incrowd


incrowd 1.0

kleine groep mensen die men beschouwt als een select, bijzonder goed geïnformeerd of populair gezelschap

Semagram


Een incrowd…

is een groep personen

 • [Leden] bestaat uit ingewijde, bijzonder geïnformeerde of populaire personen die een min of meer select gezelschap of besloten kring vormen
 • [Activiteit of handeling] richt zich op bepaalde activiteiten of ontmoet elkaar op bepaalde bijeenkomsten en evenementen

  Algemene voorbeelden


  Donderdagavond vond de eerste Nachtsalon plaats [...]. Zo'n vijfhonderd mensen [...] hadden zich donderdagavond verzameld in het Rijksmuseum. Een mengsel van keurige culturele incrowd en vertier zoekende twintigers en dertigers, hip gekapt en gedecolleteerd, en vooral: op zoek naar iets nieuws.

  de Volkskrant,

  'O, jij bent ook al weer zo iemand van de incrowd die dingen weet die hij voor anderen verborgen houdt,' riep Ann Britt op boze toon uit.

  Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

  Suna, die ook dit seizoen weer deel uitmaakte van de public relations-staf van Ku, bezocht juist daarom ook andere discotheken, waar hij als ieder lid van de incrowd vrij toegang had en altijd wel vrienden onder het bedienend personeel bezat die hem een drankje aan boden.

  Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

  Mattheus 25 vers 14 gaat over de gelijkenis van de talenten. Volgens Tuinstra is hier sprake van verouderd taalgebruik [...]. "Daarom ben ik ook blij met de Groot Nieuws Bijbel. Daarin wordt niet meer gesproken van talenten maar van munten. Dat snappen de mensen. Ze moeten niet de indruk hebben dat de bijbel het boek is van onze voorouders, dat de taal er één is voor de incrowd."

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • tot de incrowd behoren

  Es Cavallet bleek het vorig weekend tot officieel naaktstrand te zijn aangewezen [...]. Hoewel Keller voorzag dat deze verordering op den duur weinig uitwerking zou hebben, als elke maatregel die indruist tegen een historisch gegroeide gewoonte, vervijfvoudigde het aantal bezoekers van Es Cavallet zich de volgende dag. Het merendeel van hen behoorde tot de incrowd. Wie op het eiland woonde, wist dat de politie bij de invoering van nieuwe verordeningen soms enkele dagen nauwlettend toezag op de naleving ervan, en wilde niet het slachtoffer worden van een voorbijgaande vlaag van dienstklopperij. Arrestaties leidden in de regel niet tot rechtszittingen, maar uitwijzingen, het ergste wat iemand kon overkomen die Ibiza als verblijfplaats had gekozen.

  Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

  met adjectief ervoor


  • de hippe incrowd
  • de supercoole incrowd

  Vermaard zijn de feesten in club Now Wow, maar ook clubs als Las Palmas, Off_Corso en Calypso weet de hippe incrowd van de dance moeiteloos te vinden.

  http://www.vvv.rotterdam.nl/themapagina/uitgaan/

  Charlie's Angels, een aaneenschakeling van vrij op zich staande scènes [...]. Zo kan eenvoudig en met grote regelmaat een andere Angel naar voren geschoven worden om de show te stelen zonder dat de loop van het verhaal in gevaar komt. Dus mag Liu na haar prachtige bitch in Payback wederom de dominatrix uithangen in een hilarische scène waarin ze een stel kantoorslaven om haar in zwart leer gehulde vingertje windt. Diaz is zo mogelijk nog leuker als blanke kluns die meedanst op een door zwarten bevolkte soulshow en dat zo aanstekelijk onhandig doet dat zelfs de supercoole incrowd voor haar charmes bezwijkt.

  Sp!ts,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • voetbalincrowd

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • incrowdmentaliteit
  • incrowdsfeer
  • incrowdwereldje