kerrie


kerrie 1.0

afbeelding

Bron: Thomas Steiner
( CC BY-SA 3.0 )

specerij die bestaat uit een bruingeel poedervormig mengsel van doorgaans verschillende samenstelling volgens recept van de maker, onder meer met gemalen kurkuma, peper, gember en kruidnagel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kerrie…

is een specerij; is een stof

  • [Kleur] is vaak bruingeel, soms rood
  • [Smaak] smaakt vrij scherp
  • [Ingrediënt] is een mengsel; bevat onder meer kurkumawortel, peper, gember, kruidnagel en varieert vaak in samenstelling volgens recept van de maker
  • [Functie] dient om maaltijden te kruiden
  • [Plaats] wordt veel gebruikt in India, Indonesië en Suriname
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] komt voor in verschillende smaaksterkten

Algemene voorbeelden


Curry of kerrie is een mengsel van diverse fijngemalen specerijen. Het wordt vaak kerriepoeder of garam masala genoemd. Voor een currypoeder bestaat geen vast recept, er zijn veel variaties. In India heeft elke familie zijn eigen recept. Een currypoeder is ook kant en klaar te koop bij de toko of de supermarkt. Meestal vindt u currypoeder onder de naam kerrie, kerriepoeder of garam masala. Curry is een verzamelnaam voor alle gerechten met groenten, vlees, vis en/of schaaldieren in dikke saus die met zo'n specerijenmengsel worden bereid. De saus ontstaat door het toevoegen van gepureerde uien, kokosmelk, yoghurt, kikkererwtenmeel of gemalen pinda's.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

In kerriepoeder kunnen gemalen kurkuma, karwij, koriander, kardemom, cayenne, kruidnagel, gember, (Spaanse) peper, kaneel en mosterdzaad voorkomen. De smaak kan daardoor per merk sterk verschillen. In de Indiase en Indonesische keuken wordt de kerrie speciaal voor elk gerecht bereid. De samenstelling is meestal familiegeheim. Er wordt altijd in olie of vet gebakken om een maximum aan geur en smaak te bereiken.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de kerrie bijvoegen

Het maïszetmeel in de saus aanmengen, de azijn, de cognac en de kerrie bijvoegen, weer 30 seconden in de microgolfoven op volle kracht zetten.

http://www.ping.be/kookplek/hoofd35.htm

in voorzetselgroep


  • met kerrie kruiden
  • met kerrie op smaak brengen

Vuurvast schoteltje beboteren. Eerst de uiringen, dan de visfiletjes, appeltjes er bovenop en vervolgens de tomaten. Kruiden met kerrie. Zetmeel door de yoghurt roeren en eroverheen. Twintig minuutjes in een voorverwarmde oven (225°C).

Werk, Josse De Pauw,

Ter vervanging van keukenzout kan het vlees op smaak worden gebracht met peper, paprikapoeder, kerrie en verse of gedroogde tuinkruiden.

http://www.scharrelslager.nl/

met substantief ervoor


  • een halve theelepel kerrie

Voor de smaak nog peper en zout, een beetje mosterd of ketchup of mosterd én ketchup erbij en drie druppels azijn. Je kunt ook een halve theelepel kerrie erdoor doen.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


kerrie 2.0

saus gemaakt op basis van kerriepoeder; kerriesaus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kerrie…

is een saus

  • [Ingrediënt] is gemaakt op basis van kerriepoeder, onder toevoeging van gepureerde uien, kokosmelk, yoghurt, kikkererwtenmeel of gemalen pinda's
  • [Gebruikswijze] wordt vaak gegeten bij kip

    Hoofdsemagram: saus


    Algemene voorbeelden


    Tussen takjes peterselie en geurige champignons lag het kalfspootje, de kippenbout in kerrie, de gepaneerde en kruidige schnitzel.

    Alle verhalen, Manon Uphoff,

    Kerrie is een heerlijke roomzachte kruidensaus van Hindoestaanse afkomst met een Surinaamse twist.

    http://www.rosita-foods.nl/surinaams/surinaamse-producten/surinaamse-kerrie-saus.html

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • kipfilet met kerrie

    Bagels worden zoet of hartig belegd gegeten. Ze zijn te koop bij de supermarkt en de bakker, maar ook in gespecialiseerde winkels waar een rijke keus aan beleg wordt geboden. Belegsuggesties: verse roomkaas, gerookte zalm en dille [...], kipfilet met kerrie, fijngehakte koriander.

    http://www.brood.net/gesc_00.cfm

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    kerrie 2.1

    gerecht dat is bereid met kerriesaus

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • kerrie eten

    Nog opvallender is Curry Mile. Een wijk vol restaurants uit India, Pakistan en Bangla Desh. Vaak met fel neonlicht dat je het gevoel geeft door Las Vegas te lopen. Geteld heb ik ze niet maar er schijnen meer dan tweehonderd restaurants te zijn waar het prima kerrie eten is.

    http://www.telegraaf.nl/reiskrant/stedentrip/grootbrittannie/20181876/__Manchester_voetbal_en_winkels__.html,

    Op vrijdag gingen we eerst naar de borrel op het Australische consulaat, daarna gingen we kerrie eten in het Hilton, de enige plek waar je fatsoenlijk kon dineren.

    https://books.google.nl/books?id=UkweCgAAQBAJ&pg=PT7&lpg=PT7&dq=%22+kerrie+eten%22&source=bl&ots=BHM1VBkGwr&sig=2dbMLe3eMA7jxe4-p_mEwyJxsZo&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiqueWt0NTMAhUsKMAKHVTeDsc4FBDoAQghMAE#v=onepage&q=%22%20kerrie%20eten%22&f=false,

    • een kerrie maken

    Bij ons is het zo dat je visite altijd iets te eten en te drinken aanbiedt. Als je dat niet doet, beledig je ze. Dus als ze komen, maak ik een kerrie met veel Madame Jeanette pepers.

    http://www.martenvandewier.nl/wordpress/wp-content/uploads/2015/08/Q500_voedselbank-2.pdf,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen