in het geweer


in het geweer 1.0

in opstand; in protest; in verzet
Wordt vaak gecombineerd met tegen iets en/of voor iets/iemand en werkwoorden als brengen, gaan, komen, treden zijn. Oorspronkelijk betekent geweer hier 'alles waarmee iemand ter verdediging of ten aanval uitgerust kan zijn'.

Algemene voorbeelden


Wat de mijnwerkers vorige herfst in het geweer bracht, waren signalen uit Bonn dat de overheidssteun dan duidelijk omlaag zou gaan.

De Standaard,

De groenen gaan in het geweer tegen het ongewenst elektronische drukwerk dat de Vlaams-Blok-Jongeren in de brievenbus van 70.000 Vlaamse Internet-gebruikers dropten.

De Standaard,

Toen hij zelf in 1994 minister van Buitenlandse Zaken van Spanje was, heeft hij de conclusies van het EP gelezen, waarin het de ministers onomwonden vroeg in het geweer te komen.

http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

De VLD-jongeren vrezen dat de broodnodige hervorming van de sociale zekerheid er niet komt en roepen de CVP-jongeren "als enige standenloze organizatie binnen de CVP" hiertegen in het geweer te komen.

De Standaard,

Zonder afbreuk te willen doen aan het recht van advocaten om bijvoorbeeld voor zichzelf en/of hun cliënten in het geweer te komen tegen beslissingen van de Raad, bestond de indruk dat onnodig en onzorgvuldig gebruik werd gemaakt van diverse procedures.

http://www.rvr.org/DenBosch.htm

Onmiddellijk na de tv-reportage over het ongelukkige gezin kwamen president Ezer Weizman en anderen in het geweer om deze schandvlek op de samenleving uit te wissen.

De Standaard,

Europese banken zijn via hun regeringen al in het geweer getreden tegen de dreigende discriminatie.

NRC,

De werknemers zijn er in het geweer tegen privatiseringsplannen.

De Standaard,

De prijs van de thee gaat ineens voor ons omhoog van 1 naar 1,5 roepie. Jos wil meteen in het geweer, maar Clim sust hem.

http://home.wanadoo.nl/schmitzopreis/India88/ajmer.htm

in het geweer 2.0

in beweging; in actie
Wordt vaak gecombineerd met werkwoorden als brengen, komen, zijn.

Algemene voorbeelden


Opnieuw bracht Charles een hand in het geweer om ermee de ruit te beroeren. Hij tikte nu met meerdere vingers samen tegen het glas.

Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

Een nieuwe cd, niemand had ervan gehoord, maar de nummers klonken heel goed. Pas bij het nummer Sunrise kwamen de oude die-hard fans ook in het geweer. Ze hadden iets bekends gehoord, de avond kon natuurlijk helemaal niet meer stuk.

http://home01.wxs.nl/~noizehp/uriahheep.html,

De tweede editie van Vlaanderens belangrijkste boekenprijs, De Gouden Uil, wordt met nog meer televisiebelangstelling dan vorig jaar opgezet. De BRTN komt in plaats van één, liefst vier keer in het geweer. De genomineerde boeken uit de drie kategorieën (kinder- en jeugdliteratuur, fiktie en non-fiktie) worden op drie opeenvolgende vrijdagavonden voorgesteld (1, 8 en 15 maart, telkens op TV2 om 22.45 uur).

De Standaard,

in het geweer 3.0

te hulp; ter ondersteuning
Wordt vaak gecombineerd met werkwoorden als brengen, roepen

Algemene voorbeelden


Tegenover de dominantie van economische en bureaucratische krachtenvelden brengen zij beiden een 'leefwereldkracht' in het geweer, of dat nu de door een gemeenschappelijk verhaal verbonden gemeenschap en de daarbinnen gearticuleerde 'hypergoods' zijn of de open gelijkwaardige discussie waarbinnen de kracht van het beste argument de doorslag geeft.

http://www.xs4all.nl/~ozse/annual_reports.htm,

Hoewel het rapport eerder aanleiding geeft tot het cadeau doen van een paar balletschoentjes, beseffen we terdege dat hij niet op de eerste rij stond toen het genetisch bèta-materiaal werd uitgedeeld, dus alle ouderlijke enthousiasme en steun zullen al vroegtijdig in het geweer moeten worden gebracht, wil er ooit nog iets fatsoenlijks van hem worden.

Volkskrant magazine,

Maar toch was de droogte teruggekomen en het stof, en de hongersnood was weer groot genoeg om noodhulp in het geweer te roepen.

Een Ferrari in de Lange Leemstraat, Sus Van Elzen,

Ik heb alle mij ten dienste staande instanties in het geweer geroepen, maar tevergeefs.

Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,