ipso facto


ipso facto 1.0

(Latijn, letterlijk 'door het feit zelf') noodzakerlijkerwijs; als gevolg van het in het voorgaande genoemde; als noodzakelijk gevolg (daarvan); vaak ook weer te geven met: vandaar; bijgevolg; derhalve; dus

Algemene voorbeelden


Indien slechts vijf mensen ter wereld zich met een bepaald probleem uit de fundamentele wiskunde bezighouden, zullen deze wiskundigen ipso facto een lagere impactwaarde hebben dan hun honderden collega's die zich met een bepaald soort kanker bezighouden (en dus potentieel een publiek van meer dan honderd collega's bereiken).

http://www.lib.rug.ac.be/execl/fulltxt/cursus/cursusBBdeel1.pdf

Ten zeerste gewenst is de medewerking van gecultiveerde advocaten. Ipso facto zijn die reeds van zekere leeftijd; het ideale exemplaar is dat wat nog zijn studies gedeeltelijk in het Frans moest doen. Deze soort tovert nl. wonderen van losse replieken voor de dag; er zit immers geen klant te luisteren die van de verdediging alles verwacht behalve humor.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

In de Europese Verordening (EG) 557/98 van 9 maart 1998 [...], die de Verordening van 16 december 1991 ongedaan maakt en ipso facto de grondslag wegneemt van voornoemd koninklijk besluit van 1992, werd gepleit voor het houden van een doorlopende enquête en werden doelstellingen vastgelegd inzake nauwkeurigheid van de werkloosheidscijfers en van hun driemaandelijkse evolutie, en werd tevens het door de vragenlijst bestreken waarnemingsgebied uitgebreid.

http://www.statbel.fgov.be/downloads/lfs_nl.rtf

Vanzelfsprekend zullen veel wetenschappers gauw geneigd zijn om hùn discipline als een zelfstandige wetenschap te omarmen, ipso facto hebben de beoefenaars van nieuwe deeldisciplines dezelfde corporatistische neigingen… Op zich is dat echter niet erg, mits de disciplines stuk voor stuk als 'apart' worden beschouwd en niet als 'beter' dan, c.q. 'minderwaardig' aan andere wetenschappen.

http://www.diagoog.be/pdf/jg3_nr1_blanquart_zijlijn.pdf,

Een gemeente met minder dan 10.000 inwoners kan een gemotiveerd verzoek richten aan de Vlaamse regering om vrijgesteld te worden van de verplichting om een Gecoro op te richten. De Vlaamse regering neemt haar beslissing binnen de 35 dagen na ontvangst van het verzoek tot vrijstelling. Indien er voordien daarover niet is beslist, wordt het verzoek geacht te zijn verworpen. De gemeente die een vrijstelling heeft verkregen draagt daardoor ipso facto de taken, die worden waargenomen door de Gecoro, over aan de voor het gebied waarin de gemeente ligt, bevoegde planologische ambtenaar die, voor wat het secretariaat betreft, wordt bijgestaan door de gemeentelijke administratie.

http://www.homopwijk.yucom.be/RO-ABC-Gecoro.htm,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • ipso facto betekenen dat
  • ipso facto behoren tot
  • iets ipso facto bewijzen
  • ipso facto gepaard gaan met
  • iets ipso facto hebben
  • ipso facto gelijk krijgen
  • iets ipso facto meebrengen

Nimrod I regeerde van 1013 tot 1035. Tijdens zijn bewind waren er in Pulle, dat toen niet eens duizend inwoners telde, twaalf herbergen, wat ipso facto betekende dat gezelligheid er troef was.

Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

Er dient opgemerkt te worden dat zeker heel wat toestanden als psychisch/psychologisch ongewenst en onaangenaam te benoemen zijn, maar (nog) niet tot de "pathologie" (wat deze term ook mogen inhouden) behoren. Dienen zij omdat het gaat om psychische toestanden ipso facto tot het domein van de geneeskunde te behoren, zoals mutatis mutandis sommigen wel eens aannemen?

http://www.vvkp.be/beroep.htm

Ook een foto bootst de werkelijkheid beter na dan een schilderij of beschrijving — zozeer zelfs dat ze het bestaan van wat er in de foto getoond wordt ipso facto bewijst.

http://www.phil.uu.nl/esthetica/indexx.html,

Fiscale maatregelen versus directe financiering. Het voornaamste verschil tussen beide is vanzelfsprekend dat fiscale maatregelen in principe niet-discriminatief zijn, en directe financiering wél, doordat het ipso facto – zowel in het geval van contractonderzoek als van subsidies aan privaat geïnitieerde projecten – gepaard gaat met een keuze voor een specifiek project.

http://www.ruca.ua.ac.be/cesit/pdf/CESIT00_10.pdf,

Ook zijn de individuele verschillen erg groot, zodat niet eens alle 8-jarige jongens of 11-jarige meisjes zich in een zelfde ontwikkelingsfase bevinden. Ze hebben daarmee ipso facto ook niet dezelfde belangstelling voor seks en aanverwanten.

http://www.nisso.nl/nrecens.htm

'De Amerikanen steunden onvoorwaardelijk en sentimenteel al wie tegen het gezag opstond. Toen Castro begon, zagen ze in hem een nieuw Washington. Revolutionairen kregen van hen ipso facto gelijk.'

Ik ga altijd uit de weg voor een andere ezel, Jos de Man,

Geeraerts: [...] zelfs Castro is corrupt, persoonlijk bezit hij niks, maar alles staat te zijner beschikking, overal zijn speciale hoeven ingericht waar hij bij zijn reizen door het eiland wordt ontvangen, waar hij naar hartelust eet en drinkt terwijl zijn volk staat te schuiven voor een homp brood. Nasser lijkt een uitzondering geweest te zijn, die leefde als een asceet. Goed de heren willen wel eens tafelen... Geeraerts: En dat is op zich natuurlijk niet misdadig, je kan alleen zeggen dat macht ipso facto voordelen meebrengt, soms enorme.

Ik ga altijd uit de weg voor een andere ezel, Jos de Man,

met adjectief erachter


  • ipso facto mogelijk (zijn)
  • ipso facto ongeldig (worden)
  • ipso facto onmogelijk (worden)
  • (niet) ipso facto relevant (zijn)
  • ipso facto substantieel (zijn)
  • ipso facto verboden zijn

'Als een beker kan worden gebroken en dan weer hersteld, is dat misschien, ipso facto, ook met de mens mogelijk,' verzekerde hij zichzelf. Maar uiteindelijk kwam het er ook bij Samuel op neer dat vastberaden voorkomen beter was dan wankelmoedig genezen.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

Als de rechter verplicht wordt zijn uitspraak volledig en systematisch te verantwoorden, dan komt er allicht een grotere rechtszekerheid. Deze discipline zou meebrengen, dat een vonnis dat louter zou gebaseerd zijn op de formele gegevens van wetten en reglementen ipso facto ongeldig en onmogelijk zou worden.

http://users.skynet.be/sky50779/recht1.htm

Positivistische kritiek van het metafysische natuurrecht is niet ipso facto relevant als kritiek van de naturalistische variant.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Hier kwam de Haagse president tot het verrassende oordeel dat het opvragen van slechts enkele gegevens uit een groot bestand inbreukmakend was, omdat de gegevens aan de zoekspecificaties van de gebruikers voldeden en daarom ipso facto 'kwalitatief substantieel' waren.

http://www. ivir. nl/publicaties/hugenholtz/wpnr. html,

Een der hoekstenen van de bescherming van de consument met betrekking tot de additieven zit in het principe van de positieve lijsten. Daarmee wordt bedoeld dat enkel die additieven, en dan nog onder beperkende voorwaarden, mogen gebruikt worden die expliciet toegelaten zijn, d.w.z. die waarvan de toxiciteit, inclusief het kankerverwekkend vermogen, grondig onderzocht werd. Elke stof die niet uitdrukkelijk werd toegelaten, is ipso facto verboden.

http://www.vig.be/

met bijwoord


  • niet ipso facto

Het vervelende was dat na het vonnis (dat opvallend mild was geweest), het officierenkorps van de Belgische rijkswacht opgescheept zat met een veroordeelde in zijn rangen, en dat was nog nooit tevoren gebeurd. Waarom hij niet ipso facto de laan werd uitgestuurd, had aanleiding gegeven tot de wildste veronderstellingen.

Drugs, Jef Geeraerts,

Positivistische kritiek van het metafysische natuurrecht is niet ipso facto relevant als kritiek van de naturalistische variant.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Maar omdat hij Dionisio was, Dionisio (een keurige, elegante en bekende Mexicaanse heer) durfde hij niet ipso facto de impuls van zijn verbeelding en zijn vlees te volgen, die eruit bestond zich naar het gezette voorwerp van zijn begeerte te begeven en erom te vragen, want daarmee zou hij zich blootstellen aan een afwijzing of, als hij geluk had, aan een aanvaarding.

De grens van glas, Carlos Fuentes,

  • ipso facto ook

We babbelden over kunst en ipso facto ook een beetje over onszelf.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Ook zijn de individuele verschillen erg groot, zodat niet eens alle 8-jarige jongens of 11-jarige meisjes zich in een zelfde ontwikkelingsfase bevinden. Ze hebben daarmee ipso facto ook niet dezelfde belangstelling voor seks en aanverwanten.

http://www.nisso.nl/nrecens.htm

overig


  • en ipso facto

Het landbouwbeleid, en ipso facto het zuivelbeleid, is in zeer grote mate een Europese aangelegenheid.

http://cmlag.fgov.be/dg2/nl/thema/toemelk.htm

In Macau heerst niet de malaise van het naburige Hongkong. Een jonge arts, Afonso Wong, noemt als belangrijkste reden dat een kwart van de bevolking van Macau Portugese paspoorten met recht op ingezetenschap in Portugal en ipso facto in alle Europese Unie-landen heeft.

NRC,