ijskast


ijskast 1.0

afbeelding

Bron: M.Minderhoud
( CC BY-SA 3.0 )

groot, huishoudelijk apparaat in de keuken of bijkeuken dat wordt gebruikt voor het koel bewaren van bederfelijke etenswaren; koelkast

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ijskast…

is een apparaat

  • [Plaats] bevindt zich in de keuken of bijkeuken

    Algemene voorbeelden


    Thuis deed ze eerst de boodschappen weg. De melk in de ijskast, het brood in de trommel.

    Het wil nog maar niet zomeren, Hannes Meinkema,

    Ze hoorde Arthur in de keuken. De ijskast ging open en dicht. Ze wachtte op het geluid van de fluitketel. Een kopje thee, ja , dat zou er wel ingaan. Maar nu Agnes had gezegd dat ze niks hoefde besloot Arthur dan maar even staande een dubbele boterham met kaas te eten.

    Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

    Ondanks de vraag van haar vader om het kerstdiner toch vooral sober te houden, had ze zijn ijskast de dag ervoor volgestouwd met delicatessen.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de ijskast openen
    • de ijskast opentrekken

    Toen Tom uit school kwam lag zijn moeder op de bank te slapen met een tijdschrift opengeslagen op haar buik. Hij liep naar de keuken, opende de ijskast en trok er een fles cola uit.

    De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

    Ze trekt de ijskast open en graait kazen, boter, aardbeien, paté, en alles wat nog meer lijkt op herkenbaar voedsel uit de kast en gooit het op een dienblad.

    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

    in voorzetselgroep


    • in de ijskast

    Het koelen van wijn doet u gewoon in de ijskast en nooit in de diepvriezer.

    http://www.advinum-bio.be/wijnweetjes.html

    'In de ijskast staat nog een bordje met olijven, die was ik vergeten. Haal ze even, wil je?' Hij vond het bordje met zwarte olijven in de hoge koelkast en stak er alvast een in zijn mond, want hij was gek op olijven, en hij wist dat ze die speciaal voor hem had gekocht.

    Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

    Maak een kuiltje in de bloem en deponeer daarin boter, suiker, zout en ei. Meng deze toevoegingen met een vork door elkaar en werk dit mengsel vervolgens luchtigjes met de vingertoppen door de bloem. Voeg het deeg, zodra het samenhangend is, snel tot een deegbal. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 2-3 uur (of langer) rusten in de ijskast.

    NRC,

    Hij moest de melk in de ijskast zetten voor die bedierf.

    Het wil nog maar niet zomeren, Hannes Meinkema,

    • naar de ijskast lopen

    'Hiram, wil je iets drinken? Koffie, of - ' 'Een glas wijn graag. Maar geen Franse.' David liep naar de ijskast. 'Ik heb een Chardonnay. Een paar van de Californische wijngaarden zijn wel te drinken.'

    Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

    Velge sloot de ogen en ademde ritmisch in en uit, wreef met de duimen naast zijn nekspieren, maar de schele hoofdpijn wilde niet wijken. Hij liep naar de ijskast en nam een blikje bier, trok het open en dronk. Langzaam bedaarde hij.

    De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

    • uit de ijskast

    Emile kwam om tien uur thuis. Hij haalde een biertje uit de ijskast en ging op de bank zitten.

    Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

    Toen vroeg ze of ik nog pasta wilde. Ik bedankte. Ze zette de vuile borden op het aanrecht en haalde een schaal tiramisu uit de ijskast.

    Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

    Het Amerikaanse feestdiner begint meestal 's middags om vier uur. Om half zes wordt alles opgeruimd. Om 10 uur worden de restjes uit de ijskast gehaald en opgegeten. Dan met volle maag snel naar bed, want een tweede Kerstdag is er niet.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de ijskast en de vriezer

    'Gaat het goed?' 'Ja, hoor. Prima.' Eindelijk waren de ijskast en de vriezer tot de nok toe gevuld en kon ze bij hem gaan zitten.

    Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

    Vaste verbindingen


    iets in de ijskast zetten

    1. Vormvariant: iets in de ijskast leggen; iets in de ijskast stoppen

      iets stilleggen; iets voorlopig uitstellen; iets terzijde schuiven; iets op de lange baan schuiven

      Van Nederland moeten beleggers het in Europa niet hebben. Tientallen ondernemingen uit de nieuwe economie schermden begin dit jaar met een beursgang die na de verkoopgolf in maart weer net zo snel in de ijskast werd gezet.

      Het Financieele Dagblad,

      'Maar niet het hele plan om tot reorganisatie te komen is van de baan. Maar het voor ons belangrijkste deel wel, namelijk dat de vorming van een regionale brandweer nu niet door heren politici in Den Haag wordt opgelegd. Ik vermoed dat het regioplan nu voorlopig in de ijskast wordt gelegd, maar dat het te zijner tijd wel weer opnieuw wordt opgepakt. Maar dat zien we dan wel weer'.

      Meppeler Courant,

      De afronding van het nieuwe contract met SuperSport en Canal Plus wordt even in de ijskast gestopt. "Wij zijn verplicht het voorstel van de Nederlanders te bestuderen", aldus Collin. "Liefst werken we met Belgische bedrijven. Daarom willen we van alle Belgische zenders te weten komen wat ze veil hebben voor ons voetbal. Waarom zouden de Belgen niet kunnen betalen wat de Hollanders kunnen?"

      De Standaard,

    in de ijskast liggen

    1. uitgesteld zijn; op de lange baan geschoven zijn; op behandeling wachten

      De WGR-plus moet het rijk de bevoegdheid geven om gemeenten te dwingen tot samenwerking op bepaalde beleidsterreinen. Zo'n wetsvoorstel is er nog niet, maar het kabinet schreef er wel een notitie over. Die ligt nu in de ijskast, omdat de Kamer het onderwerp controversieel heeft verklaard. Dat wil zeggen dat de Kamer het niet wil bespreken, in afwachting van de plannen van een nieuw kabinet.

      Haagsche Courant,

      Discoplannen Diever liggen in de ijskast. Nog steeds kan in Diever niet gezwommen worden: het subtropisch zwembad AquaTel [...] is al bijna het gehele jaar gesloten in afwachting van het groene licht voor Villaparc Kalterbroeken [...]. Maar hoe zit het dan met die plannen die in februari van dit jaar naar buiten kwamen om een discotheek of partycentrum in AquaTel te stichten ? Daar is geen sprake meer van. Ondernemers dagdromen nog wel eens over een supermegadisco in Diever, maar het gemeentebestuur wil daar niets van weten. Burgemeester Sjraar Cox liet resoluut weten dat de gemeente geen medewerking zal verlenen aan een discotheek. De plannen zijn uiteindelijk in de ijskast verdwenen en komen er vermoedelijk nooit meer uit.

      Meppeler Courant,

      Het plan ligt in de ijskast, want het provinciaal waterbedrijf Waprog zal nu een oppervlaktewaterfabriek bij Veendam bouwen voor Akzo Nobel.

      NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    ijskast 2.0

    vrouw die weinig emotie, weinig empathie toont; vrouw die geen warmte uitstraalt; kille vrouw

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een ijskast…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] toont weinig emotie, weinig empathie; straalt geen warmte uit; is kil
    • [Geslacht] is een vrouw

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • een ijskast zijn

      Moeder wordt door alle kinderen op handen gedragen, maar het is een compleet een-richtingverkeer. Ze is een ijskast en kent werkelijk geen enkele emotie. Zelfs haar handelingen lijken op die van een robot. Nooit heb ik gezien dat ze een blijk van liefde, een complimentje of wat dan ook over had voor haar kinderen.

      http://www.how-psychology-tests-brain-injury.com/wat-narcistische-ouders-bij-hun-kinderen-teweeg-kunnen-brengen.html,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen