kinderrechter


kinderrechter 1.0

rechter die is belast met de behandeling van zaken die kinderen, jeugdigen, minderjarigen betreffen; rechter die zich bezighoudt met de behandeling van jeugdzaken; rechter die jeugdzaken behandelt; jeugdrechter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kinderrechter…

is een rechter; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] behandelt zaken die minderjarigen betreffen; behandelt jeugdzaken; legt maatregelen op (geen straffen)
  • [Betrokkene] behandelt zaken met betrekking tot kinderen, jeugdigen, minderjarigen

    Hoofdsemagram: rechter


    Algemene voorbeelden


    De kinderrechter behandelt zaken waarin kinderen worden verdacht van het plegen van strafbare feiten.

    http://www.rechtspraak.nl/default.asp

    In de behandelinrichtingen krijgen jeugdigen een (intensieve) behandeling. De kinderrechter heeft hen de maatregel van plaatsing in een jeugdinrichting opgelegd: de PJI-maatregel (plaatsing justitiële jeugdinrichting).

    http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

    Kharim is een Marokkaanse jongen van zeventien jaar. Eigenlijk zou hij voor de kinderrechter terecht moeten staan, maar de officier van justitie kan kiezen voor de meervoudige kamer (drie rechters) als een hogere gevangenisstraf dan zes maanden moet worden opgelegd. Dat is bij Kharim vermoedelijk het geval, want hij heeft iemand doodgestoken.

    NRC,

    'Weet je wat er had kunnen gebeuren?' Ze keek me aan. 'De kinderrechter had je wel kunnen afpakken van pa en ma.' Het verwonderde haar niet dat te horen. 'Ma zei dat ze een kind niet zomaar kunnen afpakken.' 'Maar de dokter van school was kwaad dat ze je tanden niet hebben laten nakijken en je hoest. Dat je op school soms in slaap valt. En dat je blauwe plekken hebt.'

    Bas, Annie Van Keymeulen,

    De sociale bewaring (verblijf van een minderjarige op het politiebureau, tot plaatsing in een gesloten setting) is geboren uit de nood van plaatsgebrek. Minderjarigen moeten soms met onmiddellijke ingang uit ernstig bedreigende situaties worden gehaald, maar kunnen vervolgens niet gesloten geplaatst worden. Sommige kinderrechters waren aanvankelijk bereid om mee te werken aan deze pragmatische oplossing.

    http://www.bmj.nl/linkvedivo.htm

    Uit evaluatieonderzoek door bureau Regioplan komt naar voren dat onder meer kinderrechters, officieren van justitie, Raad voor de kinderbescherming, justitiële jeugdinrichtingen en scholen positief zijn over nachtdetentie. Zij geven aan dat de maatschappelijke kansen van de jongeren door een opleiding of behandeling worden vergroot.

    http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • besluiten
    • bevelen
    • horen
    • veroordelen

    Ook wanneer gezien de ernst van de problematiek de kinderrechter heeft besloten de jongere uit huis te plaatsen blijkt het niet mogelijk een opname in een jeugdhuis te realiseren.

    NRC,

    In Nederland is het zo dat indien er sprake is van een proces-verbaal de zaak wordt voorgelegd aan de officier van justitie die vervolgens al dan niet kan besluiten om de kinderrechter in te schakelen. In dit geval gebeurde dat. De kinderrechter beval een kinderpsychiatrisch onderzoek.

    http://wetenschappelijktijdschriftautisme.nl/wp-content/uploads/2010/11/200601-autisme-en-forensische-psychiatrie.pdf,

    Met medeweten van de rechter-commissaris en de Rotterdamse kinderrechter mr. C. de Groot zit het meisje, Reinate, sinds vijf dagen in een politiecel in afwachting van een opvangplaats. Haar moeder vindt dat justitie verplicht is Reinate meteen op te laten nemen, omdat de kinderrechter dat vorige week heeft bevolen.

    NRC,

    Vandaag heeft de kinderrechter in de Rechtbank Dordrecht in een besloten zitting de vader van R.R. gehoord over de voorlopige ondertoezichtstelling, die reeds op 19 december 2001 is uitgesproken voor de duur van drie maanden.

    http://www.rechtspraak.nl/gerechtshof/amsterdam/default_flash.htm

    De kinderrechter kan altijd besluiten, dat de jeugddetentie voorwaardelijk wordt beëindigd. De jeugdige komt dan vrij, voordat hij zijn totale jeugddetentie heeft uitgezeten. De kinderrechter zal hem een proeftijd opleggen, die maximaal twee jaar duurt.

    http://www.dji.nl/over_dji/gevangeniswezen.html

    In opvanginrichtingen verblijven ook jeugdigen die door de kinderrechter zijn veroordeeld. Zij zitten er hun straf uit. Deze straf heet jeugddetentie [...]. De kinderrechter heeft hen de maatregel van plaatsing in een jeugdinrichting opgelegd: de PJI-maatregel (plaatsing justitiële jeugdinrichting).

    http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

    In de opvanginrichtingen worden jeugdigen ingesloten die verdacht worden van een misdrijf. Zij verblijven daar in voorlopige hechtenis, want zij zijn nog niet door de kinderrechter veroordeeld.

    http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • de kinderrechter in Almelo
    • de kinderrechter in Arnhem
    • de kinderrechter in Assen
    • de kinderrechter in Leeuwarden

    Ik was onder voogdij geplaatst. Voor mijn doen en laten moest mijn moeder zich tegenover de kinderbescherming, als controlerende instantie, verantwoorden. Mijn officiële voogd was de kinderrechter in Almelo.

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

    De kinderrechter in Arnhem achtte bewezen dat de twee oudste jongens een aansteker hadden gehouden bij het nylon tentje waarin het meisje en haar broer lagen te slapen.

    NOS Nieuws,

    De Boer is doodsbenauwd dat zijn kinderen hetzelfde is overkomen als het Meppeler meisje. Hij wil de voogdij over zijn kinderen. De Boer verwijt de Raad voor de Kinderbescherming dat deze instantie de kinderrechter in Assen heeft geadviseerd de kinderen aan zijn ex-vrouw toe te wijzen die al samenwoonde met T. ondanks duidelijke verdenkingen over zijn drankmisbruik.

    Meppeler Courant,

    Voor de kinderrechter in Leeuwarden is maandag tegen de 17-jarige D.S. uit Franeker zes maanden tuchtschool, waarvan één voorwaardelijk geëist, wegens doodslag op de 14-jarige P.J.R.

    Meppeler Courant,

    in voorzetselgroep


    • komen bij de kinderrechter
    • zich melden bij de kinderrechter

    'Waarvoor moet ik bij de kinderrechter komen?' wilde ik weten. 'Ja jongen, we hebben natuurlijk moeten doorgeven datjij Gloria aanzet tot verkeerde dingen.'

    Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

    De verdachte zou rond de jaarwisseling met een grote groep minderjarige jongeren het dorp in zijn getrokken om vernielingen te plegen [...]. De minderjarige verdachten moeten zich later melden bij de kinderrechter.

    http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=101023,

    • door de kinderrechter

    Minderjarigen kunnen in Nederland op verdenking van ernstige strafbare feiten door de kinderrechter in voorlopige hechtenis worden genomen en bij schuldigverklaring worden veroordeeld tot jeugddetentie van bepaalde duur, of Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen ter behandeling (de zgn. PIJ-maatregel).

    http://www.heyacker.nl/

    De beide jongens, zeventien en achttien jaar oud, waren door de kinderrechter in het gesticht geplaatst; Jan Brets omdat hij de omgeving van Utrecht onveilig had gemaakt en Reinier Kamperman voor een serie inbraakjes in Haarlem, waaronder een mislukte kraak in het antiekzaakje van Jacob Hampelmann.

    De Cock en de dode harlekijn, Appie Baantjer,

    Bij wijze van maatregelen kan een jongere door de kinderrechter onder toezicht gesteld worden. Hij krijgt dan een gezinsvoogd aangewezen of onder toezicht van de kinderbescherming.

    http://scholieren.samenvattingen.be/search/open/3437189/

    In opvanginrichtingen verblijven ook jeugdigen die door de kinderrechter zijn veroordeeld. Zij zitten er hun straf uit. Deze straf heet jeugddetentie.

    http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

    Minderjarigen kunnen door de kinderrechter tot een maximale straf van een half jaar worden veroordeeld. In plaats daarvan kan de rechter ook een maatregel opleggen in de vorm van psychiatrische opname [...] die uiterlijk kan duren tot de dag waarop de jongen 21 jaar wordt.

    NRC,

    • een beslissing van de kinderrechter
    • een machtiging van de kinderrechter
    • toestemming van de kinderrechter
    • uitspraak van de kinderrechter

    Het verhoor van vandaag wordt niet gevolgd door een nieuwe beslissing van de kinderrechter; de beslissing tot voorlopige ondertoezichtstelling is immers al genomen.

    http://www.rechtspraak.nl/gerechtshof/amsterdam/default_flash.htm

    Maar soms kan een jeugdige niet meer thuis blijven wonen. In dat geval kan de jeugdige uit huis worden geplaatst. Hiervoor is een speciale machtiging tot uithuisplaatsing nodig van de kinderrechter. De jeugdige kan dan terechtkomen in bijvoorbeeld het gezin van familieleden, een pleeggezin of een internaat.

    http://www.dji.nl/over_dji/gevangeniswezen.html

    Opname in een gesloten justitiële opvanginrichting kan alleen na toestemming van de kinderrechter.

    Reformatorisch Dagblad,

    Maar André is onder de twaalf [...] en het strafrecht geldt pas vanaf twaalf jaar. Voor hem, maar ook voor 12-plussers die wachten op een uitspraak van de kinderrechter, voor thuiswonende probleemjongeren èn voor hun ouders heeft de Nijmeegse politie de 'adoptie-agent' in het leven geroepen. Zo'n agent wordt gekoppeld aan een jonge 'bekende van de politie'.

    Trouw,

    • voor de kinderrechter

    Voor de kinderrechter in Leeuwarden is maandag tegen de 17-jarige D.S. uit Franeker zes maanden tuchtschool, waarvan één voorwaardelijk geëist, wegens doodslag op de 14-jarige P.J.R.

    Meppeler Courant,

    Met zijn twee minderjarige vrienden, die twee weken geleden terecht moesten staan voor de kinderrechter, had H. op 12 maart brand gesticht in het gemeentehuis van Diever.

    Meppeler Courant,

    Kinderen tussen 12 en 18 jaar kunnen alleen terechtstaan voor de kinderrechter (soms voor meervoudige kamer van de rechtbank).

    http://scholieren.samenvattingen.be/search/open/3437189/

    Uit nader onderzoek en verhoor bleek dat deze verdachten ook verantwoordelijk waren voor de diefstal van 17 beschermde pijlgifkikkers uit het Noorder Dierenpark te Emmen. Voor hun handelen dienen deze jongeren zich te zijner tijd te verantwoorden voor de kinderrechter.

    http://www.schildpaddencentrum.nl/aid1.htm,

    Als hij de zaak ernstig vindt, kan de officier van justitie er ook voor kiezen de zaak voor de kinderrechter te brengen.

    http://www.openbaarministerie.nl/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen