kanoetstrandloper


kanoetstrandloper 1.0

middelgrote strandloper met een grijs verenkleed en aan de onderzijde wit verenkleed, een donkere snavel, grijsgroene poten, gestreepte flanken en 's zomers een oranjerode kop, borst en buik, die een korte hals, korte poten en een middellange snavel heeft en die op stranden en in modder leeft waar hij met zijn snavel drukverschillen meet om voedsel te zoeken; kanoet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kanoetstrandloper…

is een vogel; is een dier

      Hoofdsemagram: kanoet


      Wetenschappelijke naam: Calidris canutus

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Aves; Vogels
      Orde Charadriiformes; Steltloperachtigen
      Familie Scolopacidae; Strandlopers en snippen
      Geslacht Calidris
      Soort Calidris canutus

      Algemene voorbeelden


      De kanoet of kanoetstrandloper is de grootste strandlopersoort. Er is een groot verschil in zomer- en winterkleed. In het zomerkleed is de vogel goed gecamoufleerd op de toendra; daar broedt de kanoet. Het is een sterke vlieger met lange vleugels, goed uitgerust voor de trek over lange afstanden. De Waddenzee is voor de kanoet een van de belangrijkste pleisterplaatsen van de wereld. Zonder de Waddenzee zou hij het niet redden.

      https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kanoet

      Het gaat slecht met de kanoetstrandloper. Over tien jaar kan de vogel uitgestorven zijn, zo melden onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Bij de laatste tellingen op het eiland Griend in de Waddenzee, in augustus dit jaar, werden slechts zeventien kanoetstrandlopers aangetroffen. Normaal gesproken zijn dat er dertig- tot veertigduizend.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2002/11/04/kanoetstrandloper-wordt-met-uitsterven-bedreigd-7612754-a1300051,

      Kanoetstrandlopers kijken bij elkaar af wie waar het beste voedsel haalt. Ook afluisteren blijkt een goede strategie onder vogels.

      https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/spieken-ook-bij-vogels-geliefde-strategie~bf8f39e1/,

      Combinatiemogelijkheden


      met telwoord ervoor


      • zeventien kanoetstrandlopers

      Bij de laatste tellingen op het eiland Griend in de Waddenzee, in augustus dit jaar, werden slechts zeventien kanoetstrandlopers aangetroffen. Normaal gesproken zijn dat er dertig- tot veertigduizend.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2002/11/04/kanoetstrandloper-wordt-met-uitsterven-bedreigd-7612754-a1300051,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • de kanoet of kanoetstrandloper

      De kanoet of kanoetstrandloper is makkelijk te herkennen aan het vrij forse formaat en de stevige bouw, met een korte nek en relatief korte snavel en poten. Het is een talrijke wintergast die broedt in Noord-Siberië. Is buiten het broedseizoen te vinden in getijdengebieden op moddervlaktes en estuaria bij de kust en tijdens de trek af en toe in het binnenland. Buiten de broedtijd eet de kanoet ongewervelden, waaronder schelpdieren. Hij zoekt voedsel door in modder te boren. De vogel broedt niet in Nederland.

      https://www.noordzeeloket.nl/beleid/noordzee-natura-2000/gebieden/noordzeekustzone/noordzeekustzone/beschermde-soorten/vogels/kanoet/

      De kanoet of kanoetstrandloper is de grootste strandlopersoort.

      https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kanoet

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding