jichtig


jichtig 1.0

( Gezegd van mensen, dieren of hun lichaamsdelen)
aan jicht lijdend; geteisterd door, onderhevig aan jicht; oneigenlijk ook: alsof men lijdt aan jicht; kreupel; stram; stroef
Het woord, voorheen vooral in de literaire taal heel normaal, is in het hedendaagse Nederlands duidelijk op zijn retour, hoewel het in woordenboeken en woordenlijsten vaak nog opgenomen is.

Algemene voorbeelden


Samen reisden zij de Europese badsteden af en beleefden pret aan de 'caprices' van de douariêres en de fratsen en grollen van jichtige aristocraten met geverfde snorrebaarden, die zich lieten opvrolijken door jeugdige verpleegsters en kuurartsen onderweg naar roem en fortuin.

Martha, Lut Ureel,

De decaan verscheen als een jichtige, door de jaren getekende peetvader.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Mensen moeten vertrouwen houden in de toekomst, vindt Gaaikema. En dat geldt in zijn ogen zeker voor senioren. "Onze leeftijdscategorie wordt gediscrimineerd, maar wat erger is: ze laat zich ook discrimineren. Daar ga ik tegenin. Gooi je jichtige kont tegen de krib, roep ik dan."

http://www.brabantscentrum.nl/oud_archief_2010/nieuws/1047_seth.htm,

Zo goed als het ging met zijn jichtig been, zette hij zich op zijn hurken neer achter de kroezelstruik.

http://home.scarlet.be/~zepperen/pg028.htm,

Jammer dat de Westerse traditie geen hoge hobo kent, zoals de Japanse hichirici, die klinkt als een jichtige herfstkrekel.

NRC,

De bomen waaronder we zo vaak met z'n allen piknikten zijn omgehakt en de apen die daarin huisden en gillend en krijsend ons ooft probeerden te jatten, zijn net als de tijgers en leeuwen die je je toen met de klewang van het lijf moest houden, allengs in een dierenverzorgingstehuis terecht gekomen. Vele zijn jichtig, slechtziend en dragen een prothese.

http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/waarom-verruilen-de-kiezers-het-cda-voor-de-pvv/.,

Een Fokker's rug en knieën zijn vaak jichtig van het bukken over, knielen bij en zitten in de werpkist, maar zijn sterk genoeg om de volgende gekozen pup naar een kampioenschap te showen.

http://www.bluerisingstar.com/Dekkingen.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding