kluunplaats


kluunplaats 1.0

afbeelding

Bron: bananeman
( CC BY-NC-SA 2.0 )

(sport en recreatie; (vooral) in Nederland)

plaats waar men moet klunen; in de schaatssport: plaats waar men met de schaatsen ondergebonden over het land moet lopen, vaak bij bruggen waar het ijs niet dik genoeg is om alle schaatsenrijders te dragen of waar geen ijs ligt; in de kanosport en roeisport vervolgens ook: plaats waar men met de kano, soms ook de roeiboot, over het land moet lopen, omdat het water ter plaatse niet te bevaren is of ontbreekt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kluunplaats…

is een plaats

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft vaak speciale voorzieningen die het klunen mogelijk maken, zoals een lage walkant, een gemarkeerde route naar de plaats waar men verder kan en, in de schaatssport, kluunmatten of kluuntapijt
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een plaats waar gekluund moet worden, in de schaatssport omdat het ijs te slecht is om erover te rijden of omdat er ijs ontbreekt

    Hoofdsemagram: plaats


    Algemene voorbeelden


    Daar waar de ijsvloer (erg) slecht was is die bijgeschaafd. Er hoeft ook weinig gekluund te worden. Ongeveer 300 meter in totaal. De eerste kluunplaats is in Sneek. Vlak voor de Waterpoort is onder een brug pekel gestrooid door het Comittee Elfsteden nee.

    http://www.drf.nl/sport/11steden/1997/default97.htm

    Halverwege de wedstrijd komen we bij de eerste kluunplaats. Hier is de sfeer helemaal geweldig. Het ziet zwart van de mensen die ons aanmoedigen. Het klunen gaat me goed af. Ik heb een paar plekjes gewonnen als ik van de kluunplaats afkom.

    http://www.marinoschaatsers.nl/site/nieuws/Wedstrijdverslag-Hollands-Venetitocht-Giethoorn-12-februari-2012,

    In totaal zijn er vijf kluunplaatsen in de tocht, waarvan vier over de openbare weg. Op de routekaart zijn de kluunplaatsen aangegeven als K1 t/m K5. De kluunplaatsen worden via de routepijlen duidelijk aangegeven en de deelnemers kunnen via matten/beunen en leuningen de overkant bereiken. Op dagen dat er meer dan 1000 deelnemers te verwachten zijn worden er bij de kluunplaatsen verkeersregelaars ingezet.

    http://www.bannetocht.nl/index.php/info,

    Pijnpunten zijn in ieder geval de wakken die vorige week open zijn gebleven door de harde wind. Op die plekken kunnen ijstransplantaties worden uitgevoerd, waarbij stukken ijs in het wak geplaatst worden. Op enkele plaatsen in Friesland is dat al gebeurd. In het uiterste geval kunnen ook kluunplaatsen worden ingevoerd, waar schaatsers via houten betimmeringen met tapijten en rubbermatten langs de open stukken water geleid worden.

    http://nos.nl/artikel/337507-overleg-rayonhoofden-afgerond.html,

    Kluunplaatsen staan over het algemeen bekend als oversteekplaatsen in de schaatssport - daar waar de ijstrajecten niet doorlopen wordt gekluund. Ook als passeerplekken bij slecht ijs wordt de term wel gebezigd. In de roeisport (Kanoën) wordt op dezelfde manier over kluunplaatsen gesproken.

    http://www.enhoe.nl/achtergrondinfo.php?info=kluunplaatsen

    De route is in totaal 36 km. lang, kent 14 (!) kluunplaatsen en is door een ervaren kanoër in 7 uur te varen.

    http://www.euregiokanorally.eu/indexfiles/nl_rally.html,

    Team Tinus had moeite om de kano bij de kluunplaats op de kant te krijgen, dit kostte te veel tijd en daardoor de overwinning.

    http://www.desportweek.nl/nw-6479-7-3262303/nieuws/sportweek_2010_weer_voorbij.html,