in dubio


in dubio 1.0

(Latijn) in twijfel; twijfelend; weifelend; aarzelend

Algemene voorbeelden


Je hebt echte zomertalingen en namaak-zomertalingen. Echte zie je niet veel. Een jaar of vier geleden alweer: mannetje en wijfje in een slootkant aan de Hollandse Kade, hevig in dubio tussen hun toewijding aan de eieren en hun angst voor een aanstormende tractor met maaimachine. Dat was nog eens een broedgeval.

NRC,

Vaste verbindingen


in dubio brengen

  1. aan het twijfelen brengen; doen weifelen; doen twijfelen

    Indië-debat brengt koningin in dubio. Een week na het omstreden bezoek van oud-strijder Poncke Princen, die in 1948 deserteerde en overliep naar de Indonesiërs, is de onrust in Nederland nog [...]. Wie zal aan het slot van het debat bijvoorbeeld als 'goed' te boek staan en wie was 'fout'? [...]. Het scherpe beeld van 'goed' en 'fout' dat nu zo dikwijls ons oordeel over de oorlog bepaalt, berust op wijsheid achteraf, aldus Beatrix in haar kerstrede.

    NRC,

in dubio staan

  1. geen beslissing kunnen nemen; weifelen; twijfelen

    Synoniem: aarzelen; twijfelen; weifelen

    Ronald Koeman is van plan zijn contract bij Barcelona met een jaar te verlengen. De 32-jarige verdediger heeft zijn voornemen aan de club en trainer Johan Cruijff kenbaar gemaakt. Koeman stond lange tijd in dubio. Hij overwoog terug te keren naar Nederland. PSV en FC Groningen hadden belangstelling voor de oud-international.

    NRC,

    Victorina liep weg, draaide zich bij de reddingsboten om, trok haar bovenlip op zoals haar moeder deed wanneer ze in dubio stond, nam hem nog even van onder haar wenkbrauwen op alsof ze toch geen hoogte van hem had kunnen krijgen, en verdween achter de schoorsteen.

    Voel maar, Jan Brokken,

    Slaapdronken slinger ik naar de woonkamer. Ik kijk hem aan en zie dat hij ook niet stralend is. Even staan we in dubio. Besluiten om maar gewoon weer naar bed te gaan.

    http://www.amsterwitched.nl/

    Esther stond in dubio. Zat ze nu tegenover een ander slachtoffer of...?

    De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

    Van Veldhoven leek even in dubio te staan, maar stelde zich vervolgens achter zijn eerdere uitspraken.

    Meppeler Courant,

in dubio verkeren

  1. in twijfel verkeren; weifelen; twijfelen

    Synoniem: aarzelen; twijfelen; weifelen

    Even verkeerde ik in dubio of ze me herkende (grote goden, ze was me niet vergeten!), ofwel dat ze er niets op tegen had dat ik met haar opstapte.

    In liefdes naam, Greta Seghers,

in dubio zijn

  1. in twijfel verkeren; weifelen; twijfelen

    Synoniem: aarzelen; twijfelen; weifelen

    'Ik ben in dubio,' zei Lupijn, 'welke weg ik als inspecteur zal kiezen, de inductieve met fijnvingerige vingertoppen...' 'Gebruik uw eigen taal,' snibde mevrouw Wolff, die snel iets opschreef in haar boekje. '... die van sigarenas,' zei Lupijn onverstoorbaar, 'ondergoed, tapijt en schoenzolen, of de deductieve, die van starre vooroordelen en vaste regels, of de intuïtieve, die slaperig en dommelend het raadsel aftast.'

    Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

    Af en toe lukt het haar een boek van de onderste plank te pakken en dat naar zich toe te trekken, waarna ze gelukzalig en erg geïnteresseerd aan de bladzijden begint te trekken. Ze heeft nu Advocaat van de hanen van Aft in haar handen en ik ben in dubio: mag ze lekker scheuren en ravotten of ontneem ik haar dit pleziertje? Túúrlijk niet, scheur maar kind.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,