kech


kech 1.0

((vooral) in Nederland; informeel; beledigend; neologisme. Het woord kech wordt vooral in Nederlandse jongeren- en hiphoptaal gebruikt.)

hoer; slet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kech…

is een vrouw; is een persoon

      Hoofdsemagram: hoer


      Algemene voorbeelden


      De Nederlandse rapper Boef is vandaag diep door het stof gegaan nadat hij in een Snapchatfilmpje drie vrouwen die hem tijdens de jaarwisseling een lift hadden gegeven, kechs (het straattaalwoord voor hoeren) had genoemd. Op sociale media werd de 24-jarige Sofiane Boussaadia - de echte naam van Boef - scherp veroordeeld voor zijn kwetsende uitspraak. ,,Sorry dat ik vrouwen heb beledigd'', excuseert hij zich nu op Instagram.

      https://www.ad.nl/show/rapper-boef-door-het-stof-nadat-hij-hulpvaardige-vrouwen-hoeren-noemde~a39eabde/,

      Boef kreeg 31 december 's avonds laat een lift van de vrouwen nadat hij onderweg naar een optreden in Delft met een lekke band was komen te staan. "Opgehaald door 3 kechs. Mijn leven is een film. Gelukkig oud en nieuw. Ik koop dit jaar een boot, wacht maar", meldde hij op Snapchat.

      https://www.ad.nl/show/rapper-boef-door-het-stof-nadat-hij-hulpvaardige-vrouwen-hoeren-noemde~a39eabde/,

      Over de spijtbetuiging van Boef is ze ook helder: "Er is geen reden om vrouwen kechs te noemen, dus er is ook geen verantwoording." Sabi stoort zich niet zozeer aan het feit dat hij de vrouwen kechs noemde, maar meer om de argumenten die de rapper gaf. "Hij dacht zijn hachje te redden, maar ruïneerde juist alles."

      https://nos.nl/op3/artikel/2210401-waarom-kech-zo-beladen-is,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenwoord
      Vroegste datering 2016
      Omstandigheden opkomst Het woord kech werd begin 2018 bekend toen de Nederlandse rapper Boef vrouwen die hem hadden geholpen na autopech 'kechs' noemde, maar werd een paar jaar ervoor ook al wel gebruikt.
      Brontaal Arabisch
      Vorm in brontaal keghba; kehba
      Betekenis in brontaal idem
      Bijzonderheden Het woord kech is een verkorting van Arabisch keghba of kehba maar het wordt alleen in Nederlandse jongerentaal of straattaal gebruikt en is in die zin wellicht behalve als leenwoord ook als inheems woord te beschouwen.