klimaatverandering


klimaatverandering 1.0

(meteorologie; wetenschap)

verandering van de gemiddelde gesteldheid van de lucht en het weer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klimaatverandering…

is een verandering

  • [Plaats] kan in een beperkt gebied of wereldwijd voorkomen
  • [Verloop] kan relatief snel verlopen, bv. als gevolg van El Niño (eens in de 3 tot 7 jaar), of relatief langzaam, bv. door het optreden van ijstijden met een cyclus van ongeveer 100.000 jaar
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is het gevolg van enerzijds natuurlijke factoren, zoals continentenverschuivingen, vulkaanuitbarstingen, een wisselende hoeveelheid zonlicht en El Niño's, en anderzijds menselijke factoren, zoals de uitstoot van broeikasgassen
  • [Voorbeeld of specimen] betreft bv. een ijstijd of een klimaatschommeling of klimaatfluctuatie: een kleinere, telkens terugkerende verandering in het klimaat

Algemene voorbeelden


Klimaat is voortdurend aan verandering onderhevig. Klimaatverandering is de norm: de geschiedenis van de aarde kenmerkt zich door ijstijden en warme periodes.

https://www.climategate.nl/2018/07/eenvoudige-uitleg-over-klimaatverandering/,

Uit het onderzoek blijkt dat de klimaatveranderingen in Europa (nog) vooral bepaald worden door natuurlijke fluctuaties.

http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • een effect hebben

Doel onderzoek: onderzoeken wat de effecten zijn van verandering in klimaat op de diversiteit, verspreidingspatronen en ontwikkeling van planten en kleine vlinders. Aan de hand van gegevens uit het verleden wordt gekeken of klimaatverandering al een effect heeft gehad op de genoemde factoren. Die worden gemaakt bij het maken van weersberichten en moeten inzicht geven in toekomstige klimaatveranderingen.

NOS Nieuws,

als object bij een werkwoord


  • klimaatveranderingen aantreffen

Dendrologen, specialisten in de groeiringen van bomen, bevestigen dat ze in de bomen van dit gebied zeer snelle klimaatveranderingen aantroffen waarvoor ze nog geen behoorlijke verklaring hebben.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een abrupte klimaatverandering
  • een mogelijke klimaatverandering
  • een regionale klimaatverandering
  • kleine klimaatveranderingen
  • natuurlijke klimaatveranderingen
  • snelle klimaatveranderingen
  • toekomstige klimaatveranderingen

Meteorietinslagen kunnen een abrupte klimaatverandering teweegbrengen. Het uitsterven van de dinosauriërs (65 miljoen jaar geleden) zou veroorzaakt kunnen zijn door de inslag van een meteoriet.

http://www.knmi.nl/voorl/

Politici maken zich terecht grote zorgen over een mogelijke klimaatverandering, maar ze worden helaas foutief voorgelicht door meteorologen.

NRC,

Het klimaat in Europa wordt sterk beïnvloed door de noordwaartse stroming in de Atlantische Oceaan die afkomt van de warme Golfstroom. Volgens sommige berekeningen stopt deze stroming als er meer zoet water komt in het noorden, bijvoorbeeld door meer neerslag of smeltwater van gletsjers of ijskappen. Dit lijkt ongeveer 12000 jaar geleden ook al eens gebeurd te zijn bij het afsmelten van het ijs van de laatste ijstijd. Zo'n verandering zou tot een abrupte regionale klimaatverandering kunnen leiden.

http://www.knmi.nl/voorl/

Zelfs kleine klimaatveranderingen hebben grote gevolgen: zeespiegelstijging, toename van overstromingen, bosbranden, orkanen, verwoestijning, waterschaarste, ziekten als malaria, cholera, dysenterie en voedseltekorten.

http://www.ddh.nl/nwd/2000/,

Door de toename van de concentratie van broeikasgassen wordt het broeikaseffect van de dampkring versterkt. Dit versterkte broeikaseffect leidt tot een warmer klimaat en meer neerslag. De vraag is of we dat nu al waar kunnen nemen en kunnen onderscheiden van natuurlijke klimaatveranderingen.

http://www.knmi.nl/voorl/

Dendrologen, specialisten in de groeiringen van bomen, bevestigen dat ze in de bomen van dit gebied zeer snelle klimaatveranderingen aantroffen waarvoor ze nog geen behoorlijke verklaring hebben.

De Standaard,

Doel onderzoek: onderzoeken wat de effecten zijn van verandering in klimaat op de diversiteit, verspreidingspatronen en ontwikkeling van planten en kleine vlinders. Aan de hand van gegevens uit het verleden wordt gekeken of klimaatverandering al een effect heeft gehad op de genoemde factoren. Die worden gemaakt bij het maken van weersberichten en moeten inzicht geven in toekomstige klimaatveranderingen.

NOS Nieuws,

in voorzetselgroep


  • door klimaatveranderingen

Het Wereld Natuurfonds noemde het zinloos om nog langer te investeren in een stad als Amsterdam. Door klimaatveranderingen stijgt de waterspiegel en krijgt de Amsterdammer op termijn natte voeten.

News.nl,

  • als gevolg van een klimaatverandering
  • de gevolgen van klimaatveranderingen
  • de oorzaken van klimaatveranderingen

Twee graden in zeshonderd jaar hebben ongeveer tienduizend Vikingen uit Groenland verjaagd. Hoeveel miljoenen mensen zullen aan een volksverhuizing beginnen als gevolg van een klimaatverandering die veel sneller gaat?

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22een+klimaatverandering%22&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD:010870759:mpeg21:a0173&resultsidentifier=ABCDDD:010870759:mpeg21:a0173,

Een speciale commissie van de Tweede Kamer gaat de problematiek van het broeikaseffect onderzoeken. [...]. Met openbare discussies, hoorzittingen en mogelijk eigen onderzoek wil de Kamer meer inzicht krijgen in de oorzaken en mogelijke gevolgen van klimaatveranderingen.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=klimaatveranderingen&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD:010871021:mpeg21:a0570&resultsidentifier=ABCDDD:010871021:mpeg21:a0570,

met ander, nevengeschikt substantief


  • klimaatschommeling en klimaatverandering

Langjarige afwijkingen van de normale condities worden klimaatschommelingen genoemd. Indien klimaatschommelingen een zeer grote tijdschaal hebben (bijvoorbeeld de tijdschaal van honderdduizend jaar die karakteristiek is voor de afwisseling van glaciale en interglaciale perioden) of een externe oorzaak hebben (bijvoorbeeld het gevolg zijn van een toename in de hoeveelheid kooldioxide door het gebruik van fossiele brandstoffen) spreken we ook wel van klimaatverandering. Het onderscheid tussen klimaatschommeling en klimaatverandering is niet eenduidig gedefinieerd en is dus voornamelijk kwalitatief.

http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


klimaatverandering 1.1

(meteorologie; wetenschap; natuur, milieu en energievoorziening)

huidige wereldwijde klimaatverandering, gezien als een proces dat negatieve gevolgen kan hebben voor de leefomstandigheden op aarde; klimaatopwarming
Wordt ook wel de opwarming van de aarde genoemd.
Zie ook : klimaat

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


De klimaatverandering…

is een verandering

  • [Plaats] is een wereldwijd proces
  • [Verloop] voltrekt zich grofweg sinds het einde van de negentiende eeuw, met een wereldwijde temperatuurstijging van gemiddeld 1,0 °C; is verder versterkt sinds het laatste decennium van de twintigste eeuw en zal naar verwacht blijven toenemen, in een mate die o.a. afhangt van de hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de verandering van het wereldwijde klimaat, gezien als een proces dat problemen oplevert voor de leefbaarheid op aarde
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is het gevolg van enerzijds natuurlijke factoren, zoals vulkaanuitbarstingen, een wisselende hoeveelheid zonlicht en El Niño's, en anderzijds menselijke factoren, zoals de te grote uitstoot van broeikasgassen, met name koolstofdioxide (CO2), die zorgt voor een versterkt broeikaseffect; wordt volgens velen met name door het milieuvervuilende gedrag van de mens veroorzaakt
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot een hogere gemiddelde temperatuur op aarde; leidt tot een stijging van de zeespiegel; leidt tot extremer weer, zoals stortregens, zwaardere stormen of juist lange drogere en hete periodes; leidt tot veranderingen in de flora en fauna van gebieden
  • [Waardering] wordt door velen als een bedreiging voor de leefomstandigheden op aarde gezien
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft specifiek betrekking op de huidige wereldwijde opwarming van de aarde en niet op klimaatveranderingen in het algemeen

Algemene voorbeelden


De klimaatverandering is passé, voortaan heet het de klimaatcrisis.

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/de-klimaatverandering-is-passe-voortaan-heet-het-de-klimaatcrisis~bd93c8a8/,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • klimaatverandering aanpakken

Om klimaatverandering fundamenteel aan te pakken moet de uitstoot van schadelijke gassen worden teruggedrongen.

http://www.e-stem.nl/,

met adjectief ervoor


  • een grote klimaatverandering
  • een mondiale klimaatverandering
  • een snelle klimaatverandering
  • de wereldwijde klimaatverandering

Een instituut in Zürich heeft de lokale gevolgen in kaart gebracht van een inmiddels onafwendbaar geachte mondiale klimaatverandering - plus drie graden in de komende eeuw.

NRC,

De uitstoot mag niet te snel afnemen want dat is schadelijk voor de sociaal-economische ontwikkeling, maar ook niet te langzaam want dan lopen we het risico van een te grote en te snelle klimaatverandering en zeespiegelstijging.

http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html

De wereldwijde klimaatverandering maakt nationale en internationale afspraken en maatregelen nodig om de uitstoot van broeikasgassen en het energiegebruik aanzienlijk te beperken.

http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/nieuws.html?Persberichten/944.html,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de dreigende klimaatverandering
  • de komende klimaatverandering

Bezeten door het klimaat? Bedoeld wordt dat haar aandacht volledig in beslag wordt genomen door de (dreigende) klimaatverandering. Het woord klimaat wordt de laatste tijd vaker op deze manier gebruikt. Zo vertelde iemand deze week over het zachte weer dat voor dit weekend en komende week is voorspeld: "Dat komt allemaal door het klimaat".

https://www.trouw.nl/cultuur-media/klimaatverandering-verandert-ook-de-betekenis-van-het-woord-klimaat~b176c40e/,

Het rapport 'Hoeveel (hoog)water kan ons land binnenkomen' stelt dat de hoeveelheid neerslag in het stroomgebied van de Rijn een gevolg is van de komende klimaatverandering.

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • de verwachte klimaatverandering

Onder invloed van enkele noodsituaties en gestimuleerd door de verwachte klimaatverandering en bodemdaling, heeft het denken over water de laatste jaren belangrijke veranderingen ondergaan.

http://www.rlg.nl/alginfoframe.html,

in voorzetselgroep


  • maatregelen tegen klimaatverandering
  • de strijd tegen de klimaatverandering

De activisten noemden de VN-conferentie waar landen afspraken maken over maatregelen tegen klimaatverandering een farce.

Metro,

De strijd tegen de klimaatverandering en de verdunning van de ozonlaag behoort ook tot de bindende prioriteiten.

De Standaard,

  • de gevolgen van klimaatverandering
  • het vraagstuk van de klimaatverandering

We moeten goed beseffen dat deze analyse van de gevolgen van het Kyoto Protocol nog heel onzeker en beperkt is. De grootste onzekerheden hebben te maken met het feit dat we nog lang niet goed genoeg weten hoe het klimaat zal reageren op de stijging van de broeikasgasconcentraties. Daarnaast zijn de modellen nog veel te grof om de gevolgen van klimaatverandering eenduidig te bepalen.

http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html

Vrom begint volgende maand ook met een drie jaar durend voorlichtingsproject over het vraagstuk van de klimaatverandering. Uit onderzoek is gebleken dat er verwarring bestaat over oorzaken en gevolgen van de klimaatproblematiek en over de verschillen tussen broeikaseffect en aantasting van de ozonlaag.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?facets%5Btype%5D%5B%5D=artikel&query=klimaatproblematiek&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD:010825046:mpeg21:a0160&resultsidentifier=ABCDDD:010825046:mpeg21:a0160,

met ander, nevengeschikt substantief


  • de klimaatverandering en bodemdaling
  • klimaatveranderingen en energieverbruik
  • klimaatverandering en verzuring
  • de, een klimaatverandering en zeespiegelstijging

Onder invloed van enkele noodsituaties en gestimuleerd door de verwachte klimaatverandering en bodemdaling, heeft het denken over water de laatste jaren belangrijke veranderingen ondergaan.

http://www.rlg.nl/alginfoframe.html,

Ook al bestaan er voorzichtige wetenschappelijke aanwijzingen over het verband tussen klimaatveranderingen en energieverbruik, de vraag is of plechtige afspraken voor CO-vermindering hieraan iets zullen veranderen.

NRC,

De voorspellingen van de Club van Rome komen niet uit, mede dánkzij die voorspellingen. Er is nog genoeg aardolie, aardgas en steenkool om aan onze energiebehoeften te voldoen. De nadelen van het grote energiegebruik worden wel steeds zichtbaarder. Klimaatverandering en verzuring illustreren dit.

http://www.e-stem.nl/,

Het waterbeheer zal veel meer dan voorheen gebruik moeten maken van de buffer- en terugkoppelingsmechanismen die van nature in een ecosysteem aanwezig zijn. Verstoring van deze mechanismen leidt immers tot instabiliteit van het systeem. Overstromingen zijn hiervan een tastbaar bewijs. Maar op grotere schaal - en in samenhang hiermee - duiden ook andere milieuproblemen op een toenemende instabiliteit van het natuurlijk systeem op aarde. Eerst en vooral kan daarbij gedacht worden aan het broeikaseffect en de hiermee gepaard gaande klimaatverandering en zeespiegelstijging.

NRC,

De uitstoot mag niet te snel afnemen want dat is schadelijk voor de sociaal-economische ontwikkeling, maar ook niet te langzaam want dan lopen we het risico van een te grote en te snelle klimaatverandering en zeespiegelstijging.

http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html

klimaatverandering 2.0

verandering van de algemene sfeer en omstandigheden, bijvoorbeeld binnen een organisatie, een bedrijfssector of een land

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klimaatverandering…

is een verandering

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een verandering van de algehele sfeer en omstandigheden
  • [Toepassingsgebied of bereik] treedt bv. op binnen een organisatie, een bedrijfssector of een land

    Algemene voorbeelden


    Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is er op de financiële arbeidsmarkt sprake van een klimaatverandering. Van oververhitting is absoluut geen sprake meer. In 2010 was het er ronduit kil.

    https://www.accountant.nl/magazines/accountant-juni-2011/klimaatverandering-op-arbeidsmarkt/#,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een klimaatverandering teweegbrengen

    'De LPEC heeft een klimaatverandering bij de politie teweeg gebracht', zegt Burger. 'Vroeger beschouwden politiechefs het geringe aantal vrouwelijke personeelsleden als een probleem van vrouwen. Nu beseffen ze dat weinig vrouwen veel meer zegt over het imago van de organisatie.'

    https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=klimaatverandering&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD:010871031:mpeg21:a0223&resultsidentifier=ABCDDD:010871031:mpeg21:a0223,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • een klimaatverandering bij de politie
    • een klimaatverandering bij de regering

    'De LPEC heeft een klimaatverandering bij de politie teweeg gebracht', zegt Burger. 'Vroeger beschouwden politiechefs het geringe aantal vrouwelijke personeelsleden als een probleem van vrouwen. Nu beseffen ze dat weinig vrouwen veel meer zegt over het imago van de organisatie.'

    https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=klimaatverandering&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD:010871031:mpeg21:a0223&resultsidentifier=ABCDDD:010871031:mpeg21:a0223,

    De stichting Oecumenische Hulp aan Kerken en Vluchtelingen te Utrecht heeft in haar "Nieuwsbrief" gevraagd om financiële steun voor de Spaanse "Commission on Defence" [...]. Mede dank zij deze commissie is er langzamerhand iets waar te nemen van een klimaatverandering bij de Spaanse regering, aldus de nieuwsbrief. Er wordt bijvoorbeeld in steeds ruimere mate toestemming gegeven tot het houden van kerkdiensten.

    https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22een+klimaatverandering+bij%22&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ddd:010678632:mpeg21:a0228&resultsidentifier=ddd:010678632:mpeg21:a0228,

    Voorzetsel: binnen

    • een klimaatverandering binnen de KNSB

    Ard Schenk wil een KNSB waarin gelachen wordt. [...]. "Ik denk dat het belangrijk is dat er een klimaatverandering komt binnen de KNSB. Het wordt weer eens tijd dat er gelachen kan worden."

    https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22+klimaatverandering%22&coll=ddd&sortfield=datedesc&page=2&identifier=ABCDDD:010826135:mpeg21:a0180&resultsidentifier=ABCDDD:010826135:mpeg21:a0180,

    in voorzetselgroep


    • tijd voor een klimaatverandering

    Het is tijd voor een klimaatverandering in het omgaan met fouten in teams. Als de kramp rondom het (niet mogen) maken van fouten weg is, ontstaat er meer werkplezier met ruimte voor ontwikkeling. En dat gun ik ieder team.

    https://www.managementboek.nl/code/inkijkexemplaar/9789089651709/fouten-maken-moet-remko-van-der-drift.pdf

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding