kartelwaakhond


kartelwaakhond 1.0

instelling die erop toeziet dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van eerlijke concurrentie en kartelvorming gerespecteerd worden; toezichthouder op het gebied van eerlijke concurrentie en kartelvorming

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kartelwaakhond…

is een waakhond; is een instelling

      Algemene voorbeelden


      Nu kunnen pinpasbezitters gratis bij alle geldautomaten terecht, dankzij een afspraak tussen de banken. De NMA heeft die afspraak op zich goedgekeurd, maar de kartelwaakhond vindt wel dat banken elkaar daarvoor te veel geld in rekening brengen (60 cent).

      Trouw,

      De door de kartelwaakhond onderzochte overeenkomsten regelen dat het bierconcern financiële steun geeft aan onder andere cafés als deze uitsluitend Heineken-pils tappen.

      ANP,

      Het gaat bij het steunsysteem om een zogenoemde verticale prijsafspraak. Omdat voor zulke afspraken in principe een Europese vrijstelling geldt, vallen ze niet onder het kartelverbod. Maar in Nederland hebben deze praktijken een dusdanig concurrentiebeperkend effect dat de NMa de doorwerking van de Europese vrijstelling naar het Nederlandse kartelverbod "buiten toepassing" kan verklaren. Vervolgens kunnen er boetes volgen als de partijen zich hier niet aan houden. Het voornemen daartoe heeft de kartelwaakhond dinsdag aan de betrokken partijen meegedeeld.

      Reformatorisch Dagblad,

      Combinatiemogelijkheden


      met eigennaam


      Aanbestedende diensten worden niet verplicht om bouwbedrijven die zich te laat bij kartelwaakhond NMa hebben gemeld, uit te sluiten van overheidsopdrachten.

      http://www.cobouw.nl/paginas/rubrieknews.asp?RID=2=22413

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 1996
      Bijzonderheden Het woord lijkt iets ouder dan de synoniemen concurrentiewaakhond en mededingingswaakhond.