jongere


jongere 1.0

iemand die jong is; iemand van jeugdige leeftijd; adolescent

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jongere…

is een persoon

  • [Leeftijd] is jonger dan 30 jaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is jong; is van jeugdige leeftijd
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    De jongerencultuur vindt zichzelf de beste cultuur en vindt alle andere culturen, die van de hunne afwijken, minder. Zo ook die van hun ouders, in de tijd dat een jongere zich bij een jongerencultuur heeft aangesloten treden er vaker meningsverschillen over opvattingen op tussen jongeren en hun ouders, dan voorheen.

    http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D8402,

    Van de jonge werknemers bij de overheid denkt tweederde over drie jaar alweer bij een andere werkgever aan de slag te zijn, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair. Het blad ondervroeg 15.000 hoger opgeleiden over hun werkvooruitzichten. Jongeren met een baan in de marktsector zijn een stuk tevredener dan hun collega's bij de overheid.

    ANP,

    Vernimmen is al jaren als DJ lid van de groep Zombi Squad. Hij geeft ook workshops in winkels en op scholen: "Er kwamen altijd heel veel vragen van jongeren die wilden weten hoe je DJ kunt worden. We hebben een DJ van buitenaf aangetrokken die gaat lesgeven in dance-draaien."

    Nieuwsblad van het Noorden,

    Jongeren grijpen steeds vaker naar de fles. Voor deze toename zijn vooral de meisjes verantwoordelijk: twee derde van hen heeft ooit alcohol gedronken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1999.

    http://www.trouw.nl/opvoedingenonderwijs/artikelen/1088658678101.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • allochtone jongeren
    • kansarme jongeren
    • werkloze jongeren

    Allochtone jongeren, vooral meisjes, zijn dikwijls depressief of angstig, hebben suïcidale neigingen of ernstige gedragsproblemen. Al deze problemen worden versterkt door jarenlange discriminatie waaraan ze worden blootgesteld. Maar die problemen worden niet of veel te laat herkend, stelt prof. W. Vollebergh die gisteren is aangetreden als hoogleraar cross-culturele pedagogiek aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

    Haagsche Courant,

    De inrichting werkt emancipatorisch en gezinsgericht en tracht kansarme jongeren zo goed mogelijk voor te bereiden op hun zelfstandig wonen en functioneren.

    http://www.kbs-frb.be/files/db/FR/ProjectenNL99.rtf

    Het stadsbestuur wil voorkomen dat een nieuwe generatie langdurig werklozen ontstaat en daarom krijgt het vinden van werkervaringsplaatsen en banen voor werkloze jongeren hoge prioriteit.

    NRC,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • rondhangende jongeren
    • werkende jongeren

    Een stichtend voorbeeld van stadsetiquette avant la lettre trof Meijer aan in de Rotterdamse Korenaerdwarsstraat. Rondhangende jongeren zorgden er 's avonds voor overlast. Na een paar, vaak bitse, bijeenkomsten van ouders én kinderen uit de straat werd in gezamenlijk overleg besloten om een avondklok in te stellen.

    http://www.knack.be,

    Jonge starters zijn meestal op zoek naar goedkope zelfstandige twee- en driekamerwoningen. Deze kunnen zowel nabij het centrum of aan de rand van de stad liggen. Door het stijgende inkomen van werkende jongeren zullen hun kwaliteitseisen op woongebied omhoog gaan.

    http://www.duwo.nl/publicaties/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: tot

    • jongeren tot 13 jaar
    • jongeren tot 16 jaar
    • jongeren tot 18 jaar
    • jongeren tot 23 jaar

    Tijdens de Belgian Boat Show kunnen jongeren tot 13 jaar zich inschrijven voor een eenvoudige afvallingswedstrijd, als ze de boot zelfstandig kunnen besturen.

    http://www.febelux.be/N_content_detail.asp?id=90=febelux=news,

    Voor jongeren tot 16 jaar variëren de boetes op het voor 29 december in het bezit hebben van vuurwerk. Afhankelijk van het soort vuurwerk is dat minimaal 50 en maximaal 75 gulden.

    Meppeler Courant,

    Iedereen van 18 jaar en ouder kan als toeschouwer vanaf de publieke tribune een zitting bijwonen. Voor jongeren tot 18 jaar is toestemming van de rechter nodig.

    http://www.rechtspraak.nl/rechtbank/amsterdam/

    Bij Zeezicht kunnen jongeren tot 23 jaar terecht die kampen met ernstige sociaal-psychische problemen.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • jongeren van 0-24 jaar
    • jongeren van 12-16 jaar
    • jongeren van 16-30 jaar
    • jongeren van 18 jaar en ouder

    Jeugdcriminaliteit is een verzamelbegrip voor tal van verschillenden strafbare gedragingen door jongeren van 0-24 jaar. Hierbinnen staat de groep van 12 tot 18 jaar centraal.

    http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

    Als een uitwerking van de nota 'Ruimte voor de jeugd' is in september 1999 de Jeugd-monitor uitgebracht waarin onder meer de wensen en behoeften van de jongeren van 12-16 jaar zijn geïnventariseerd.

    http://www.leiden.nl/gemeente/actueel/index.html

    Jongerencafé Entrée is meerdere avonden per week geopend. Binnen een huiselijke sfeer hebben jongeren van 16-30 jaar de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar een spelletje te doen. Deze omgeving heeft een laagdrempelig karakter waardoor de jongerenwerkers op een natuurlijke manier met hen contact kunnen leggen.

    http://home.wanadoo.nl/dyoung/endex.htm

    Tot voor kort konden de ouders van ruim 50.000 jongeren, die studeren zonder studiefinanciering, aanspraak maken op kinderbijslag, maar het kabinet heeft besloten om voor jongeren van 18 jaar en ouder geen kinderbijslag meer te geven.

    NRC,

    met substantief ervoor


    • een groep jongeren
    • groepen jongeren
    • groepjes jongeren

    Marjon Broersen is dramatherapeut en werkte een half jaar voor War Child in Kosovo en Albanië. Ze werkte in die periode intensief met een groep jongeren die in een tijdelijk opvangkamp woonde. Ze waren allemaal hun huis kwijt, velen hadden familieleden of kennissen in de oorlog verloren en sommigen hadden zelf meegevochten.

    http://www.warchild.nl/readon_projecten.php?content_id=230=189

    Zo verscheen [...] onlangs in Limburg een politierapport over de toenemende verrechtsing van groepen jongeren in Weert en de omliggende dorpen. De situatie is zo ernstig dat de politie er speciale aandacht aan besteedt en een top-20 heeft opgesteld van jongeren met "de meest extreme opvattingen".

    http://www.gebladerte.nl/10983f62.htm,

    De ene buurtregisseur vindt het acceptabel dat groepjes jongeren 's avonds op straat hangen, de andere buurtregisseur niet afhankelijk van of de buurt het accepteert.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    • 30 jongeren

    Er verblijven maximum 30 jongeren tussen 12 en 21 jaar. Velen hebben een achtergrond van fysieke, seksuele of emotionele mishandeling.

    http://www.kbs-frb.be/files/db/FR/ProjectenNL99.rtf

    met ander, nevengeschikt substantief


    • jongeren en ouderen
    • jongeren en volwassenen
    • kinderen en jongeren
    • ouderen en jongeren

    De werkgelegenheidsgraad, die een betere indicatie geeft over de gezondheidstoestand van de arbeidsmarkt dan de werkloosheid, is in België erg laag. Vooral jongeren en ouderen hebben minder vaak een job dan hun generatiegenoten in onze buurlanden.

    De Standaard,

    "De laatste jaren hebben we gemerkt dat fitness, wellness en work-outs op muziek steeds populairder worden bij jongeren en volwassenen", zegt Kathy van den Bergh, coördinatrice van de opleiding.

    De Morgen,

    Het risico van meningokokkeninfectie is het grootst bij kinderen en jongeren tot ongeveer 19 jaar oud. Op dit ogenblik kan men vaccinatie tegen meningokok C voorstellen voor kinderen en adolescenten van 1 tot 19 jaar oud.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/sport/vaccinatie.htm,

    Sociologische studies wijzen uit dat verreweg de meeste jongeren ook in de jaren zestig en zeventig een harmonieuze relatie onderhielden met hun ouders. Wel is die relatie sindsdien van karakter veranderd: de 'bevelshuishouding' is veranderd in een 'onderhandelings-huishouding', waarin ouderen en jongeren op voet van gelijkheid zaken met elkaar doen.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    jongere 1.1

    (sport en recreatie; politiek en bestuur)

    iemand die jong is en een bepaalde sport beoefent; sporter van jeugdige leeftijd; jonge sporter; junior

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een jongere…

    is een persoon

    • [Tijd] komt uit bij de jeugd t/m 18 jaar
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] komt uit bij de jeugd van een sportvereniging
    • [Geslacht] is een jongen of een meisje

      Algemene voorbeelden


      Een jongere die bij ons begint, bijvoorbeeld in september, kan op het einde van zijn eerste seizoen aan twee tornooien deelnemen: het Hemelvaarttornooi, een recreantentornooi ingericht door schermvereniging Courage uit Veldhoven bij Eindhoven, en vooral aan ons eigen debutantenontmoeting op het laatste weekend van juni.

      http://home.pi.be/~skirmjan/faq.htm

      Junioren . Voor kinderen en jongeren is Taekwondo een uitdagende sport waarin ze hun energie kwijt kunnen en die bovendien een grote positieve invloed heeft op hun lichamelijke en hun geestelijke ontwikkeling . Het is niet eenzijdigheid als menig andere sport en is daardoor met name voor de opgroeiende jeugd een ideale sport .

      http://www.houten.com/taekyon/index.html

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen