inaugureel


inaugureel 1.0

de plechtige inwijding betreffend of tot het ceremonieel behorend waardoor iemand in een ambt of waardigheid wordt bevestigd, bijvoorbeeld als president, hoogleraar e.d.

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • inaugurele les
  • inaugurele oratie
  • inaugurele rede
  • inaugurele toespraak
  • inaugurele zitting

Hoewel nooit formeel afgeschaft, is het niet meer gebruikelijk dat de toga en de toque worden gedragen op: - promoties van doctoraten; - inaugurele lessen (van bijzondere leerstoelen,...) en afscheidscolleges; - uitvaartplechtigheden van collega's.

http://www.ugent.be/nl/univgent/huisstijl/toga.htm,

Een mooie illustratie [...] bood Marita Mathijsen onlangs in haar inaugurele oratie, toen ze op deze plaats over 'mythen' in verband van de literatuurgeschiedenis sprak.

http://www.aup.nl/pdf/JaarredesUvA2000.pdf,

Willem Einthoven (1860-1927) wilde aanvankelijk oogarts worden [...]. In 1886, direct na zijn artsexamen, aanvaardde hij in Leiden het ambt van hoogleraar in de fysiologie met zijn inaugurele rede: 'De leer der specifieke energieën'.

http://medischcontact.artsennet.nl/content/dossiers/12881268/53216/AMGATE_6059_138_TICH_R110441577995635,

Gisteren kreeg Cardoso door zijn voorganger Itamar Franco de groen-geel-groene sjerp omgehangen als 38ste president van Brazilië. Tijdens zijn inaugurele rede voor het Congres in de hoofdstad Brasilia zei hij opnieuw dat van hem geen mirakels verwacht moeten worden, maar optimistisch was Cardoso (63) wel: "Ik geloof dat Brazilië in de volgende eeuw zijn plaats zal innemen tussen de meest succesvolle landen ter wereld."

NRC,

De Amerikaanse president zei het in zijn inaugurele toespraak heel treffend: "you can fool all people some time, you can fool some people all time, but you never can fool all people all time".

NRC,

In Sarajevo is zaterdagmiddag het vorige maand gekozen eerste naoorlogse parlement van Bosnië-Herzegovina voor het eerst bijeengekomen. De Serviërs boycotten de rechtstreeks door de tv uitgezonden inaugurele zitting, die circa drie kwartier duurde.

De Standaard,