ja-stem


ja-stem 1.0

stem waarmee iemand zich bij een stemming uitspreekt vóór iemand of iets; stem waarmee iemand instemt met een voorstel; stem waarmee men door 'ja' te stemmen akkoord gaat met een voorgedragen persoon of voorgestelde zaak; stem vóór; voorstem; ook, als collectief begrip: uitslag van een stemming die inhoudt dat men akkoord gaat met iets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ja-stem…

is een stem; is een oordeel; is een uiting

  • [Functie] dient om kenbaar te maken dat men het eens is met een voorstel
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt uitgebracht bij een stemming

    Hoofdsemagram: stem


    Algemene voorbeelden


    "Er was nauwelijks enig politiek debat in de aanloop naar het referendum van 1975. Om de kiezers tot een ja-stem te overhalen, werd hen voorgespiegeld dat we slechts lid werden van een vrijhandelszone. Als iemand een opmerking maakte over het onvermijdelijke verlies aan soevereiniteit, kregen ze te horen dat ze daaraan niet te veel aandacht moesten besteden, dat zulks slechts continentale retoriek was."

    De Standaard,

    Tien landen van de Europese Unie, waaronder België en Italië, stemden voor de resolutie. "De Belgische regering heeft de jongste jaren steeds opnieuw haar afwijzende houding tegenover alle kernexplosies kenbaar gemaakt. Deze ja-stem past in deze konsekwente Belgische politiek, die inhoudt dat zowel Chinese als de Franse nucleaire testen worden betreurd", aldus een mededeling van Buitenlandse Zaken.

    De Standaard,

    Binnen de vijftien landen die samen in de boot van de Europese Unie zitten bestaat er een merkwaardig verschil aan belangstelling voor de wijze waarop Europa wordt opgebouwd. Dit viel vooral op enkele jaren geleden, bij de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht. Over dit belangrijkste Verdrag sedert de stichting van de EEG was de wijze van reageren enorm verschillend. Herinner u het referendum daarover in Frankrijk: miljoenen exemplaren van het Verdrag werden uitgedeeld in Frankrijk, er waren hevige voor- en tegenstanders ook binnen dezelfde politieke partijen en tenslotte haalde de ja-stem het met een minimaal verschil.

    De Standaard,

    Nog voor de officiële resultaten werden vrijgegeven, aanvaardde de Ierse regering reeds dat het Ierse electoraat het verdrag van Lissabon ter hervorming van de Europese Unie verwierp. De nee-stemmen haalden het in de overgrote meerderheid van de 43 electorale kantons, de ja-stemmen behaalden slechts een meerderheid in enkele kantons en die lagen allemaal in de Ierse hoofdstad Dublin.

    https://www.vonk.org/Ierland/iers-nee-zet-de-eu-voor-de-zoveelste-keer-voor-paal.html,

    De regel was dat in alle centrales 60 procent van de stemmen als 100 procent beschouwd zouden worden, zowel in positieve als in negatieve zin. Destrée zegt dat die regel enkel voor de ja-stemmen werd toegepast; de onvrede daarentegen is bij zijn gedupeerde christelijke collega's groot, meent Destrée te weten.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de ja-stemmen tellen

    Destrée had beweerd dat de ja-stemmen tegen honderd procent en de neen-stemmen op grond van reële verhoudingen werden geteld. Aangezien de stemming bij het ACV geheim is en van de resultaten enkel het eindcijfer wordt meegedeeld, zou enkel uit een publicatie van de volledige resultaten blijken of en hoe correct werd gestemd. Daaraan denkt het ACV niet, maar de vakbond wijst de beschuldiging van "raar tellen" resoluut van de hand.

    De Standaard,

    Men zou de ja-stemmen voor de volle honderd procent en de neen-stemmen voor veel minder hebben geteld, vernam Destrée van zijn christelijke collega's. De regel was dat in alle centrales 60 procent van de stemmen als 100 procent beschouwd zouden worden, zowel in positieve als in negatieve zin.

    De Standaard,

    • zijn ja-stem geven

    In december 1991 tekenden de politici, in Maastricht, het Verdrag. Maar toen moesten de parlementen het nog goedkeuren ("ratificeren" heet zoiets). In Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken was daar een referendum ("volksraadpleging") aan verbonden. En de burgers gaven maar heel nipt hun "ja-stem". Het verdrag trad in november 1993 in werking.

    http://www.expeditieeuropa.be/bv/ne/index.php

    • een ja-stem uitbrengen

    Coppieters meende ook dat men verkeerdelijk een onderscheid maakt tussen katolieken en niet-katolieken bij de samenstelling van de raad van beheer; men zou beter spreken van gelovigen en niet-gelovigen. Ondanks dit voorbehoud zei Coppieters toch "een geestdriftige ja-stem" te zullen uitbrengen.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een geestdriftige ja-stem
    • zijn uiteindelijke ja-stem

    Coppieters meende ook dat men verkeerdelijk een onderscheid maakt tussen katolieken en niet-katolieken bij de samenstelling van de raad van beheer; men zou beter spreken van gelovigen en niet-gelovigen. Ondanks dit voorbehoud zei Coppieters toch "een geestdriftige ja-stem" te zullen uitbrengen.

    De Standaard,

    Bij de stemming over de uitbreiding in mei verantwoordde de Nederlandse Europarlementariër Gijs de Vries, leider van de liberale fractie, zijn uiteindelijke ja-stem nog met de formulering dat "je het mogelijke moet aanvaarden als het wenselijke niet mogelijk is".

    NRC,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een overwegende ja-stem

    Het kostte de tegenstanders van ratificatie moeite toe te geven dat de strijd nu verloren lijkt. Lord Norman Tebbit zei in Kopenhagen dat "misleiding en dreigementen" de Denen tot een overwegende ja-stem hebben gedreven.

    NRC,

    met substantief ervoor


    • het aantal ja-stemmen

    "Als men de lage opkomst en het aantal ja-stemmen in aanmerking neemt, schaarde slechts een minderheid van de Ieren zich achter het standpunt van de kerk", merkt gewezen minister Gemma Hussey in haar boek Ireland Today op.

    De Standaard,

    • 79 procent ja-stemmen
    • 96,64 procent ja-stemmen

    De Nederlandse Stork-groep en de Vlaamse overheidsholding Gimvindus hadden een inspanning van het personeel geëist in ruil voor vers geld. Bij de arbeiders ging 58 procent akkoord, bij de bedienden telde men 79 procent ja-stemmen.

    De Standaard,

    Over het cruciale agendapunt - de inbreng van het volledige vermogen van het Gemeentekrediet in de Gemeentekrediet Holding - vroeg schepen van Financiën Hugo Schiltz van Antwerpen een elektronische stemming. Die leverde 96,64 procent ja-stemmen, 0,25 procent neen-stemmen en 3,10 procent onthoudingen op.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • menige ja-stem in het Duitse parlement

    Christo en Jean-Claude, zijn vrouw en zakelijk manager, raken niet uitgepraat over de 23 jaren van wachten, brieven schrijven en mondeling lobbyen die aan het project van de Rijksdag, gebouwd in 1894, vooraf zijn gegaan. Ze vertellen hoe bondskanselier Willy Brandt, bij hen op bezoek in New York, zich intens voor hun project heeft ingezet, hoe diens latere opvolger Helmut Kohl geen enkele brief beantwoordde, hoe Rita Süssmuth, voorzitter van de Bondsdag, zelf weer contact met Christo opnam, want die had het bijltje er inmiddels bij neergegooid, en hoe vaak ze nu lezingen moeten geven voor de achterban van Duitse politici. Zo'n lezing is het prijskaartje voor menige ja-stem in het Duitse parlement.

    NRC,

    Voorzetsel: voor

    • ja-stemmen voor iets

    Federaal secretaris Jacky Morael verheugde zich over de 383 ja-stemmen voor deze nieuwe politieke lijn.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • met 63 ja-stemmen

    Het partijbureau werd gistermorgen op de hoogte gebracht van Van Heckes beslissing. Het reageerde verslagen en koos voor Marc Van Peel om de periode tot november te overbruggen. Het partijbestuur ging daar 's avonds mee akkoord met 63 ja-stemmen, 3 neen en 2 onthoudingen.

    De Standaard,

    • twee derde van de ja-stemmen
    • het totaal van de ja-stemmen

    Alleen wordt voor wie een derde termijn ambieert, de drempel wat hoger. Bij een voorafgaande aanvaardingsstemming moet die kandidaat minstens twee derde van de ja-stemmen halen.

    De Standaard,

    België omvat vier taalgebieden: het Nederlandse taalgebied, het Franse taalgebied, het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en het Duitse taalgebied. Elke gemeente van het Rijk maakt deel uit van een van deze taalgebieden. De grenzen van de vier taalgebieden kunnen niet worden gewijzigd of gecorrigeerd dan bij een wet, aangenomen met de meerderheid van de stemmen in elke taalgroep van elke Kamer, op voorwaarde dat de meerderheid van de leden van elke taalgroep aanwezig is en voor zover het totaal van de ja-stemmen in beide taalgroepen twee derden van de uitgebrachte stemmen bereikt.

    http://www.in.be,

    met telwoord ervoor


    ( Frequent aangetroffen.)
    • 1 ja-stem
    • 43 ja-stemmen
    • 57 ja-stemmen
    • 63 ja-stemmen
    • 383 ja-stemmen

    Directie en vakbonden werkten de voorbije weken aan een ontslagregeling. Maandag konden de arbeiders zich uitspreken via een referendum. Volgens de vakbonden waren er 168 neen-stemmen, 2 onthoudingen en 1 ja-stem. Het voorstel verdeelde de 56 geviseerde jobs in drie categorieën: de herplaatsbaren, de deeltijdsen en de niet-herplaatsbaren. In de eerste categorie gaat het om mensen die intern kunnen muteren.

    De Standaard,

    De geheime stemming in de Franse Gemeenschapsraad vond plaats op het einde van de voormiddag, na de lezing en bespreking achter gesloten deuren van het rapport van de vervolgingscommissie. Het resultaat veschilt nauwelijks met dat van het Waals parlement (43 ja-stemmen en 26 tegenstemmers).

    De Standaard,

    Hij legde aan 84 leerlingen uit het tweede, derde en vierde jaar ASO een lijst voor met een twintigtal onderwerpen betreffende internet. De leerlingen moesten aanduiden waarover ze graag les wilden krijgen en waarover liever niet. Toch wel wat verrassend scoorde het onderwerp "internet en privacy" op twee na het hoogst, met 67 (80%) geïnteresseerden. Een eervolle zesde plaats (57 ja-stemmen = 68%) was weggelegd voor "illegale praktijken en internet".

    http://www.khleuven.be/publicaties/elfdegebod/Bestanden/Onderwijsbijlage.pdf,

    Het partijbureau werd gistermorgen op de hoogte gebracht van Van Heckes beslissing. Het reageerde verslagen en koos voor Marc Van Peel om de periode tot november te overbruggen. Het partijbestuur ging daar 's avonds mee akkoord met 63 ja-stemmen, 3 neen en 2 onthoudingen.

    De Standaard,

    Federaal secretaris Jacky Morael verheugde zich over de 383 ja-stemmen voor deze nieuwe politieke lijn.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • zijn ja-stem
    • hun ja-stem

    Bij de stemming over de uitbreiding in mei verantwoordde de Nederlandse Europarlementariër Gijs de Vries, leider van de liberale fractie, zijn uiteindelijke ja-stem nog met de formulering dat "je het mogelijke moet aanvaarden als het wenselijke niet mogelijk is".

    NRC,

    In december 1991 tekenden de politici, in Maastricht, het Verdrag. Maar toen moesten de parlementen het nog goedkeuren ("ratificeren" heet zoiets). In Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken was daar een referendum ("volksraadpleging") aan verbonden. En de burgers gaven maar heel nipt hun "ja-stem". Het verdrag trad in november 1993 in werking.

    http://www.expeditieeuropa.be/bv/ne/index.php

    met ander, nevengeschikt substantief


    • ja-stemmen en nee-stemmen
    • een ja-stem of nee-stem

    Een twintigjarige wiskundige heeft de grond onder de Ständerat doen beven. Hij wilde het stemgedrag van de individuele leden wel kennen, en nestelde zich gewapend met een videocamera op de publieke tribune. Toen hij later de beelden nakeek, kon hij zijn ogen niet geloven. Wat bleek? Bij een stemming over een importverbod voor reptielenhuiden telden de stemmentellers 18 ja- en 18 nee-stemmen. Omdat de stemmen staakten, gaf de voorzitter de doorslag. Hij stemde tegen, waarmee het voorstel was verworpen. Maar bij het bekijken van de videobeelden bleek, dat de stemmentellers zich verteld hadden. Er waren duidelijk 19 ja-stemmers te zien en 17 nee-stemmers. Het voorstel was ten onrechte verworpen.

    https://zwitserlaan.wordpress.com/2012/12/07/tellen-is-moeilijk/,

    Slechts een handjevol mensen zit er donderdagavond in het Sentro di Bario van Nikiboko. Sommige komen uit de buurt, andere van verder weg. "Het was niet goed aangekondigd" vindt een van de aanwezige mannen. "Ik hoorde het toevallig, heb toen een paar vrienden gebeld". Jammer vindt de man, want hij weet zeker: er zijn meer mensen die willen weten welke gevolgen een 'ja'- of 'nee'-stem bij het komende referendum heeft. En daarover geeft de commissie vanavond uitleg.

    http://www.bonaire.nu/2015/11/25/referendum-ik-stem-een-dikke-nee/,

    • ja-stemmen, neen-stemmen en onthoudingen
    • nee-stemmen, ja-stemmen en ongeldige stemmen

    Over het cruciale agendapunt - de inbreng van het volledige vermogen van het Gemeentekrediet in de Gemeentekrediet Holding - vroeg schepen van Financiën Hugo Schiltz van Antwerpen een elektronische stemming. Die leverde 96,64 procent ja-stemmen, 0,25 procent neen-stemmen en 3,10 procent onthoudingen op.

    De Standaard,

    De stemmen van het Oosterweelreferendum zijn geteld. 59,24% van de Antwerpenaren stemde nee, 40,76% stemde ja. Een duidelijke meerderheid stemde dus tégen het BAM-tracé met Lange Wapper. Er werden 78.955 nee-stemmen geteld, 54.333 ja-stemmen en 1.573 ongeldige stemmen (totaal: 134.861). De stemmen werden verwerkt door 56 tellers in 280 telbureau's.

    http://www.hbvl.be/cnt/aid871390/lange-wapper-verworpen-59pct-stemt-nee-40pct-stemt-ja,