kijkfile


kijkfile 1.0

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad)

file die ontstaat als weggebruikers afremmen om te kijken naar bv. een ongeluk, dat vaak op de andere rijbaan is gebeurd; file van kijkers naar een ongeluk; kijkersfile

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kijkfile…

is een file

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een file die ontstaat als weggebruikers afremmen om te kijken naar bv. een ongeluk, dat meestal op de andere rijbaan is gebeurd

    Hoofdsemagram: file


    Algemene voorbeelden


    Kijkfiles komen deels doordat men daadwerkelijk afremt om te kijken wat er gebeurd is, maar hangt ook samen met de hoge verzadigingsgraad van veel snelwegen; elke vorm van verstoring kan dan een file veroorzaken, of dit nou een aanrijding, pechgeval of gewoon neerslag is.

    http://www.wegenwiki.nl/Kijkfile,

    Onderdeel van het Incident Management is sinds enige jaren ook een scherm tegen kijkfiles. Dit 200 meter lange scherm wordt door vier mensen in de middenberm op de vangrail gemonteerd [...]. Al tijdens het plaatsen van het scherm bleek het effect, want als de eerste 50 meter overeind stond, nam de kijkfile direct af en de veiligheid navenant toe.

    Reformatorisch Dagblad,

    Dan wachtte hem de ultieme confrontatie met het gefluister en het gejoel op de achterkant van de aarde. Die liet zich door andermans pech niet verstoren, maar schoof aan in de kijkfile, om star voor zich uit kijkend weer weg te racen, het gat in op weg naar hun einde.

    De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

    U bent in een kijkfile terechtgekomen. Kijkfiles ontstaan enkel bij een volle snelweg. 's Ochtends zit de snelweg naar Brussel vol. De auto's zitten dan zo dicht op elkaar dat iedereen de afstand tot zijn voorligger aanhoudt die hij nog net comfortabel vindt. Als hij dichter moet gaan zitten, begint hij zich onveilig te voelen en laat hij zijn snelheid dalen. Dit is het kritieke moment. Als er nu eentje wat vertraagt - bijvoorbeeld om naar een ongeval aan de overkant te staren - vertraagt de volgende ook, maar iets harder, om zeker stil te kunnen staan vóór hij in de kofferbak van zijn voorligger zit.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding