kapucijn


kapucijn 1.0

monnik die behoort tot de strengst en armoedigst levende hoofdafdeling van de orde der Minderbroeders of Franciscanen; iemand die behoort tot de orde der Minderbroeders of Franciscanen; kapucijner monnik

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kapucijn…

is een monnik; is een persoon

  • [Geslacht] is een man
  • [Gedrag] leeft volgens zeer strenge regels; leeft in armoede
  • [Instrument] ging oorspronkelijk gekleed in een bruine pij met aangehechte puntige kap en een koord om zijn middel

    Algemene voorbeelden


    Een kapucijn heeft geen eigen boeken. Om de armoede beter te onderhouden en om alle verkleefdheid aan aardsche zaken en alle bijzonderheden in het gebruik daarvan allengs uit de harten der Broeders weg te nemen, bevelen wij, dat er in al onze Huizen een behoorlijke bibliotheek zij.

    http://let.kub.nl/literair/tonvandermeer/tekstbiebtheol.htm,

    Steden als Brugge, Gent en Brussel hebben al een reglement dat bedelen op de openbare weg verbiedt. Nu de winter voor de deur staat, rijst de vraag of dergelijk reglement niet indruist tegen de rechten van de mens. Aan het debat nemen onder meer deel: François-Xavier de Donnéa, burgemeester van Brussel, Alain Sienart, voorzitter van de Compagnons du Partage die in Oudergem een kasteel kraakten, Germain Dufour, kapucijn en ex-senator, en enkele bedelaars.

    De Standaard,

    In de geest van Teilhard de Chardin pleitte Wildiers voor een dynamisch wereldbeeld dat rekening hield met de verworvenheden van de wetenschap en de waarden van het christendom. Als kapucijn deelde hij het franciscaanse gedachtegoed. Vlaanderen verliest met hem een van zijn grote denkers.

    De Standaard,

    Dat betekende dat telkens broeders teruggrepen naar het leven van Franciscus en hem probeerden zo letterlijk mogelijk te evenaren. In de zestiende eeuw ging een aantal broeders in die navolging zo ver, dat zij Franciscus niet alleen volkomen innerlijk maar ook volkomen uiterlijk tot hun voorbeeld maakten. Zij gingen zelfs net als Franciscus de pij met de puntige kap dragen. 'Kapdragers', 'kapmannen', 'kapucijnen' noemden de mensen hen.

    http://www1.tip.nl/~t450888/kap2.html#hoofdstuk1

    Kapucijnen mediteren met hun zintuigen, vooral met hun ogen. Zij voeren letterlijk uit wat Johannes in het evangelie zegt (Jo.19,37): Zij zullen opzien naar Hem die zij hebben doorstoken. Kapucijnen kijken gewoon omhoog naar het kruis, en als zij er geen bij de hand hebben, stellen zij zich het kruis voor ogen. Al ziende verplaatsen zij zich in de arme, weerloze, nederige Christus en worden een met Hem.

    http://www1.tip.nl/~t450888/kap2.html#hoofdstuk1

    Niet de bonen, behalve als arme-lui's doperwt ook uitstekend geschikt als veevoer, heeft de kapucijnen hun naam gegeven, maar de puntkap.

    http://let.kub.nl/literair/tonvandermeer/tekstbiebtheol.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • de orde van de kapucijnen

    Op 3 juli 1528 kreeg de orde van de kapucijnen de officiële goedkeuring van de Paus. Vanaf dat ogenblik vermenigvuldigden de kapucijnen zich als mussen en verspreidden zich razendsnel over de wereld.

    http://www1.tip.nl/~t450888/kap2.html#hoofdstuk1

    met substantief ervoor


    • pater kapucijn
    • paters kapucijnen

    Pater kapucijn Kees van den Muijsenberg (55) is onlangs geautoriseerd zenleraar geworden. Dat meldt het Met Kap en Koord, het blad van de Nederlandse kapucijnen.

    http://www.rkk.nl/actualiteit/2011/detail_objectID731675_FJaar2011.html,

    In Mons (Bergen) zijn tekenen van activiteit vanaf 1898. De Paters Kapucijnen doen zeer actief aan zielenzorg bij de Vlaamse migranten.

    De Standaard,

    Je kan kiezen uit verschillende opties: bezoeken aan de musea of de Sint-Pieterskerk in Emelgem, of de Sint-Tillokerk of het klooster van de paters Kapucijnen.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    kapucijn 2.0

    (dieren; sport en recreatie)

    zwarte of bruine sierduif met brede halskraag
    Wordt hoofdzakelijk gebruikt in de verbinding oud-Hollandse kapucijn.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een kapucijn…

    is een duif; is een vogel; is een dier

        Algemene voorbeelden


        De Schmalkadener Moorkop heeft een kraag die groter is als die van de Kapucijn, maar kleiner als die van de Raadsheer. Hoewel Moorkop eigenlijk zwartkop betekent, zijn ze er ook in rood, geel en blauw.

        http://www.sierduif.nl/pagina02-5.html

        Groot is ook de variatie in de sierduivenrassen, zowel in kleur als tekening, postuur en structuur. Hoogestelde kroppers, geblokte reuzen als Kings, gedrongen Modena's, Altenburger tormmelaars, die men meer om het geluid dan om andere redenen houdt en natuurlijk de geliefde paustaartjes. Dan weer Kapucijnen, meeuwen en diverse kleurduiven, Ned. hoogvliegers, Oosterse rollers en Engelse langvoorhoofdtuimelaars.

        Meppeler Courant,

        Vaste verbindingen


        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding