junkie


junkie 1.0

iemand die een drugsverslaving heeft; iemand die aan drugs verslaafd is; iemand verslaafd aan drugs; drugsverslaafde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een junkie…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      In mijn somberste momenten denk ik: het zal de overheid worst zijn of junkies verslaafd zijn of niet, zolang ze maar geen last veroorzaken. En dan biedt het verstrekken van heroïne en methadon een optie.

      De Groene Amsterdammer,

      Het is bewezen dat een reëel aantal drugsverslaafden zich in de criminaliteit begeeft om hun verslaving te kunnen bekostigen. Legalisering zou dus kunnen een impuls geven aan de criminaliteit en dit niet alleen uit financiële noodzaak maar ook omdat junkies vaak elke vrije wil en redelijkheid verliezen waardoor ze misdrijven plegen zonder daarbij stil te staan.

      http://www.lvsvkortrijk.be/cives.htm

      Frank had voor hij drugs gebruikte de bajes al dikwijls van binnen gezien. Hij scheen als de meeste Eindhovense junkies bepaald geen hekel te hebben aan de criminaliteit waartoe de verslaafden door de hoge heroïneprijzen werden aangezet.

      De heiligen zijn dood, René Stoute,

      En natuurlijk zijn er basketbal- en voetbalveldjes. 'Maar', zegt de elfjarige Marcel die namens zijn groep uitleg geeft aan de omstanders, 'er moet wel een hek omheen dat 's avonds dicht gaat, want anders komen er junkies in die er spuiten neergooien en onder het afdakje gaan slapen.'

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • junkie worden
      • een junkie zijn

      Rod heeft zelfs nog zijn baan als dakwerker. Maar na meer dan een kwarteeuw crank-gebruik voelen ook Rod en Jane dat de drugs hen uiteindelijk naar de verdoemenis zal helpen. "Ik heb me altijd voorgenomen geen junkie te worden", vertelt Jane, "maar wie eenmaal crank heeft geproefd, wordt de gevangene van de drug. Ontsnappen kan niet", vervolgt ze gelaten.

      De Morgen,

      Toen hij terugkwam, zei zij: 'Ik heb vanavond heroïne genomen ... daarom voel ik mij niet goed nu.' 'Wanneer heb je het genomen?' 'In mijn hotel ... en later nog een keer in Pacha.' 'Je bent dus toch een junkie.' 'Het was ... het laatste ... wat ik had ... echt.'

      Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

      Ik was een junkie, maar nu ben ik clean.' 'Echt?' 'Echt. Ik heb de Heer gevonden. Dat klinkt verwaand en dat bevalt me niet. Maar het is wel zo ... dat ik Hem heb gevonden, bedoel ik. Hij houdt me geestelijk gezond, een bijkomend voordeel waar ik nooit op had gerekend.'

      Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • junkies en zwervers
      • dealers en junkies
      • zwervers en junkies

      "Er lopen hier hartstikke veel junkies en zwervers rond," zegt ze. "Laatst is er een jongen levend begraven in een zandbak," weet zij. "Door een junk." Haar vriendinnetje vindt regelmatig "drugsspuitjes' in het plantsoen.

      NRC,

      Zij is dan wel niet iemand geweest die uit auto's ging stelen om aan geld te komen, maar moet toch geregeld contact hebben gehad met de wereld van dealers en junkies.

      Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

      Werkbegeleider Erwin van Prooijen: "We gokken op iedereen die langs loopt. Er is in deze buurt veel winkelend publiek en er zijn veel bedrijven met werknemers die liever een hapje buiten de deur gaan eten dan hun lunchpakketje op hun werk moeten opeten. De enigen die we, afgezien van zwervers en junkies, liever niet binnenkrijgen, zijn mensen die op hete kolen zitten. Als je haast hebt, moet je niet bij ons zijn."

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden


      junkie 1.1

      iemand die in overdreven mate iets consumeert of wil consumeren; iemand die zich in overdreven mate met iets bezighoudt, iemand die in overdreven mate op iets is gericht; iemand die als een drugsverslaafde gek is op iets

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een junkie…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Nee, 'netwerken' om aan concerten te komen doet hij niet, zegt Bennink. "Je contacten leg je toch met de muziek zelf. En met je platen natuurlijk. Soms denk ik wel eens dat het misschien interessant zou zijn om eens een sabbattical te nemen. Om mij even een tijdje niet op het podium te laten zien en zo de gretigheid weer te versterken. Maar ik heb domweg niet het geld voor een sabbattical. En ik kan ook niet zonder het spelen. Ik ben een junkie van m'n eigen muziek."

          http://www.artsfoundation.sica.nl/content/nl-han-bennink-%E2%80%9Cik-ben-een-junkie-van-m%E2%80%99n-eigen-muziek%E2%80%9D,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Overige woordfamilieleden