kale neet


kale neet 1.0

((vooral) in Nederland)

iemand die helemaal kaal is; persoon met een kaal, soms glimmend hoofd; ook: mens in het algemeen

Algemene voorbeelden


Dat was ook iets waar Martin, die nog altijd over een volle haardos beschikte, op gereageerd had: 'Wat moet je met zo'n kale neet, Nop?' Maar ik vond het heerlijk Daniël over zijn mooie schedel te strelen en zijn gemillimeterde haar tegen de binnenkant van mijn hand te voelen als een licht weerspannig laagje bont.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

In zijn 'bespreking' van 'Ongewenste zeereis' door Maarten 't Hart schrijft Reinjan Mulder over inferieure scheldstukken tegen vrouwen, vooral tegen Andreas Burnier. Neuzelachtige pedanterie van een kale neet, voor wie alles 'inferieur' is dat niet gelijk staat aan zijn eigen zeer beperkte inzicht, en voor wie alles een 'scheldstuk' is dat niet is geschreven in de glijzachte zalftaal die hijzelf met dikke klodders over de kolommen van het 'Cultureel supplement' uitsmeert.

De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

God mag weten waarom Hij toestaat dat een troepje kale neten de doktershoed krijgt opgesjord en de godvergeten half-beschofte horde die de polders vol met asfalt stort, likt door het plaatsen van de richtingborden.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

De mens is een kale neet. Met kleding moet hij zich tegen kou en hitte beschermen. Hij heeft niet eens een pels. God heeft zijn werk halverwege in de steek gelaten.

De Standaard,