inslaan als een bom


inslaan als een bom 1.0

hard aankomen; hevige onrust veroorzaken; als een klap aankomen

Algemene voorbeelden


Een Maastrichtse persrechter haastte zich maandag nog te verklaren dat F. wegens persoonlijke redenen zou zijn opgestapt. Maar nadat de Limburgse tv-zender L1 gisteravond de kwestie belichtte, bevestigde de persofficier schoorvoetend dat er kinderporno op zijn thuiscomputer is ontdekt. [...] Binnen de Maastrichtse rechtbank is de zedenzaak ingeslagen als een bom.

De Telegraaf,

"Het nieuws dat Vilvoorde dicht moet is ook bij ons als een bom ingeslagen." Dat zegt X. L., directeur externe relaties van Renault België.

De Standaard,

Voor Drenthe betekent dit overigens een bezuiniging van 7,5 miljoen, wat overeenkomt met 150 full-time arbeidsplaatsen. 'De aankondiging is als een bom ingeslagen. Dit mag niet en dit kan niet. Want dan zullen er inderdaad verzorgingshuizen moeten sluiten.'

Meppeler Courant,

De Deense Defensietop vindt dat allochtonen tijdens hun werk moeten kunnen uitkomen voor hun geloof. Dienstplichtigen en personeel in vaste dienst kunnen voortaan een uniform krijgen met tulband, hoofddoek of keppeltje. [...] De nieuwe richtlijnen zijn in sommige gelederen als een bom ingeslagen. "Het is een uiting van misplaatste sympathie", aldus overste Jens Christian Lund die een kazerne in Jutland leidt. "Door deze maatregelen krijgen xenofoben juist de wind mee".

De Telegraaf,

Ja, zijn boek had 'ophef gemaakt en was 'als een bom ingeslagen', zoals dat heette. Eerst had hij nog een storm van kritiek moeten doorstaan, maar daarna was er een golf van morele verontwaardiging overheen gespoeld.

Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

De benoeming van de 'bijna vergeten' CDA'er voor deze prestigieuze, internationale baan is als een bom ingeslagen. Milieu-minister Jan Pronk, die gepasseerd werd voor de topfunctie, is door secretaris-generaal van de VN Kofi Annan publiekelijk vernederd.

De Telegraaf,

inslaan als een bom 2.0

meteen een groot succes zijn; een klapper zijn

Algemene voorbeelden


Microsoft heeft zijn langverwachte Xbox gepresenteerd: een apparaat voor computerspelletjes dat volgens kenners als een bom zal inslaan op een markt die volgens sommige deskundigen in anderhalf jaar tijd zal verdubbelen.

NRC,

In Titanic komen alle maatschappelijke klassen aan bod. Van arbeider tot oliemagnaat. Bovendien is er geen mooier liefdesverhaal dan dat waarin het klassenverschil overstegen wordt. Cameron wist dat de film zou inslaan als een bom, anders zou hij nooit doorgezet hebben tijdens de - zoals vele tijdschriften vermeldden - zo woelige opnames die 160 dagen in beslag namen (verspreid over acht maanden).

http://www.moviegids.be/artdet.cfm?tekstnr=1372=4,

Wanneer de dame op de rommelmarkt echter een pen ziet liggen die in het zonlicht groen oplicht 'als de ogen van de duivel', komt er verandering in de zaak: ze koopt het kleinood en schrijft er een vijfhonderd pagina's dikke roman mee die inslaat als een bom. De literaire kritiek prijst het boek de hemel in als werkelijk vernieuwend proza.

Het koren en het kaf, Marnix Verplancke,

De sms-actie van de Amsterdamse politie is ingeslagen als een bom. Het korps werd gisteren overstelpt met reacties over de sms-lawine die is uitgestort over gestolen mobiele telefoons.

De Telegraaf,