klimaattoerisme


klimaattoerisme 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; transport, verkeer en reizen; neologisme)

toerisme naar plaatsen die sterk veranderen of veranderd zijn of in hun voortbestaan bedreigd worden door klimaatverandering

Semagram (extra betekenisinformatie)


Klimaattoerisme…

is toerisme

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is toerisme naar plaatsen die sterk veranderen of veranderd zijn of in hun voortbestaan bedreigd worden door klimaatverandering

    Algemene voorbeelden


    In 2006 lanceert Al Gore zijn verontrustende boodschap over klimaatsverandering, smeltend poolijs en enorme zeespiegelstijgingen. Een rampscenario dreigt zich de komende decennia te voltrekken. Onbedoeld brengt hij hiermee een stroom mondiaal klimaattoerisme op gang. Journaliste Heike Ditrich en milieuactivist Nico Holman melden zich aan bij een internationale expeditie over de Groenlandse ijskap.

    https://www.hebban.nl/boek/het-thule-incident-frank-van-zwol

    In Grindelwald volgde elke inwoner dit voorjaar in het smeltseizoen op de website gletschersee.ch gespannen de groei van het meer boven hun hoofd. Het dorp is een bouwput rijker om een gigantische afvoer voor het gletsjermeer te bouwen. Toeristen bellen of ze nog wel mogen komen. Ze doen er goed aan te komen, vindt burgemeester Emmanuel Schläppi. Klimaattoerisme is tastbaarder dan een klimaattop. In Grindelwald kun je pas begrijpen wat de mens aanricht, zegt hij op een zachte herfstavond in het gemeentehuis. Laatst was hij in Londen. „Ik was verbijsterd hoe weinig je daar van klimaatverandering merkt. Terwijl ik dacht: hier rijden de auto's, hier gebeurt het!"

    nrc.next,

    Of er daadwerkelijk veel geld te verdienen valt in Groenland zal de tijd uitwijzen. Hoewel enkele proefboringen stuitten op kostbare mineralen, is het vooralsnog onduidelijk hoeveel rijkdommen Groenland herbergt onder de gletsjers. Niet zo gek dus dat de blikken gespannen gericht zijn op de smeltende ijskap. En niet alleen die van rijke oliebaronnen en handige investeerders, maar ook die van toeristen. Dankzij het smeltende ijs is in Groenland namelijk een nieuw fenomeen ontstaan: klimaattoerisme. Momenteel arriveren ongeveer vijfduizend reizigers per jaar in Zuid-Groenland en het aantal toeristen stijgt gestaag. Dat biedt nieuwe economische kansen voor de Inuit. Toeristengids Jacky Simoud is blij met de opwarming van de aarde – hij verdient er goed geld aan.

    NRC Handelsblad,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2008
    Samenhangende woorden (betekenis) laatstekanstoerisme; laatstekanstoerist