krik


krik 1.0

hefwerktuig dat zware lasten optilt of ondersteunt, zoals een auto waarvan men een wiel moet vervangen, en dat mechanisch werkt met een getande stang die men met een zwengel omhoogdraait dan wel hydraulisch met een cilinder die men onder druk zet door middel van een hefboom of voetpedaal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een krik…

is een hefwerktuig; is een werktuig; is een voorwerp

  • [Constructie] bevat tandwielen en tandheugels bij mechanische aandrijving en een cilinder die men met een voetpedaal of lange hefboom onder druk zet bij hydraulische aandrijving
  • [Materiaal] is van metaal
  • [Functie] dient om zware lasten op te tillen of te ondersteunen, zoals een auto waarvan men een wiel moet vervangen

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de krik bovenhalen
    • een krik plaatsen

    Ook de Mévius kreeg zijn deel van de lekke banden. Eerst op de snode steen van Pundershaw, maar onze landgnoot hoefde niet ter plekke te sleutelen. "Ik drukte wel het tempo, op advies van de Pirelli-mensen die vreesden dat de volle banden het anders niet zouden uithouden." Later in kp13, moest hij wel de krik boven halen.

    De Standaard,

    Voor een ieder die er met een camper op uit trekt, is het probleem bekend. Bij aankomst op de plaats van bestemming, de camper als het even kan horizontaal zetten. Op plankjes rijden, een krik plaatsen enz.

    http://www.g-engineering.nl/camper.html,

    met adjectief ervoor


    • hydraulische krik

    Voor het optakelen van de kabels gebruiken de werklieden een speciale hijshit, een soort hydraulische krik, die aan de mast wordt gehangen.

    ANP,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een krik en een wielmoersleutel
    • het reservewiel en de krik

    U kunt uw wielen ook beveiligen met wielmoersloten. Een handige dief met een krik en een wielmoersleutel zet binnen vier minuten uw auto op blokken.

    http://www.halfords.nl/

    Om de bagageruimte aanvaardbaar te maken - 348 liter is voor een roadster mèt gesloten dak bijna een record - liet Mercedes het reservewiel en de krik achterwege. Een spuitbus met dichtingsmiddel en een elektrisch pompje moet onheil bij lekke band voorkomen.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als deel van een samenstellende afleiding