insuline


insuline 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

hormoon dat in de alvleesklier of kunstmatig wordt gemaakt en dat de bloedsuikerspiegel verlaagt door glucose naar de lichaamscellen te vervoeren; hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Insuline…

is een hormoon; is een stof

  • [Ontstaan] wordt aangemaakt door cellen in de alvleesklier, die samen groepjes vormen die de eilandjes van Langerhans heten
  • [Vervaardiging] wordt door farmaceuten geproduceerd ten behoeve van diabetespatiënten, omdat hun lichaam een tekort aan insuline heeft
  • [Container] wordt voor de behandeling van diabetes geleverd in de vorm van een insulinepomp, insulinepen of injectiespuit
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een hormoon
  • [Activiteit of handeling] zorgt ervoor dat glucose (suiker) wordt opgenomen in de lichaamscellen, die het als energiebron gebruiken; regelt de glucosestofwisseling
  • [Gevolg of resultaat] heeft als er een tekort van is, of als er niet goed op wordt gereageerd, een stijging van het glucosegehalte (de bloedsuikerspiegel) tot gevolg; heeft als er te veel van is een daling van het glucosegehalte (de bloedsuikerspiegel) tot gevolg
  • [Verscheidenheid] wordt door farmaceuten in verschillende soorten gemaakt, zoals kortwerkende, langwerkende en snelwerkende insuline; kan dierlijke insuline of humane insuline zijn

Algemene voorbeelden


Glucose is de voornaamste energiebron van de cellen. Om deze op te kunnen nemen, hebben de cellen insuline nodig. Insuline is als het ware de sleutel die de cel opent voor glucose.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=59,

Insuline is een hormoon dat betrokken is bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel.

http://www.freya.nl/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • insuline aanmaken
  • insuline afgeven
  • insuline gebruiken
  • insuline inspuiten
  • insuline maken
  • insuline produceren
  • insuline spuiten
  • insuline toedienen

In tegenstelling tot type 1-diabetes kan de alvleesklier bij type 2-diabetes nog wel insuline aanmaken.

http://www.diabetesfonds.nl/

Als antwoord op de hoge bloedglucosewaarde wordt insuline afgegeven.

http://www.diabetesfonds.nl/

Om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel gaat stijgen kunnen suikerpatiënten insuline gebruiken.

http://www.necedo.nl/

Aangezien insuline haar werkzaamheid verliest bij aanwezigheid van darmsappen, kan zij niet door de mond worden ingenomen, maar alleen worden ingespoten.

https://home.kpn.nl/b1beukema/insuline.html

Insuline wordt gemaakt in een orgaan in je buik, de alvleesklier.

http://www.diabetescentrum.nl/

Diabetes type II is een vorm van suikerziekte, waarbij het lichaam niet meer reageert op de insuline die het produceert.

http://www.freya.nl/

Stop in ieder geval nooit insuline spuiten zelfs al heb je weinig eetlust of voel je je misselijk.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-1998/Jul-Aug-1998/verop.htm,

Mensen die zeer moeilijk in te stellen zijn, kunnen behandeld worden met een insulinepompje. Hierbij wordt de insuline voortdurend toegediend en voor de maaltijden kan een extra hoeveelheid insuline worden gegeven.

http://www.diabetesfonds.nl/

met adjectief ervoor


  • dierlijke insuline
  • humane insuline

Tot het begin van de jaren tachtig was dierlijke insuline de enige vorm waarin insuline verkrijgbaar was. Sindsdien wordt het eiwit insuline gemaakt in het laboratorium en noemen we het humane insuline.

https://www.diabetestype1.nl/bibliotheek/behandeling/521-dierlijke-en-humane-insuline,

Humane insuline geeft minder bijwerkingen. Vroeger had 10 tot 56% van de mensen die insuline gebruikten last van allergische reacties. Insuline van varkens lijkt het meest op die van mensen. Deze insuline gaf dan ook minder bijwerkingen dan die van koeien.

https://www.diabetestype1.nl/bibliotheek/behandeling/521-dierlijke-en-humane-insuline,

  • gratis insulines

"De intensieve insulinetherapie is in de praktijk een zware belasting voor de patiënten. Als er mensen moeten bijbetalen en denken dat de gratis insulines net zo goed zijn, zal de therapietrouw afnemen."

NRC,

  • kortwerkende insuline
  • langwerkende insuline
  • middellangwerkende insuline
  • snelwerkende insuline

Langwerkende insulines hoeven minder vaak op een dag te worden gespoten dan kort- of snelwerkende insulines. [...]. Meermaal daags insuline betekent in de praktijk soms 3, meestal 4 injecties per dag. Bij elke maaltijd wordt kort- of snelwerkende insuline gespoten, in combinatie met 1 maal daags middellang- of langwerkende insuline.

http://www.diep.info/diabetes-educatie-behandeling-en-management-nadere-info-over-op-insuline-insuline-soorten-en-schemas

  • onzuivere insuline
  • zuivere insuline

De afgelopen 50 jaar heeft de zorg voor de mens met diabetes een groot aantal veranderingen ondergaan. Voor insuline-gebruikende mensen betekende dit de overgang van de uitkookbare glazen spuit [...] naar de moderne insuline-pen [...]. Ook de inhoud is veranderd: de onzuivere insuline verkregen uit gemalen alvleesklieren van runderen is vervangen door insuline van menselijke oorsprong, gefabriceerd door speciaal daarvoor 'getrainde' gisten of bacteriën, snel- en kort-werkend, of langzaam en middellang-werkend, met daartussen een scala van 'mixen'.

https://home.kpn.nl/b1beukema/insuline.html

Daar zuivere insuline slechts een kortdurende werking heeft, zijn er talrijke preparaten gemaakt waaruit de insuline langzaam vrij komt: men verkrijgt zodoende een langdurige werking van één injectie.

https://home.kpn.nl/b1beukema/insuline.html

in voorzetselgroep


  • afhankelijk van insuline
  • de productie van insuline
  • de stijging van insuline

Ze repte met geen woord over Ilse en ik veronderstelde dat ik haar de tijd moest gunnen om aan het idee te wennen dat ze voor de rest van haar leven diabetespatiënte zou zijn. Dat ze afhankelijk zou zijn van insuline en zich aan een streng dieet zou moeten houden.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Op het moment dat er een probleem is met de productie van insuline, ontwikkelt zich nagenoeg onvermijdelijk een aandoening die we allemaal kennen: suikerziekte of diabetes.

https://www.optimalegezondheid.com/de-functie-van-insuline/,

Onderzoek van prof. Jaak Janssens in verband met softdrinks en tafelbier en de invloed op de insulinemie toont aan dat softdrinks, in tegenstelling tot tafelbier, een duidelijke verhoging geven van de insulinemie. Deze stijging is afhankelijk van de 'body mass index' van het kind. Hoe zwaarder het kind hoe hoger de stijging van insuline na drinken van een frisdrank.

http://www.bierengezondheid.be/,

met substantief ervoor


  • de concentratie insuline
  • de flapul insuline
  • de hoeveelheid insuline
  • het hormoon insuline
  • een injectie insuline

Dit medicijn verlaagt de concentratie insuline in het bloed en kan hierdoor een oorzaak van het PCO-syndroom wegnemen.

http://www.wdkw.nl/

Na ons onderhoud van gisterennamiddag dat zeventig minuten heeft geduurd, is mijn agent ter plaatse gaan kijken, heeft de inbraak-bij-nacht succesvol gepleegd en is teruggekeerd met de gegevens over de flapul insuline, die zoals verwacht in de ijskast lag.

De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

De intensiteit van het groen gaf het suikergehalte aan en het suikergehalte was weer bepalend voor de hoeveelheid insuline die Cecilia de poes moest inspuiten.

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

Zodra je bloedsuikerspiegel stijgt, krijgt je alvleesklier een seintje om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is namelijk nodig om de glucose naar je cellen te brengen waar ze nodig zijn om energie te geven.

https://energiekevrouwenacademie.nl/insuline-het-hormoon-dat-je-vet-stevig-vasthoudt/

Het objectief dat lijdt aan zware diabetes en elke morgen zichzelf een injectie insuline toedient, neemt met een beetje geluk de flapul die uw agent gesubstitueerd heeft en de dood wegens hartverlamming volgt.

De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen