ijstransplantatie


ijstransplantatie 1.0

(sport en recreatie; (vooral) in Nederland)

het transplanteren, het overbrengen van grote, uitgezaagde stukken ijs naar een wak, met de bedoeling dat dit wak door bevriezing zo snel mogelijk gedicht wordt en zo een bruikbare ijsvloer ontstaat; ook wel: het transplanteren, overbrengen van ijs naar plaatsen waar de ijsvloer erg dun is met de bedoeling dit door aanvriezing dikker te maken
Voor het eerst op grote schaal toepast tijdens de voorbereiding van de Elfstedentocht in 1997.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ijstransplantatie…

is een transplantatie

  • [Functie] is bedoeld om een wak te dichten, zodat een goede ijsvloer ontstaat of om op plaatsen waar het ijs dun is dit dikker te maken
  • [Tijd] is voor het eerst op grote schaal toegepast in 1997
  • [Middel] gebeurt met behulp van grote, uitgezaagde stukken ijs

    Algemene voorbeelden


    In Sneek, waar de afstand om te klunen te groot is, zal vandaag met een ijstransplantatie een eendenwak bij de Laatste-Stuiverbrug worden gedicht.

    De Standaard,

    Ondanks ijstransplantaties kon er begin 1996 geen Elfstedentocht gereden worden.

    De Standaard,

    IJstransplantatie moet Elfstedentocht redden. Op een van de zwakste plekken van de route van de Elfstedentocht, de Luts bij Balk, is ijs getransplanteerd. Zwak sneeuwijs is vervangen door brokken stevig ijs dat in een nacht moet aanvriezen.

    http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/02_februari/06/binnenland/ijstransplantatie_in_luts_bij_balk.xml,

    In tegenstelling tot vorige edities van de Elfstedentocht heeft het bestuur de toer uitgeschreven zonder dat alle knelpunten - plekken waar het ijs minder goed is - opgelost zijn. Het grootste knelpunt in de 200 kilometer lange monstertocht is Sneek: het ijs is daar wel sterk genoeg om de ongeveer 250 wedstrijdrijders te verwerken, maar niet voor de 20.000 toerrijders die worden verwacht. Met man en macht wordt er gewerkt om via ijstransplantatie de dikte te vergroten.

    De Standaard,

    Wanneer zich nog zwakke plekken bevinden in de route dan kunnen er ijstransplantaties worden uitgevoerd. Men is in 1997 voor het eerst begonnen met ijstransplantaties om de Elfstedentocht te laten doorgaan. Bij een ijstransplantatie wordt door de brandweer eerst het te dunne ijs weggezaagd. Vervolgens worden er dikke blokken ijs in de wakken geplaatst welke vervolgens vastvriezen.

    http://artikelen.foobie.nl/sport/elfstedentocht-2010/

    Men is maandagavond begonnen met de ijstransplantatie onder de Kimswerderbrug. Het ijs wordt bij een andere plaats weggehaald en onder de brug neergelegd, dit zal vervolgens gaan bevriezen, waardoor er hier ook geschaatst kan worden. De eenden maken gebruik van het wak.

    http://www.112sudwestfryslan.nl/2012/02/06/kimswerd-begonnen-met-ijstransplantatie/,

    Woensdagochtend heeft een unieke ijstransplantatie plaatsgevonden in Wanneperveen. Loonbedrijf Altena uit Nijeveen kreeg vanochtend de unieke klus om een aantal ijsschotsen te verplaatsen naar het kanaal langs de Lozedijk in Wanneperveen. Met een kraan werden er uit een gracht verderop enkele stukken ijs losgebroken, om deze vervolgens op te pakken en te transporteren. Het doel van de transplantatie was om deze ijsbrokken onder de bruggen te leggen, zodat het aanvriest. Het ijs hieronder was namelijk te dun.

    http://www.regiosteenwijkerland.com/index.php?p=nieuws&berichtid=20090107_Wanneperveen_IJstransplantatie_in_Wanneperveen,