juveniel


juveniel 1.0

(schertsend)

van of passend bij de jeugd; in neutrale of positieve zin: jeugdig; in negatieve zin: onvolwassen

Algemene voorbeelden


'Ben jij even oud als dokter Claes? Hij ziet er veel ouder uit. Hij is al grijs, en jij...' 'Ik heb een juveniele haarstructuur.' 'Een wat?' 'Jonge wortels. Kom, we gaan iets drinken.'

Mank, Herman Brusselmans,

En toch heb ik tot mijn nijdige spijt reeds op mijn achtste jaar, dat was in 1914, een 'land', een 'volk' moeten leren verfoeien. Het had 'ons' de oorlog verklaard [...], ons in het operationsgebiet van de kustzone opgesloten, - kortom het open en groeizaam ontvankelijk kind in mij gesnoeid. Weliswaar had de Duitse nederlaag in 1918 deze verknoopte mentaliteit enigszins gewijzigd. De verwaten of goedzakkige pinhelmen waren afgezwakt tot geschandvlekte overwonnenen. Mijn wrokkig misprijzen sloeg om tot juveniele schadenfreude en drieste kompassie.

Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

'En ja, zoals elke vereniging hebben wij ook onze kinderziekten gehad. Uit rancune schreven sommigen dat ze tegen de kapitalisten, intellektuelen, rechters en advokaten waren. Dat was natuurlijk juveniel.'

De Standaard,

juveniel 2.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

( Gezegd van een aandoening)
op jeugdige leeftijd optredend

Algemene voorbeelden


Intussen kwam men ook tot de ontdekking dat er niet één maar meerdere vormen van de ziekte van Krabbe zijn. Die vormen verschillen voornamelijk in de leeftijd waarop de ziekte zich het eerst uit. En zo onderscheidt men de volgende vormen: vroeg infantiel (zuigelingen leeftijd), laat infantiel (kleuterleeftijd), juveniel (schoolleeftijd) en adult (volwassen leeftijd).

http://www.xald.nl/artikelen/krabbe.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • juveniele artritis
  • juveniele diabetes

Er bestaan verschillende vormen van suikerziekte. De twee belangrijkste zijn diabetes type 1, soms ook nog 'insuline-afhankelijke diabetes' of juveniele diabetes genoemd, en diabetes type 2, ook 'niet-insuline-afhankelijke diabetes' of ouderdomsdiabetes genoemd.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=59,

Binnen de onderzoekschool "Infectie en immuniteit" van het WKZ wordt een RCT verricht naar de effecten van aquatraining op de kwaliteit van leven van kinderen met juveniele chronische artritis en hun zelfstandig functioneren.

http://www.rgo.nl/,

juveniel 3.0

(wetenschap; biologie; specialistisch)

( Gezegd van dieren)
jong; onvolwassen

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een juveniel dier
  • een juveniel exemplaar
  • juveniele alken
  • juveniele baarsachtigen
  • juveniele vissen
  • een juveniele vogel
  • een juveniele reuzenstern
  • een juveniele wilde zwaan

De levenscyclus van een spin kan als volgt samengevat worden. Eieren worden in hoopjes afgezet die in meer of mindere mate door spinsel beschermd worden. De juveniele dieren die uit de eicocon sluipen zijn gewoon kleine versies van hun ouders. Hun ontwikkeling gebeurt gradueel via een aantal vervellingen.

http://www.instnat.be/content/page.asp?pid=FAU_SPI_Start

Beide rampen treffen het topsegment van zeevogelpopulaties: de ervaren broedvogels. In Spanje werden de plaatselijke (inmiddels zeer zeldzame) ondersoort van de zeekoet en de broedpopulatie van de lokale kuifaalscholvers zwaar getroffen [...]. Daarnaast werden grote aantallen volwassen papegaaiduikers en juveniele alken gedood.

http://www.zeevogelgroep.nl/Downloads/Nwsbrfvoorbeeld.pdf,

Denk aan fotografie als een alternatief voor verzamelen, zeker waar het grote mariene exemplaren betreft; laat levende juveniele exemplaren zitten en laat dieren die zich aan het voortplanten zijn met rust.

http://www.spirula.nl/

Een adulte en een juveniele Reuzenstern (Sterna caspia) trokken op 19.9 over, ook een Grote Stern (Sterna sandvicensis) werd op 18.10 ZW-trekkend opgemerkt. De eerste Visdief (Sterna hirundo) van het voorjaar was hier op 18.4.

http://www.dbs.be/nwg/vogels98.htm,

juveniel 4.0

(wetenschap; biologie; poëtisch/literair)

jong, onvolwassen dier

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een juveniel…

is een dier

  • [Vorm] heeft de vorm van een volwassen exemplaar in het klein, of heeft een geheel andere vorm, bv. de vorm van een larve of nimf
  • [Leeftijd] is jong, nog niet volwassen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is nog niet geslachtsrijp
  • [Toepassingsgebied of bereik] is bv. een jonge spin, een jong insect, een jonge vogel of vis

Algemene voorbeelden


De Roodhalsfuut (Podiceps grisegena) die als juveniel in augustus 1997 aankwam, bleef het hele jaar door aanwezig.

http://www.dbs.be/nwg/vogels98.htm,

Even merkwaardig is het nieuwe broedgeval van de Woudaap (Ixobrychus minutus), met minstens 1 juveniel. Tot 15.9 waren het mannetje en het juveniel nog ter plekke.

http://www.dbs.be/nwg/vogels98.htm,

juveniel 5.0

(geologie en geofysica; specialistisch)

( Gezegd van gesteenten e.d.)
nieuwgevormd

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • juveniel gesteente
  • juveniel magma
  • juveniel water

Water dat uit de lithosfeer aan de circulerende hoeveelheid wordt toegevoegd, bijv. bij het uitkristalliseren van magma of bij vulkanisme, of dat nieuwgevormd wordt uit waterstof uit het inwendige van de aarde en atmosferische zuurstof, wordt juveniel water genoemd.

http://proto.thinkquest.nl/~jrb514/natuurkunde/kenmerken-c.htm

Nieuwenkamp was een fel bestrijder van de algemeen aanvaarde opvatting dat graniet ontstaan is door een stollingsproces van een primair juveniel magma dat sedert de oorsprong van de aarde als een gloeiend-vloeibare massa onder een dunne stollingskorst aanwezig zou zijn geweest.

http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn3/nieuwenkamp