kopvoeter


kopvoeter 1.0

afbeelding

Bron: Zeimusu
( CC licensed )

tekening die gemaakt is door een klein kind, vooral een peuter of kleuter, en een menselijk figuur voorstelt met een hoofd, armen en benen, maar zonder romp; getekend poppetje met een hoofd en ledematen, maar zonder lichaam; koppoter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kopvoeter…

is een afbeelding

  • [Deel] bestaat uit de weergave van een lichaam, met hoofd, armen en benen, maar zonder romp
  • [Betrokkene] is gemaakt door een klein kind, vooral een peuter of kleuter

    Algemene voorbeelden


    De fijne motoriek ontwikkelt zich steeds verder. Het gekras van de eenjarige heeft plaatsgemaakt voor de 'kopvoeter', een herkenbaar menselijk figuur met een groot hoofd waar de benen als 'harkjes' direct aan vast zitten.

    http://www.elfenbos.nl/didactistot.htm

    De wereld van de kopvoeters is de wereld van peuters en kleuters. Peuters en kleuters tekenen vaak zogenaamde kopvoeters. Volwassenen zien deze veelal als eenvoudig getekende poppetjes. De kopvoeters beschikken echter wel over de belangrijkste kenmerken om activiteit en emotie weer te geven. Er gaat vaak meer om in een kind dan wij op het eerste gezicht zien en denken.

    http://www.kopvoeters.com/start.html

    Dames en heren, Dit is een kopvoeter. Zo'n vertederende tekening die peuters maken als ze een mens tekenen. Zonder romp. Met armen en benen direct aan het hoofd. Dat is ook het beeld dat sommigen schetsen van de samenleving waar we door globalisering en robotisering heen dreigen te gaan: een samenleving waaruit de middenklasse langzaamaan verdwijnt. Met een bovenklasse, een onderklasse, maar zónder verbindende middenklasse. Een kopvoetermaatschappij.

    https://www.rijksoverheid.nl/documenten/toespraken/2015/09/24/dreeslezing-minister-asscher,

    Hoe werkt de Drentse schilderacademie? [...]. Bégo zegt ervan: Er zijn mensen die grillige lijnen, onregelmatige driehoeken, kopvoeters en fröbelschoolfiguurtjes in elkaar knutselen onder de noemer "kunst", maar hoewel ik geen vijand van kunstvernieuwing ben, moet ik mij toch afzetten tegen kunstvervlakking en kunstverwording. Het doel is bezig te zijn in je vrije tijd en daarbij iets te presteren dat het oog streelt en dat gebaseerd is op de wetten der natuur. Traditioneel dus.

    Reformatorisch Dagblad,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen