kopbaldoelpunt

kopbaldoelpunt 1.0

(voetbal; sport en recreatie; (vooral) in België)

doelpunt dat met een kopbal gemaakt wordt; doelpunt dat gescoord wordt door met het hoofd tegen de bal te stoten; doelpunt dat wordt gemaakt door de bal in te koppen; kopdoelpunt; kopbalgoal; kopgoal
In België gebruikelijker dan in Nederland, waar het woord weliswaar niet onbekend is, maar eerder kopdoelpunt of kopgoal gebruikt wordt.

Semagram (extra betekenisinformatie)

Een kopbaldoelpunt…

is een doelpunt; is een punt

• [Ontstaan] wordt gemaakt met een kopbal
  • [Plaats] wordt gemaakt op de helft van de tegenstander, vaak in het strafschopgebied, maar soms ook op de eigen helft, meestal in het strafschopgebied, door de bal in eigen doel te koppen
  • [Betrokkene] wordt gemaakt door een voetballer van de aanvallende partij, vaak door een aanvaller, maar ook door een middenvelder, door een verdediger of, hoogst zelden, door de doelman

Combinatiemogelijkheden

als object bij een werkwoord

• een kopbaldoelpunt afkeuren
    • een kopbaldoelpunt wegvlaggen

In de achtste finales schakelden de 'Goddelijke Kanaries' de Rode Duivels uit (2-0). In die wedstrijd keurde scheidsrechter Peter Prendergast bij 0-0 een kopbaldoelpunt van Marc Wilmots onbegrijpelijk af.

In de 81ste minuut keurde ref Hus een kopbaldoelpunt van Mateso af.

De Standaard,

De Tollenaere met een individuele actie op De Schrijver, een poging van Origi op de Lokerse doelman, een schitterende actie van Maes besloten met een schot van Verschelde net naast. De defensie van Lokeren stond er bij en keek er naar. Bovendien werd een kopbaldoelpunt van Zere afgekeurd.

Aan de overzijde kwam libero Cossey nog het gevaarlijkst uit de hoek, maar zijn kopbaldoelpunt werd wegens buitenspel weggevlagd.

• een kopbaldoelpunt goedkeuren
    • een kopbaldoelpunt scoren

'Op een vrijschop maken ze al dan niet een fout op onze doelman maar het kopbaldoelpunt werd goedgekeurd. Volgens Geert Lievens was het alleszins een overtreding op hem.'

De thuisploeg loerde op de counter en dat leek te lonen toen Flies de rechterflank afliep en mooie voorzette naar Petrovic. Goudeseune keurde eerst het kopbaldoelpunt goed, maar werd door zijn grensrechter teruggefloten.

FC Luik ging daverend van start. Wegria scoorde een kopbaldoelpunt nadat de scheidsrechter al voor buitenspel had gefloten en dat werd terecht geannuleerd.

• een kopbaldoelpunt maken

Bijna dag op dag zestien jaar geleden - op 25 april 1993 - zagen vele honderden Deinse supporters Kurt Mertens een kopbaldoelpunt maken op het veld van Olympic Charleroi.

met adjectief ervoor

• een fraai kopbaldoelpunt
    • een geldig kopbaldoelpunt
    • een krachtig kopbaldoelpunt
    • zijn mooi kopbaldoelpunt

AA Gent kon dit weekend alsnog een punt pakken tegen KV Mechelen, nadat het eerst twee doelpunten in het krijt stond. Nieuwkomer Rangelo Janga zorgde met een fraai kopbaldoelpunt voor de aansluitingstreffer.

Voetballiefhebbers herinneren zich wellicht de voetbalwedstrijd België-Brazilië van het WK2002. De scheids keurde toen een geldig kopbaldoelpunt van Wilmots af en onthield ons zo van een reële kans op een historische overwinning tegen de sambavoetballers.

Na de rust was de eerste aktie ook weer voor Deinze via Feys. Zijn mooi kopbaldoelpunt werd afgekeurd wegens een voorafgaande duwfout.

met voorzetselgroep

Voorzetsel: van

• een kopbaldoelpunt van Marc Wilmots
    • een kopbaldoelpunt van Petersen
    • een kopbaldoelpunt van Wuyts
    • het zoveelste kopbaldoelpunt van de kleine Leeuwse klasbak

De bezoekers herpakten zich, namen Seraing in een wurggreep en bekeren voort. Hun heropstanding werd ingeleid door een kopbaldoelpunt van Petersen net op het uur.

RWDM stond al van in de tweede minuut aan de leiding na een kopbaldoelpunt van Wuyts.

Toen Geldhof na 66' een gemeten voorzet op het hoofd legde van Stéphane Vanderheyden, ging de bal bij de eerste paal binnen. Het zoveelste kopbaldoelpunt van de kleine Leeuwse klasbak.

in voorzetselgroep

• dankzij een kopbaldoelpunt

Dankzij een kopbaldoelpunt van invaller Rudi Taeymans in de 117de minuut van de wedstrijd kwalificeerde Antwerp zich zaterdagavond in het bar koude Deurne voor de kwartfinales van de beker van België.

• in een kopbaldoelpunt resulteren

Het betere werk van de tweede helft resulteerde wél in een kopbaldoelpunt van Baseggio en een heerlijke goal van Katana na even verfijnd aanvalswerk van Van de Paar, Zetterberg en Obiorah.

• met (een) kopbaldoelpunt

Japanner breekt wereldrecord met kopbaldoelpunt [...]. Ryujiro Ueda maakte gisteren over een afstand van liefst 59 meter een doelpunt met zijn hoofd. Dat betekende, zo becijferden voetbalstatistici van de FIFA, een nieuw wereldrecord. De 23-jarige verdediger werd daarmee matchwinner voor zijn club Fagiano Okayama.

Na rust verving Romantsev zijn spitsen. Mostovoï bedankte meteen met een kopbaldoelpunt, waarna Tetradze de partij deed keren en invaller Beschastnykh met een afstandsschot in de rechterbovenhoek Rusland zelfs op voorsprong bracht.

Met een kopbaldoelpunt tegen Lommel vierde Laurent Dauwe zijn terugkeer in de hoogste voetbalklasse.

• de goedkeuring van het kopbaldoelpunt

John van den Brom was niet te spreken over de goedkeuring van het kopbaldoelpunt tijdens de wedstrijd van AA Gent tegen Anderlecht. Daardoor verloren de Brusselaars twee dure punten, maar volgens de lijnrechter in die wedstrijd was het wel degelijk doelpunt.

met telwoord ervoor

• zijn derde kopbaldoelpunt
    • twee kopbaldoelpunten

Rosez hield Verschelde met een ultieme reactie van zijn derde kopbaldoelpunt na een vrije trap van Florin Frunza.

Antwerp klopt Lierse in de beker na twee kopbaldoelpunten.

met bezittelijk voornaamwoord

• jouw kopbaldoelpunt
    • zijn kopbaldoelpunt

Dit seizoen scoorde je al tegen Gent en Anderlecht, twee keer thuis. Vooral tegen Anderlecht mocht jouw kopbaldoelpunt er wezen?

Acht minuten na zijn kopbaldoelpunt knikte Pinson even precies het leder voorbij zijn eigen portier.