksuelen bijvoorbeeld zouden ze de deur wijd open willen zetten [...]. Marleen: "Bij ons houdt het organiseren van een groep niet op bij het regelen alleen, er komt ook een hoop begeleiding bij." Nieuwe vrijwilligers en actieve leden worden van harte uitgenodigd om de huidhonger van velen te stillen.

    Haarlems Dagblad,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • huidhonger bij baby's

    Koop 'm nu, dan weet u straks ook alles over huidhonger bij baby's, plantekarakters, het 'doen' denken van dr Simon Speyer, de dierenriem over 1994 en nog veel meer.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010866610:mpeg21:a0022,