jarige


jarige 1.0

iemand die jarig is; iemand die verjaart

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jarige…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is jarig; verjaart

    Algemene voorbeelden


    Verjaardagen van de kinderen worden gevierd tijdens de kring. De jarige krijgt een muts, er wordt gezongen en natuurlijk hangen er ook slingers.

    http://www.degarve.nl/

    Vanmorgen is burgemeester Kleijngeld op bezoek geweest bij mevrouw Smits-Tagage die vandaag 100 jaar is geworden. De jarige werd door de burgemeester in het zonnetje gezet. Ze ontving een mooie bos bloemen.

    http://waalwijk.nieuws.nl/nieuws/20141018/Burgemeester-Kleijngeld-feliciteert-100-jarige-mevrouw-Smits-Tagage,

    De felicitatiegroep heeft tot taak om aan de jarigen die de leeftijd van 75 jaar bereiken een bezoekje te brengen en namens de parochie 'n kleine attentie aan te bieden.

    http://www.bethlehemparochie.nl/

    Het wordt op prijs gesteld dat ouders bij het kopen van de traktaties denken aan "gezond snoepen". De trakteertijd is ongeveer 10.15 uur. In de pauze mogen de jarigen de klassen rond.

    http://www.bloemcampschool.nl/users/websitebcs/schoolgids/schoolgids.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bloemen krijgen
    • een boek krijgen
    • een cadeautje krijgen
    • trakteren

    Bloemen en taart en hand van de burgemeester, dat hoort erbij als je 100 wordt. Maar de jarige Dick Horseling kreeg er ook nog een dikke kus en een knuffel bij. Helemaal niet vreemd als je bedenkt dat de burgervader van Weesp zijn eigen vader feliciteerde met zijn 100ste verjaardag. De jarige kreeg bloemen en een boek namens de gemeente.

    http://www.rtvnh.nl/nieuws/96635/Burgervader+Weesp+feliciteert+zijn+100-jarige+vader,

    Voor kinderen vanaf 4 jaar organiseren wij ook kinderpartijtjes. Er mag dan pony gereden worden, er wordt verteld hoe een pony gepoetst moet worden en de jarige krijgt een cadeautje.

    http://www.rietzicht.nl/

    Cayden is 2 jaar geworden. We hebben er een heel gezellig verjaardagsfeest van gemaakt. De jarige trakteerde op overheerlijke berencakejes.

    http://www.prokino.nl/nl/web/maasbracht/beide-handjes/nieuws?p_p_id=newsviewerportlet_WAR_ProkinoWeb&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=2&p_p_col_count=4&_newsviewerportlet_WAR_ProkinoWeb_articleId=726354&_newsviewerportlet_WAR_ProkinoWeb_articleIndex=0,

    De jarige trakteerde 's morgens alle bewoners op een gebakje met het getal 102 erop. In de middag vierde zij haar verjaardag met haar familie.

    http://www.dichtbij.nl/groot-leiden/regionaal-nieuws/artikel/2581425/mevrouw-beereboom-oudste-inwoner-van-zoeterwoude.aspx?sml=true,

    als object bij een werkwoord


    • de jarige (hartelijk) feliciteren

    We hebben de jarige gefeliciteerd en een cadeautje gegeven.

    De Standaard,

    Tussen twee gebruiksaanwijzingen door gaat Beck dan naar de kleine keuken, snijdt een stuk taart af, ook als hij daar eigenlijk geen trek in heeft, en feliciteert de jarige vervolgens hartelijk.

    De asielzoeker, Arnon Grunberg,

    in voorzetselgroep


    • een cadeau voor de jarige
    • een pakje voor de jarige
    • een bos bloemen voor de jarigen

    Sinds de verschijning van Ulverton in Engeland tweeëneenhalf jaar geleden is het makkelijker geworden om een cadeau voor een jarige te kiezen. Ulverton maar weer, als het iemand was die goed genoeg Engels leest.

    NRC,

    Met een bos bloemen voor de moeder van Katja, een fles wodka voor de vader en een pakje in kleurig papier voor de jarige zelf, zie ik er reuze onschuldig uit.

    De Standaard,

    Alle kiesgerechtigden in Brederwiede, die vandaag hun verjaardag vieren en voor de provinciale statenverkiezingen in één van de stembureaus in de gemeente hun stem hebben uitgebracht, zijn verrast met een kleine surprise. Voor de jarigen lag een fraaie bos bloemen van de gemeente klaar.

    Meppeler Courant,

    • zingen voor de jarige

    Het partijtje duurt anderhalf uur. Zorg dat u op tijd bent, want wij zijn gebonden aan de anderhalf uur. Aangekomen op de boerderij staat er een gebakje en een glaasje sap voor allemaal. We zingen voor de jarige en deze krijgt een boerenpetje. Daarna gaan we de stal in, bij de geiten in het hok.

    http://www.geitenboerderij.nl/