kiesbrief


kiesbrief 1.0

((vooral) in België)

biljet, formulier waarmee men tijdens een verkiezing zijn stem kan uitbrengen; stembiljet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kiesbrief…

is een biljet; is een geschrift

  • [Functie] is bestemd om een stemgerechtigde te laten stemmen

    Algemene voorbeelden


    De redactie van Le Soir heeft een mysterieus koffertje gekregen met de PSC-kiesbrieven waarmee het college van wijzen bij de PSC geen rekening wou houden in de strijd tussen Charles-Ferdinand Nothomb en Joëlle Milquet voor het voorzitterschap. Nothomb won de tweekamp met amper 23 stemmen verschil. In een eerste scenario kunnen daar 76 kiesbrieven aan worden toegevoegd. Die werden naar het partijsecretariaat van de PSC gestuurd, en niet naar de in het reglement voorgeschreven postbus. Nothomb kreeg 24 stemmen, Milquet 42, en Rossignon 8.

    De Standaard,

    Sinds wanneer beperkt het leven zich tot de job die men doet? Jongeren uit het beroeps hebben zoals alle andere een leven op affectief, familiaal, sociaal, economisch vlak en als "burger". Zij mogen kiezen en vinden ook extreem-rechts op hun kiesbrief.

    http://users.skynet.be/aped/ovds/DS/DS2/DS2.23getuig.html

    In de te laat toegekomen postzak zaten 371 kiesbrieven: met 152 stemmen voor Milquet, 149 voor Nothomb en 27 voor Rossignon.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    kiesbrief 2.0

    ((vooral) in België)

    kaart waarmee men opgeroepen wordt zijn stem uit te brengen tijdens een verkiezing en waarop de naam van de stemgerechtigde en het stembureau waar hij kan stemmen vermeld staan; oproepingsbrief; oproepingskaart; oproepkaart

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een kiesbrief…

    is een kaart; is een geschrift

    • [Functie] dient om een stemgerechtigde op te roepen te komen stemmen en om aan te geven waar gestemd kan worden

      Algemene voorbeelden


      Elke gemeente staat in voor haar eigen kiesbrieven. Daar staan uw naam, adres en de plaats van het kiesbureau op waar u komende zondag moet zijn.

      http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1256334/duizenden-kiezers-zijn-kiesbrief-kwijt.aspx,

      De 589 gemeenten in ons land worden overspoeld door duizenden ongeruste kiezers die hun kiesbrief kwijt zijn of nooit hebben gekregen. In grootsteden zoals Antwerpen, Hasselt, Gent of Leuven gaat het al snel om 30 tot 60 oproepen per dag [...]. Voor alle duidelijkheid: als u nu nog geen kies- of oproepingsbrief in de bus heeft gekregen, is er iets misgelopen. En dat lijken veel kiezers, op vijf dagen van de verkiezingen, te beseffen.

      http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1256334/duizenden-kiezers-zijn-kiesbrief-kwijt.aspx,

      Tot zondagmiddag 14 oktober 2012 kunnen Hasselaren nog terecht voor een nieuwe kiesbrief bij de balie op het Groenplein. Het belangrijkste is echter dat de naam van de stemplichtige Hasselaar vermeld staat op de kieslijst van het stembureau. De kiesbrief is enkel een document, waarop staat waar de kiezer zijn of haar stem moet uitbrengen.

      http://focusophasselt.wordpress.com/2012/10/09/tot-zondagmiddag-14-oktober-2012-kan-nog-kopie-kiesbrief-worden-afgehaald/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding