ijsbreker


ijsbreker 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

boot die dient en uitgerust is om op bevroren waterwegen de ijslaag te breken en zo een vaargeul te maken voor de scheepvaart

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ijsbreker…

is een boot; is een vaartuig; is een vervoermiddel

  • [Deel] heeft een versterkte voorsteven
  • [Functie] dient om op bevroren waterwegen een vaargeul te maken voor de scheepvaart; dient om bij strenge vorst de scheepvaart weer op gang te krijgen
  • [Plaats] wordt zowel op de binnenwateren gebruikt als op zee, in dat laatste geval vooral in de poolgebieden
  • [Werking of functionering] vaart meestal krachtig tegen de ijslaag aan, zodat deze breekt
  • [Werkende kracht] heeft een zeer krachtige, soms nucleaire aandrijving

Algemene voorbeelden


In die winter van 1763 was het ijs echter zo dik dat de ijsbreker niet ver kwam.

http://www.amsterdamcitywalks.com/Winter%20in%20Amsterdam.htm

De eerste concrete aanwijzingen dat de Sovjet-Unie de Karazee en Barentsz-zee als stortplaats van nucleair afval gebruikte, stammen uit september 1991 [...]. Het betrof niet alleen vaten afval, maar ook gedeeltelijke en gehele kernreactoren van ijsbrekers en onderzeeboten. Zelfs zouden complete nucleair aangedreven ijsbrekers en onderzeeboten tot zinken zijn gebracht.

NRC,

Gisteren volstond op veel plaatsen nog de doortocht van schepen of lozing van warm water van elektriciteitscentrales en verbrandingovens om vaarroutes vrij te houden. Elders braken sleepboten het ijs. Sluiswachters vrezen dat spoedig ijsbrekers de klus moeten klaren. Het kanaal Antwerpen-Brussel-Charleroi was gisteren al op meerdere plaatsen dichtgevroren.

De Standaard,

Ook terwijl hij er niet aan dacht, was het hier al die jaren zo geweest, onafgebroken, zoals een ijsbreker van moment tot moment door het poolijs ploegt.

De aanslag, Harry Mulisch,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


ijsbreker 2.0

middel om de communicatie tussen onwillige of onwennige deelnemers aan de gang te krijgen

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ijsbreker…

is een middel

  • [Functie] dient om stroeve communicatie op gang te krijgen tussen deelnemers die onwillig of onwennig zijn

    Algemene voorbeelden


    Als de omgang tussen volwassenen niet op gang wil komen of in stroeve stilte vastloopt zijn het de kinderen en de honden die verlichting brengen. Ze stoten de glazen van tafel en verenigen zodoende de vrouwen rond soplap en teil, ze maken geluiden die zorgen dat de mannen elkaar lachend kunnen aankijken. Zulke kleine ijsbrekers zijn in Alma's familie niet meer voorhanden, maar haar kleinzoons zijn in deze functie getraind en kennen hun plicht.

    Het meesterstuk, Anna Enquist,

    De vierjarige Edvard, zoon van de Noorse minister van buitenlandse zaken Johan Jorgen Holst, fungeerde tijdens een van de bijeenkomsten als ijsbreker.

    NRC,

    Managementseminaries beginnen meestal met een opwarmertje, een ijsbreker.

    De Standaard,

    De cd werd gerealiseerd door het Intercultureel Centrum voor Migranten (ICM). Dat werd opgericht op initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur om steun te verlenen aan zelforganisaties van migranten en om intercultureel werk in het algemeen te schragen. Voor deze cd werkte het centrum samen met het Antwerpse project Open Culturele Centra, dat interculturele artistieke producties ondersteunt. Vanuit die twee structuren en in een distributie van Crossover, oogt de uitgave van de cd als een belangrijke ijsbreker.

    De Standaard,