knar


knar 1.0

(informeel)

hoofd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een knar…

is een lichaamsdeel; is een deel

      Hoofdsemagram: hoofd


      Algemene voorbeelden


      Ik had graag nog een tweede kwak koud water over je knar laten neerkomen.

      Verborgen schade, Aster Berkhof,

      Hij viel een paar keer flink "met z'n knar in de sneeuw", zoals zijn vrouw het op z'n Haags zegt.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • zijn knar stoten

      Met speciale mountainbikes maken wij een 8 kilometer lang ommetje door de spelonken van het Zuid-Limburgse heuvellandschap […]. Met het hoofd bijna tegen het plafond trappen we door de 140 kilometer lange gangen […]. Wat een belevenis! De gangen zijn hier lager dan bij de entree. Het is maar goed dat we een helm dragen […]. Dat de groeve inderdaad iets met je doet, heeft de 45-jarige Belgische Emmy van Kerckhoven aan den lijve ondervonden […]. "Een echte aanrader", meldt ze enthousiast. "Vooral voor kleine mensen. Die lopen minder kans hun knar te stoten".

      De Telegraaf,

      knar 2.0

      (informeel)

      oud persoon, vaak een man

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een knar…

      is een persoon

      • [Leeftijd] is oud, meestal 65+, of in verhouding oud
      • [Geslacht] is vaak een man maar soms ook een vrouw

        Algemene voorbeelden


        Ik kan het slechts logisch vinden dat sponsors eerder investeren in een jonge belofte als Loix dan in een knar van 34 als ik.

        De Standaard,

        Een van de knarren, wij vermoedden de allervervelendste, die wij onder geen beding als grootmoeder zouden gewenst hebben, wierp mij geheel onverwacht een woedende blik toe, een blik waarmee alleen heksen in akelige sprookjes kunnen kijken.

        De Standaard,

        Van Kooten de De Bie als Krasse Knarren. Van Kooten en De Bie zetten na vijf seizoenen een punt achter Keek op de Week. Zij achten het de hoogste tijd een andere doelgroep aan te spreken. Voor knarren die zwak maar jong van hart zijn, maken zij vanaf oktober tweewekelijks Krasse Knarren.

        Meppeler Courant,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een oude knar
        • een ouwe knar

        Daarstraks, toen hij de trap opliep terwijl die twee teven in het appartement van die ouwe knar zaten en de deur op een kier stond, dat was pas een heksentoer geweest.

        Naakte zielen, Luc Deflo,

        Soms word ik pardoes met mijn neus op het niet te miskennen leeftijdsverschil gedrukt, alleen ouwe knarren horen slecht of houden niet van disco.

        In liefdes naam, Gretha Seghers,

        Vaste verbindingen


        een krasse knar

        1. ( De uitdrukking is bedacht door Kees van Kooten en Wim de Bie.)
          een nog zeer vitaal, fit persoon, meestal een oude of oudere man

          Voorin had hij al een vervanger moeten zoeken voor de geschorste Niall Quinn (Manchester City), zodat de 33-jarige Tony Cascarino (topscorer bij Olympique Marseille in de Franse tweede klasse) wellicht wederoptreedt naast die andere krasse knar, de 37-jarige John Aldridge van de Engelse tweedeklasser Tranmere Rovers.

          De Standaard,

          Blijkens uw redacteurs [...] is iemand van 70 een ouderling. Ik leerde ooit van mijn erudiete onderwijzer, dat een ouderling iemand was met een functie in de protestantse kerk. Misschien bedoelden jullie dat het hier ging om een krasse knar of een grijze tijger. Want eens de vijfenzestig voorbij moet je maar oud, bejaard, versleten zijn.

          De Standaard,

          Ze behoren tot de Club van 20 die in 1962 werd opgericht naar aanleiding van de wereldtitel van Henk van der Grift, een jaar eerder op het ijs van Ullevi in hetzelfde Gothenburg. Intussen zijn er van die twintig al elf overleden maar andere krasse knarren namen hun plaats in. Schaatsbondnotabelen uit het verleden, zoals David Meijer, Wim Comello en Quarles van Ufford zorgen nu voor een totaal ledenbestand van 36.

          NRC,

          Toen leek het of een aantal krasse knarren van PSV de vermoeienissen van zondag nog in de benen had.

          NRC,