ijsklontje


ijsklontje 1.0

klontje, stukje ijs, vooral gebruikt voor het koelen van dranken of, meestal in een zak en in textiel gewikkeld, in een kompres om zwellingen bij blessures, verwondingen e.d. tegen te gaan of om de pijn te verlichten
Vaker in het meervoud gebruikt dan in het enkelvoud.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ijsklontje…

is een klontje; is een deel

  • [Functie] wordt vooral gebruikt voor het koelen van drank of voor een kompres

    Algemene voorbeelden


    Met zijn voortanden hapte hij een ijsklontje uit zijn lege whiskyglas en beet het traag kapot.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Een piercingsieraad is gemaakt van lichaamsvreemd materiaal, vaak chirurgisch staal. De eerste nacht na plaatsing ontstaat er dan ook een dikke tong. Je tong kan wel twee keer zo dik worden als normaal. Het sieraad is zo groot dat de zwelling ongestoord kan plaatsvinden. Het eten wordt in het begin aanzienlijk bemoeilijkt, maar ijsklontjes verlichten het gevoelige gebied.

    http://www.gezondheidsnet.nl/

    Laat een ijspakking nooit langer dan tien minuten op een gewricht liggen. Ook moet u het ijs niet rechtstreeks op de huid leggen. U kunt bijvoorbeeld ijsklontjes in een rubberen zak doen, die bij de thuiszorgwinkels te koop is.

    http://www.reumafonds.nl/default.htm

    Het volgende moment greep hij zijn glas cola van het nachtkastje, en legde hij met behulp van de anomalie van water uit waarom de ijsklontjes eigenlijk bleven drijven en niet zonken.

    Spitzen, Thomas Rosenboom,

    No frost. Dit is een in Europa vrij nieuw systeem van vriezen dat er voor zorgt dat de lucht in de vriezer niet alleen gekoeld wordt maar tevens wordt ontdaan van vocht. Dit heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van het gewone vriessysteem. De groei van bacteriën is aanzienlijk minder waardoor voedingsmiddelen langer houdbaar blijven. Nog een groot voordeel is dat het vriesvak niet meer van een dikke ijslaag ontdaan hoeft te worden, ijsklontjes blijven glashelder en producten vriezen niet aan elkaar vast.

    http://www.schefferwitgoed.nl/page.php?page=24

    'Daar hou jij niet zo van, hè?' zei ze, terwijl ze geïrriteerd het ijsklontje in haar whiskyglas liet rondtollen.

    Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

    David masseert haar humeur met glaasjes koude jus en Spa met ijsklontjes erin, met schaaltjes heerlijke chorizo en pepersalami en mortadella en herzsalami en Brabantse boerenmetworst en [...] jonge Leidse en oude Goudse en Doesburgse mosterd.

    Een soort Engeland, Robert Anker,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • ijsklontjes toevoegen

    Dan zijn er nog de welbekende (zogenaamde) katerkillers die ook niet werken. We geven een paar van die "adviezen": Voor een bekend recept voor twee personen heeft u 2 eierdooiers, 2 theelepels suiker, 2 theelepels koffiepoeder, sap van 2 sinaasappels en ijsblokjes nodig. Het eigeel, de suiker en de koffie vermengen, daarna bijvullen met sinaasappelsap en de ijsklontjes als laatste toevoegen en nog eens goed doorschudden.

    http://www.paraxine.nl/nederlands/alcohol/antikater/

    in voorzetselgroep


    • een bakje met ijsklontjes
    • een plastic zakje met ijsklontjes

    Ik open het vriesvak en haal er het bakje met de ijsklontjes uit.

    Hier ben ik, Donald Niedekker,

    Een koud kompres is een doek gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes.

    http://www.chiropractie-vanbeest.nl/

    • iets koelen met ijsklontjes

    Soms kan de wang dik worden en gaat de mond minder ver open. De zwelling kan enigszins worden tegengegaan door de de eerste twee uur na de ingreep te koelen met ijsklontjes in een plastic zakje met daaromheen een washandje.

    http://www.gezondheidsnet.nl/

    • iets met een ijsklontje masseren
    • iets met ijsklontjes masseren

    Wanneer een achillespeesblessure toch optreedt kun je het volgende doen: * Masseer de pijnlijke plek met ijsklontjes of koel met een coldpack gedurende 15 minuten 3 tot 5 keer per dag en tevens direct na een training.

    http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

    Pijn betekent stoppen! Een zeurende pijn tijdens of vlak na de sportbeoefening is niet normaal. Doorgaan leidt van kwaad tot erger. * Masseer het pijnlijke gebied gedurende een minuut of 5 met een ijsklontje.

    http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

    • iets serveren met ijsklontjes
    • iets serveren zonder ijsklontjes

    Wist je bijvoorbeeld dat mineraalwater zonder ijsklontjes moet worden geserveerd?

    http://www.frisdrank.nl/index.html

    met substantief ervoor


    • een zak ijsklontjes
    • zakken ijsklontjes

    "ICE" is het Engelse woord voor ijs en geeft aan dat er moet worden gekoeld. Dit kan met behulp van (zakken) ijsklontjes of zogenaamde koudepakkingen die speciaal hiertoe geproduceerd zijn. Breng dit echter nooit direct op de huid aan, maar leg er een doek tussen (tegen bevriezing).

    http://www.parachute.nl/ikbeneenspringer/pbmhst08.htm

    met telwoord ervoor


    • drie ijsklontjes
    • twee ijsklontjes
    • veel ijsklontjes

    Gebruik de sla zo snel mogelijk na aankoop. Bewaren kan, maar liever niet langer dan 2-3 dagen in de groentelade van de koelkast. Is de kwaliteit toch wat minder geworden, snijd dan de stronk van de krop en leg de sla in een bak met water en veel ijsklontjes.

    (onbekend)

    Als ik het bakje optil liggen er drie ijsklontjes in de gootsteen.

    Hier ben ik, Donald Niedekker,

    Het merendeel van het barpersoneel stond voor het eerst bar, wel mooi dat men dan precies twee ijsklontjes per glas verdeelt, jammer dat dit vijf minuten per glas duurt.

    http://www.xs4all.nl/~adark/,

    ijsklontje 1.1

    toegepast in erotische context, als hulpmiddel ter verhoging van het genot tijdens het bedrijven van seks

    Algemene voorbeelden


    Met in beide vuisten een ijsklontje loop ik naar het bed. Ik ga op de buik van mijn vriendin zitten. 'Mond open,' zeg ik. 'Is het heet?' Ik beweeg uiterst langzaam de ijsklontjes naar haar tepels. De aanraking van het ijs met het rauwe, dierlijke vlees moet heel kort zijn. Een fractie van een seconde. Hoe zal ze reageren?

    Hier ben ik, Donald Niedekker,

    Nu we het er toch over hebben, pijpen is helemaal niet zo gemakkelijk. Ik heb begrepen dat heel veel mannen vinden dat wij het te ruw doen en dat we er onze handen helemaal niet zo vaak bij moeten gebruiken. Ze verlangen naar subtiliteiten als zachtjes blazen, het doen met een ijsklontje in je mond.

    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • gesmolten ijsklontjes

    We rollen over de vloer naar het bed, door de plasjes van de gesmolten ijsklontjes en over Zjans schetsen van mij, en onze natte lichamen smeren de houtskool uit en maken in hun omwentelingen nieuwe afdrukken op de vellen krantenpapier en de witte houten vloer, onze lichamen zijn penselen gedreven door een onzichtbare hand.

    Hier ben ik, Donald Niedekker,