ijskonijn


ijskonijn 1.0

(schertsend)

(Gezegd van personen, vaak sportlieden)
iemand die onder alle omstandigheden ijzig kalm blijft; iemand die over stalen zenuwen beschikt; iemand die niet snel uit zijn evenwicht te brengen is

Semagram


Een ijskonijn…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is onder alle omstandigheden kalm; beschikt over stalen zenuwen; is niet snel uit zijn evenwicht te brengen
 • [Betrokkene] is vaak een sporter

  Algemene voorbeelden


  Met een overwinning op de Belgische nummer twee van de wereld tekende Arantxa Rus gisteren voor de grootste sensatie van Roland Garros 2011. Met een ware Houdini-act knokte het 20-jarige ijskonijn uit Monster zich uit geslagen positie terug in de wedstrijd en langs de ervaren Kim Clijsters.

  Algemeen Dagblad,

  Raymond Ceulemans had zijn internationale afscheidsreceptie in Istanbul graag met de verovering van zijn vierde wereldbeker driebanden willen opluisteren. Het Zweedse ijskonijn Torbjörn Blomdahl toonde echter geen respect voor ouderdom en erelijst. Blomdahl prolongeerde zijn BWA-titel door 'Mister Honderd' in de finale van de wereldbekercyclus in vijf sets te verslaan.

  Meppeler Courant,

  In Nederland staat Dennis Nicolaas Maria Bergkamp (27) al geruime tijd ter discussie. Te bescheiden, te lief, te week [...]. Zijn eerste seizoen in de Premier League was een voltreffer. De fans van Arsenal zijn gek op hem, omdat hij helemaal geen vedette-allures heeft. Voor Dennis is gewoon al gek genoeg. Zijn bijnaam op Highbury is iceman, het ijskonijn.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • ijskonijntje

  ijskonijn 2.0

  (pejoratief)

  iemand die ongevoelig is of lijkt; iemand die zich afstandelijk opstelt; (schijnbaar) emotieloos of harteloos persoon

  Semagram


  Een ijskonijn…

  is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is of lijkt ongevoelig, emotieloos of harteloos

   Algemene voorbeelden


   Zie ik dat goed, flitste er door mij heen, geeft hij om mij, ben ik belangrijk voor hem? Hij gaf me een knuffel. En toen was ik nog steeds het ijskonijn. Even toeschietelijk als altijd (dus niet).

   http://forum.viva.nl/forum/Relaties/Het_ijskonijn_smelt/list_messages/84415,

   Ooit voerde de VPRO in het programma Barend Servet een boontjes doppende Koningin op. Het aardige was dat dit beeld zo vreselijk leek te kloppen met het beeld dat heel Nederland van de vandaag overleden prinses Juliana had. Niks te beroerd om zelf, bak tussen de knieën, de boontjes te doppen. Een praktische Koningin die dicht bij het volk stond. Al met al stukken prettiger dan dat ijskonijn van een dochter van haar die momenteel de monarchie invulling geeft.

   http://www.banality.nl/pivot/entry.php?id=943,

   Ook in dit portret ontbreekt de persoonlijke toets. Elke interesse in de vraag wat voor iemand Ulrike Meinhof was, ontbreekt. Zoals Fest ook zijn eigen persoon in dit boek volledig buiten schot houdt. Als een Pruisisch ijskonijn zit hij op zijn essayistische troon, als een afstandelijke scepticus observeert en noteert hij.

   http://www.nrcboeken.nl/recensie/ijskonijn-op-schrijverstroon,

   ijskonijn 3.0

   (schertsend)

   persoon die of dier dat uitermate goed bestand is tegen extreme kou

   Semagram


   Een ijskonijn…

   is een persoon

   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is bestand tegen extreme kou

    Semagram


    Een ijskonijn…

    is een dier

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is bestand tegen extreme kou

     Algemene voorbeelden


     Luuk de Jong en Peter Wisgerhof ontpopten zich donderdagmiddag in Moskou als de 'ijskonijnen' van FC Twente. Ze scoorden in respectievelijk de 77ste minuut en de 88ste minuut in de wedstrijd tegen Rubin Kazan. De wedstrijd werd gespeeld bij temperaturen rond de -15 graden.

     http://www.destentor.nl/sport/8172121/De-Jong-en-Wisgerhof--ijskonijnen-van-FC-Twente-20.ece,

     Ondanks de winterse omstandigheden van de laatste weken worden er toch actieve amfibieën gesignaleerd. Kamsalamanders - dé ijskonijnen onder de amfibieën - en ook bruine kikkers zijn hier en daar in de sneeuw en onder of zelfs óp het ijs waargenomen.

     http://support.microsoft.com/kb/968513/,

     Het mocht dan een ijskoude dag zijn, de kids van Drijver's TC waren maandag 29 december niet van de baan te slaan. Tijdens het after-kerstballentoernooi mepten meer dan veertig ijskonijnen knallende prijzen bij elkaar.

     http://www.drijverstc.nl/content/html/331.asp?vn=64782&page=13&cat=0,

     De Randmeren zijn ook in winterslaap, dat wil zeggen dat de Roggebotsluis op zondag alleen op afroep wordt bediend, en dat een gedeelte van het Veluwemeer is afgesloten om de rust van de watervogels te bevorderen. Het Watersportverbond was hier tegen, maar het lijkt me niet zo'n probleem, want zelfs de ergste ijskonijnen zullen nu wel aan de glühwein zitten.

     http://schram.nl/wp/2010/12/,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     • ijskonijntje