in extenso


in extenso 1.0

(Latijn) in zijn geheel; op de meest uitgebreide manier; zonder ook maar een detail weg te laten; volledig

Algemene voorbeelden


Eerst las hij het verslag met de officiële versie van de feiten voor waarvan hier, in extenso, de belangrijkste passages: Dames en heren, het is niet zonder opluchting en een zweem van trots dat ik u vanavond op deze persconferentie heb uitgenodigd om te melden dat de terreur waarmee de Antwerpse bevolking te lang heeft moeten leven niets meer dan een nare en weliswaar traumatiserende herinnering is.

Cargo, Patrick Conrad,

Fragmenten van de bekentenis van de betichte voor onderzoeksrechter Baels had ik in extenso gekopieerd.

Pro Deo, Albert Van Hoeck,

Aan de leerlingen werden in extenso vragen gesteld betreffende de georganiseerde deelname van leerlingen aan het schoolbeleid.

http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/md99.txt

Door het synchroniseren van beeld, geluid, beweging en tastzin kunnen de elektronische media het ene medium perfect in een ander medium laten overvloeien met als resultaat het hoorbaar maken van kleuren, het zichtbaar maken van klanken en het tastbaar maken van woorden. Men is dus on line, in 'real time' via beeld, geluid en tastzin, in extenso met elkaar verbonden.

http://exit.sesuadra.org/archive/body/real/texts/hugo.htm,

Na een polemiek over de draagwijdte van diplomatieke telexen over vermeende anti-Belgische incidenten in Kigali, houdt de commissie een beslissing in beraad om alle documenten in extenso te laten inkijken door de commissieleden.

De Standaard,

Een abonnee op het Bulletin krijgt de projectbeschrijvingen in extenso voorgeschoteld per themagroep bijvoorbeeld learning, evaluation, curriculum, al naargelang van de herkomst in het Engels, Frans of Duits.

http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=4490,

In het debat over publieksverbreding staan de kunstensector en het podiumlandschap in extenso uiteraard centraal.

http://www.vti.be/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • verslagen in extenso

Voor de verslagen in extenso van de werkgroepen: zie de website www.thuisindestad.be. De bewerkingen in de tekst zijn beperkt tot informatieve uitweidingen, kleinere correcties en begripsdiscussies die bij de tekst aansluiten.

http://www.thuisindestad.be/html/witboek/downloads/Derynck.pdf

met werkwoord


  • iets in extenso afdrukken
  • iets in extenso overnemen
  • iets in extenso publiceren
  • in extenso schrijven over iets
  • in extenso verschijnen
  • iets in extenso voorlezen

De uitslag, die in extenso in het vandaag verschenen jaarboek is afgedrukt en becommentarieerd, is gebaseerd op een enquête onder Nederlandse en Vlaamse critici.

NRC,

Deze plannen waren [...] alle gebaseerd op de veronderstelling dat Duitsland Rusland zou binnenvallen, zo kan uit de documenten worden opgemaakt die in Wortbruch, dikwijls in extenso, zijn afgedrukt.

NRC,

Hij drukt ook werkelijk brieven in extenso af, overlegt uittreksels, wijst op fouten en inconsistenties in de beschuldigingen, spreekt hier en daar geagiteerd de lezer toe of richt zich zelfs rechtstreeks tot l'Ange.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

De bond accepeert het docentenstandpunt zonder voorbehoud, verheft hun persoonlijke volumenorm tot standaard en neemt allerlei ongunstige kwalificaties [...] in extenso over in de gids.

NRC,

Uit de overige bundels is een ietwat strenge selectie gemaakt, net als uit de verzamelingen heiligenlevens die Belcampo in de herfst van zijn schrijverscarrière nog publiceerde. Wel in extenso is De zwerftocht van Belcampo overgenomen, het verslag van de avontuurlijke voetreis die de schrijver in 1933 door Europa ondernam.

De Standaard,

Uitgave van een tijdschrift "Bioethica Belgica". Dit tijdschrift publiceert alle adviezen in extenso.

http://www.health.fgov.be/bioeth/nl/jaarlijks%20activiteitenverslag/verslag2001-2002.htm,

Daar we er in het verleden reeds in extenso over geschreven hebben willen we hier slechts memoreren, dat na het Engelse débâcle bij Arnhem het bezettersvolk hele gebieden ging herscheppen in ware vestingswerken.

Meppeler Courant,

Deze bijdrage is in extenso verschenen in het liber amicorum prof. John Everaert.

http://www.genootschap.bewoner.antwerpen.be/lezingen.htm#scheepsbouwers

Ondanks het feit dat die telefoongesprekken geen uitstaans hebben met die zaak, worden ze toch in extenso op tv voorgelezen en in bladen afgedrukt, samen met verhoren die van Di Pietro zijn afgenomen.

De Standaard,

  • iets in extenso beantwoorden

Laat ik hierop maar verder gaan – ik weet wel zeker dat het in extenso beantwoorden van alle ontvangen brieven mij nog een tegelijk aangename en onaangename plicht is, er valt hier echter niets onbekends uit af te leiden.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

  • iets in extenso becommentariëren

Ieder detail van het tien weken durende feuilleton wordt, sinds de eerste uitzending door de commerciële televisiezender M6, op 26 april, breed uitgemeten en in extenso becommentarieerd.

NRC,

De uitslag, die in extenso in het vandaag verschenen jaarboek is afgedrukt en becommentarieerd, is gebaseerd op een enquête onder Nederlandse en Vlaamse critici.

NRC,

  • iets in extenso behandelen
  • iets in extenso bespreken

World travel net. Van deze Britse site kan Yahoo nog wat leren, want hier worden nog meer landen in extenso behandeld dan bij de concurrenten.

http://www.gottmer.nl/dominicus/,

Het is onmogelijk in een notitie van bescheiden omvang al deze thema's in extenso te behandelen.

http://www.minbuza.nl/OriginalDocuments/c_64242.pdf,

Verwijzend naar literatuur die het probleem in extenso (maar kwalitatief) behandelt moest worden vastgesteld dat vermenging van vochtige, warme lucht met koelere buitenlucht maar in relatief zeldzame gevallen luchtsoorten oplevert waarin zoveel oververzadiging bestaat dat condensatie optreedt.

NRC,

'Tijdens het eerste gedeelte van de werkvergadering [...] hebben we in extenso de praktische uitvoering [...] besproken van het zogenaamde pré-coupstadium, codenaam "lange messen" dat over twee weken in werking zal worden gezet.'

Drugs, Jef Geeraerts,

  • iets in extenso beschrijven
  • iets in extenso omschrijven

Ik begon met in extenso het huis te beschrijven waarin het drama zich zou moeten gaan afspelen.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Het is niet uitgesloten dat een aantal etnische fanaten in Den Haag wegens in extenso beschreven oorlogsmisdaden zal worden veroordeeld terwijl ze als minister, op zijn minst, in de regering van een erkende soevereine staat zitten.

NRC,

Het is zinloos al een belasting te stemmen vóór een stedenbouwkundige verordening eerst in extenso het object van deze belasting omschrijft.

http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=1

  • iets in extenso bestuderen
  • iets in extenso onderzoeken

De werkgroep bestudeert in extenso op welke wijze kan tegemoet worden gekomen aan de opmerkingen van de Commissie Bologna-Sorbonne en komt tot de volgende oplossing.

http://www.intec.rug.ac.be/research/projects/sb/verslagen/elast-mater.pdf,

De Raad van State onderzoekt evenwel de verschillende 'procedurele waarborgen' niet in extenso, en gaat ook niet nader in op de effectiviteit van het voorgestelde controlemechanisme.

http://www.cvp.be/senaat/rondom/toespraken_2001/euthanasie.htm,

  • iets in extenso citeren

Dat boek is beheerst en met zorg geschreven. Het is met grote deskundigheid gecomponeerd en toont, zonder te vervallen in anekdotisme, oog voor detail. Het brengt Masereel en zijn vrienden nabij door het in extenso citeren van een enkele brief, een enkel dagboekfragment, en faseert dit leven door de ritmiek van de illustraties.

http://www.leidenuniv.nl/host/mnl/prijs/bfr2001.htm,

De dames van de vrouwenbeweging weerden zich fors en in vaak briljante, geestige bewoordingen, die - plezierig voor de lezer - in extenso worden geciteerd.

NRC,

Wanneer een partij ter staving van haar aanspraak een juridische grond inroept, dan kan zij volstaan met het vermelden ervan, zonder dat de eigenlijke (wet)tekst in extenso moet geciteerd, laat staan "bewezen", worden.

http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

  • in extenso gelijk krijgen

De einzelganger, de dwazerik (letterlijk) die het niet begreep volgens de burgervader, krijgt in extenso gelijk.

http://www.bruggeveiligenleefbaar.be/Paginas/Gemeenteraad/2003_09_02/alcoholverbruik%20bij%20wedstrijden%20met%20verhoogd%20toezicht.html,

  • in extenso gelden voor iets

'Het leek wel of de weg tussen zijn twee levens het meest werkelijke van alles was, alsof de reis meer telde dan de aankomst bij het reisdoel.' "Dat geldt inderdaad voor al mijn karakters, maar in extenso eigenlijk voor alle karakters uit welke roman dan ook. Mijn personages worden weliswaar regelmatig met een overdonderende natuurkracht geconfronteerd, maar hun relatie met hun omgeving is veel losser dan jij suggereert."

De Standaard,

  • iets in extenso demonstreren
  • iets in extenso tonen
  • iets in extenso weergeven

In de eerste plaats leggen deze computerkunstenaars eveneens nadruk op het procesmatige, het idee waaraan elke materiële manifestatie vooraf gaat. De Constructivisten vinden dat zo'n proces steeds moet worden blootgelegd, aangezien dan pas de structurele principes van de kunst (en in extenso; van heel de wereld) duidelijk worden gedemonstreerd.

http://www.dma.be/cvb/as/kino-eye/deteksten/as20a.htm

De fatale gevolgen van het gebruik van een combinatie van cocaïne en heroïne worden in extenso getoond.

NRC,

In taferelen van gelukkig en welvarend familieleven spant België [...] de kroon. Forgács toont de filmpjes zo te zien in extenso. Het is een voordeel van zijn compilatiemethode: in een documentaire zouden gedeelten ervan zonder meer sneuvelen. Ze zouden te banaal bevonden worden, of het onderwerp van de documentaire onvoldoende dienen.

NRC,

Het verhaal van Veerle is te mooi om niet in extenso weer te geven.

http://gmk.be/ned/maarnormaal/mn07_31.htm,

Een overzicht van de aanbevelingen is te vinden in Bijlage 3. Deze worden in deze samenvatting niet steeds alle in extenso opnieuw weergegeven.

http://www.ombudsman.nl/publicatieframe.html