knuffelcultuur


knuffelcultuur 1.0

cultuur binnen een organisatie waarin lichamelijke aanrakingen en knuffels gebruikelijk zijn; cultuur waarin veel geknuffeld wordt; ook figuurlijk: cultuur waarin mensen in de watten worden gelegd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een knuffelcultuur…

is een cultuur

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een cultuur binnen een organisatie waarin lichamelijke aanrakingen en knuffels gebruikelijk zijn; is een cultuur waarin veel geknuffeld wordt; is een cultuur waarin mensen in de watten worden gelegd

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    Een 68-jarige voorzitter van een Nederlandse sportclub krijgt geen celstraf, maar wel een werkstraf van 60 uur omdat hij een 15-jarig meisje in de kleedkamer gelokt heeft en tegen haar wil zijn tong in haar mond wilde duwen. Het slachtoffer was een lid van de sportclub [...]. De man heeft wel meer andere opvattingen. Volgens hem hoort een tongzoen bij 'de knuffelcultuur' van zijn sportclub en is daar helemaal niets seksueels aan verbonden.

    http://www.clint.be/actua/buitenland/voorzitter-verdedigt-aanranding-met-knuffelcultuur,

    Knuffelcultuur op kantoor bevordert productiviteit. Collega's die elkaar regelmatig omhelzen of aanraken, al is het maar met een handdruk, zijn productiever op het werk. Dat stelt Michael Kraus, onderzoeker aan de Universiteit van Californië.

    http://www.checkjebijbaan.nl/Nieuws/tabid/203/articleType/ArticleView/articleId/6877/Knuffelcultuur-Op-Kantoor-Bevordert-Productiviteit.aspx,

    Samen met projectmanager Joep Bartels presenteerde Van Grunsven donderdag het talentenplan. Bartels schetste de uitgangspunten: "Het principe is dat topsport zelf zijn talenten kweekt; knuffelcultuur helpt niet. Jonge ruiters die willen moeten het zelf doen, maar daarbij willen we de helpende hand toesteken door begeleiding."

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1767362/2003/03/22/Jeugdige-talenten-niet-gebaat-bij-knuffelcultuur.dhtml,

    Volgens WMO-woordvoerder Erik Lanning heeft de betrokken chef de knuffelfilosofie overigens nooit daadwerkelijk in de praktijk gebracht, maar bleef het slechts bij woorden. Hij noemt de hele discussie over de knuffelcultuur overigens sterk overdreven: "Het is heus niet zo dat we elkaar hier lopen te knuffelen. Dat is slechts in figuurlijke betekenis gebruikt."

    De Telegraaf,

    Een 28-jarige secretaresse van de Waterleiding Maatschappij Overijssel (WMO) was de knuffelcultuur op haar werk zo beu dat ze bij de kantonrechter in Zwolle ontbinding van haar arbeidsovereenkomst vroeg. De vrouw beklaagde zich erover dat haar baas zich te veel had laten inspireren door Ruud uit Big Brother.

    News.nl,

    Wat verwachten de leden van deze CPN-mannengroep dan van elkaar? [...]. "Ik ben geen voorstander van softe wrevels, spinsels en knuffel-cultuur. Ik walg van het idealistische mannenemencipatiegedoe, dat een beeld produceert van de 'nieuwe echte man' — die man bestaat alleen in de subcultuur van mannen die politiek zo persoonlijk hebben gemaakt dat niets eraan nog politiek is."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010377838:mpeg21:a0071,