jihadist


jihadist 1.0

(religie, mystiek en mythologie; neologisme)

moslim die de principes van de islam verspreidt, vaak in een (gewelddadige) strijd; moslim die de jihad verspreidt, vaak in een (gewapende) strijd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jihadist…

is een moslim; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] verspreidt de principes van de islam
  • [Instrument] gebruikt vaak wapens

    Algemene voorbeelden


    Op internet is een filmpje opgedoken waarin een jihadist in Syrië in het Nederlands oproept tot een 'stevige daad tegen de Nederlandse overheid'. De man staat bij een vernield huizenblok in de Syrische stad Idlib.

    http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/jihadist-syrie-roept-op-tot-actie/,

    De screening en de behandeling van oorlogstrauma's is volgens Van Aartsen niet optimaal. Die vereist specifieke kennis, en daar beschikken niet alle gemeenten over. Ook kunnen gemeenten niets doen als de jihadist traumahulp weigert. Hetzelfde geldt voor jihadisten die hun traject hebben doorlopen en een risicofactor blijven. Vrijblijvendheid is troef.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3788903/2014/11/13/Gemeente-kan-teruggekeerde-jihadist-niet-goed-opvangen.dhtml,

    In die dagen zag ik op de regionale televisie ook een gesprek met twee geestverwanten van De Winter en Durlacher: Paul Cliteur en Hans Jansen - allevier mogen ze zich tot de zogeheten vrienden van Ayaan rekenen. De heren zaten erbij alsof de jihadisten elk moment de studio konden binnenvallen. Het haar van Cliteur, anders zo keurig glad gecoiffeerd, stond recht overeind, en Jansen had alvast zijn oude, rode trui aangetrokken, dat vecht wat makkelijker.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2004