kaviaar


kaviaar 1.0

afbeelding

Bron: Jacopo Werther
( CC BY 2.0 )

gezouten, onbevruchte eitjes van de steur die als lekkernij gegeten worden; voedsel bestaande uit gezouten steurkuit dat als luxe lekkernij gegeten wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kaviaar…

is voedsel

  • [Geur] ruikt ziltig
  • [Kleur] is zwart of grijs van kleur, wat afhangt van de leeftijd van de steur die steeds lichtere eitjes produceert naarmate de vis ouder wordt
  • [Smaak] smaakt ziltig en verfijnd
  • [Vorm] bestaat uit kleine bolletjes
  • [Ingrediënt] bestaat uit de gezouten eitjes (kuit) van de steur
  • [Herkomst of oorsprong] komt van een vrouwtjessteur
  • [Plaats van herkomst] komt oorspronkelijk uit landen rond de Kaspische Zee, zoals Rusland en Iran, maar wordt nu soms ook in andere landen gekweekt
  • [Container] wordt vaak verkocht in kleine blikjes of in potjes
  • [Tijd] is pas in de negentiende eeuw ontstaan
  • [Waardering] wordt zeer gewaardeerd en is een luxe, exclusief product
  • [Kostbaarheid] is duur

Algemene voorbeelden


Kaviaar (kuit) is de massa onbevruchte eieren van de steur.

http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/2004/10_oktober/08-prijsstijging_kaviaar.xml,

Er zijn drie soorten wilde steur die ons kaviaar leveren: Sevruga, Asetra (alias Oscietre) en Beluga. Uiteraard leveren alleen de vrouwelijke steuren ons de kaviaar.

http://www.houseofcaviar.nl/pdf/Artikel%20Kaviaar.pdf

Russische aardapppels [...]. Eet bij dit gerecht - in plaats van kaviaar - met citroensap besprenkelde gebakken hom en kuit van tong.

NRC,

Een verdieping hoger richten de officieren een feestmaal aan: kaviaar, kip, augurken, aardappelpuree, wodka, en van alles heel veel.

NRC,

Trein naar Genève. Een luxe-stad en ons doel is dan ook super luxueus: het Caviar House. Een kleine winkel, waar het allerlekkerste dat aarde en zee maar te bieden hebben, te koop is. Kaviaar uiteraard, maar ook de fijnste gerookte zalm ter wereld (gerookt volgens oud-Russisch recept, de zalm van het tsarenhof), foie gras en truffels (verse, de lekkerste in januari) en wijnen die zich daarmee kunnen meten.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • peperdure kaviaar
  • prachtige kaviaar
  • rijkelijke kaviaar

Peperdure kaviaar en oestercrèmes die alleen bij bepaalde schoonheidssalons te koop zijn, vind ik ook een puur exotisch produkt, al zijn er ooit tijden in Rusland geweest dat kaviaar met een lepel werd gegeten.

NRC,

Caviar d'Aquitaine: Opmerkelijk minder ziltig en dus wat toegankelijker. Mooi van structuur en met een lichte notensmaak. Een prachtige kaviaar.

http://www.ven.nl/,

Honderd kilometer verder, over de poederdroge kammen, lag de Kaspische Zee met Ramsar als parel van een badstadje. Omgeven door groen en sijpelende waterloopjes, met beren en groot wild in de bossen, met de paaiende steur die zijn buik vol rijkelijke kaviaar heeft zitten.

Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

  • grijze kaviaar
  • zwarte kaviaar

'Ik had eigenlijk veel liever een Duitse officier gespeeld,' zegt Grisja tegen me en propt zijn mond vol zwarte kaviaar.

Russendisco, Wladimir Kaminer,

Het ene heette perestrojka […]. En het andere glasnost […]. Bij het andere zaten blini's met zwarte kaviaar. Maar wij hebben roze.

Een zwarte Pool, Karst Woudstra,

De huid van haar gezicht en schouders was volmaakt gaaf gebleven, blijkbaar dank zij een zorgvuldig verbruik van de nouvelle cuisine waaruit ze bij volle verstand haar gekookte asperges, hopscheuten, schaaldieren, grijze kaviaar, geroosterde vissen en magere niertjes putte.

Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

  • Belgische kaviaar
  • Franse kaviaar
  • Iraanse kaviaar
  • Russische kaviaar

We moeten proeven op professionele manier: een hapje kaviaar op de zachte huid tussen duim en wijsvinger, en dat voorzichtig oplikken. Wodka? Nee, goed voor de zoutere Russische kaviaar, maar wij drinken er een grootse witte bourgogne bij.

NRC,

De prijzen van de Iraanse kaviaar gaan in ons land met gemiddeld de helft de hoogte in.

De Standaard,

Franse kaviaar. Hij is echt, maar komt alleen niet van een wilde steur maar van een gekweekte.

Het Parool,

Belgische kaviaar. Volgens sommige fijnproevers zou het niet langer correct zijn om nog kaviaar te nuttigen. Door onder meer overbevissing, corruptie en milieuvervuiling zou het bestand aan steur dermate geslonken zijn dat kaviaar wel eens voor goed zou kunnen verdwijnen.

http://www.horecamagazine.be/nl/artikels/bca.htm,

De kaviaar van Reiner wordt licht gezouten met droogzout. Niet meer dan drie procent, terwijl dat bij de bestaande Russische en Iraanse kaviaar kan oplopen tussen de vier en zes procent.

http://www.ven.nl/,

We proeven er Iraanse kaviaar, verse vangst van het afgelopen voorjaar.

NRC,

Bemka is de enige officiële invoerder van Iraanse kaviaar in ons land.

De Standaard,

met substantief ervoor


  • een blik kaviaar
  • een blikje kaviaar

'Zal ik je morgen ook een ontbijt op bed brengen?' 'Alleen als je een groter blik kaviaar weet te versieren.'

Pandora, Pieter Aspe,

Eén vraag bleef hem achtervolgen: hoe moest hij het weer goedmaken met Hannelore? Bloemen zou ze wellicht niet op prijs stellen. Een blikje kaviaar evenmin.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

De Russen, die me met hun gelal en geproost het hotel hebben uitgejaagd? Vanochtend hebben ze zich verontschuldigd en me een blikje kaviaar gegeven.

Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

in voorzetselgroep


  • toast met kaviaar
  • toastjes met kaviaar
  • met kaviaar besmeerde stukjes toast

En wij drinken dan maar Russische wodka, eten toast met kaviaar, babbelen met de Russische zanger en kijken naar de volksdans op de tonen van een balalaika-orkest.

NOS Nieuws,

Ik van mijn kant had een glas champagne ter hand genomen en wij knabbelden aan toastjes met kaviaar en gerookte zalm.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Het complex [...] heeft een prachtig uitzicht aan drie kanten en een van mijn grote genoegens is daar af en toe uitgenodigd te worden zodat ik met een glas in de hand ver over zee kan kijken en met kaviaar besmeerde stukjes toast mag eten.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Wat deden mijn vader en moeder nu? Dronken ze champagne bij kaarslicht? Aten ze toast met kaviaar? Zaten ze in het Lido, de Moulin Rouge, op de Place Pigalle?

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

met ander, nevengeschikt substantief


  • champagne en kaviaar
  • kaviaar en champagne
  • kaviaar en wodka

Meest in het oog springende schotel: spaghetti met kaviaar en wodka.

De Standaard,

In Moskou ontmoette Goldschmidt de vier jaar jongere Sjostakowitsj, die hem op zijn hotelkamer bezocht: "Wilt u kaviaar en wodka?" vroeg ik hem, want dat was het enige waaraan ik mijn roebels kwijt kon.

NRC,

En vermits kaviaar en wodka het uitstekend met mekaar kunnen vinden, was het recept vlug gevonden.

De Standaard,

Op dit punt schieten een paar beroemde pleinen in Italië tekort, zoals de Piazza Navona in Rome en de Piazza della Signoria in Florence, waar het publiek van de voorstelling uitsluitend plaats kan nemen in dure loges en waar de champagne en kaviaar van groter belang zijn dan een goed zicht op het toneel.

Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

Op een nabije voetgangersbrug keken bedelaars toe, terwijl obers in smoking champagne en kaviaar opdienden voor welgestelden in rijk versierde boxen.

De Standaard,

Ik hou van sjieke diners met kaviaar en champagne, met minder dan een Mercedes-Benz neem ik geen genoegen en ik geniet van de concerten en theatervoorstellingen.

NRC,

  • champagne, oesters en kaviaar
  • kaviaar of oesters
  • kaviaar of kreeft
  • oesters, kreeft en kaviaar
  • oesters en kaviaar

Het leven in zo'n stad is niet gemakkelijk, maar het is verwonderlijk hoe vaak deze bevoorrechte - maar niet door de partij bevoorrechte - groep aan champagne, oesters en kaviaar weet te komen.

NRC,

Luxeproducten als kaviaar of oesters worden in Frankrijk als levensnoodzakelijke producten aangezien die aanspraak maken op een btw van 5,5 procent.

De Standaard,

Avondtoilet was verplicht en wie er at, nam kaviaar of kreeft.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

Intussen levert DB oesters, kreeft en kaviaar aan exclusieve seksclubs als The Dolo en voor wilde feesten in het kasteel Faulx-les-Tombes.

De Standaard,

Oesters en kaviaar maakten het feest compleet.

http://www.gva.be/dossiers/-s/staalindustrie/4.asp,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende samenstelling