laagvlieger


laagvlieger 1.0

vogel die laag vliegt; laag vliegende vogel
In toepassing op een vogel of vogelsoort.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een laagvlieger…

is een vogel; is een dier

  • [Beweging] vliegt laag

    Algemene voorbeelden


    De zwarte wouw is een laagvlieger die doorgaans op zo'n 10 tot 60 meter boven de grond op zoek is naar iets eetbaars.

    http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/269

    Laagvlieger graspieper verslaat de vink. De najaarstrek van vele vogelsoorten is weer in volle gang. Kostje natuurlijk voor iedere vogelliefhebber. Zaterdag was er een internationale vogelteldag waar wereldwijd vele vogeltellers, oftewel vogelaars, aan deelnamen [...]. "Wij waren door enkele afmeldingen helaas maar met twee mensen aan het tellen bij trektelpost Dijkzicht", vertelt Piet Derks van vogelwerkgroep Grave [...]. Op nummer één staat de graspieper die 383 maal door Derks en zijn collega Ad van Lith is geteld. Afgezet tegen de landelijke resultaten blijkt dit een groot aantal. "Dat kwam vooral omdat de graspiepers hier heel laag over kwamen vliegen en relatief makkelijk te tellen waren."

    http://www.gelderlander.nl/specials/buiten/3847726/Laagvlieger-graspieper-verslaat-de-vink.ece,

    laagvlieger 2.0

    vliegtuig dat laag vliegt; laag vliegend vliegtuig

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een laagvlieger…

    is een vliegtuig

    • [Activiteit of handeling] vliegt laag

      Algemene voorbeelden


      Het was deze week weer goed raak. Gemeenten klagen over laagvliegers.De laatste week was het weer goed raak boven het Drents-Friese grensgebied. Veelal met groepjes van drie raasden de straaljagers over Wilhelminaoord, Vledderveen, Noordwolde-Zuid en Nijensleek tot ergernis van de bevolking.

      Meppeler Courant,

      Veel mensen in de omgeving van Noordwolde zijn gewend geraakt aan de overlast van laagvliegers van de Koninklijke Luchtmacht, zo neemt een inwoner van 'Zuid' het lawaai gewoon zoals het komt: 'Ik woon hier mooi en rustig, word alleen af en toe gestoord door die vliegtuigen.' Niet iedereen vat de zaak zo luchtig op, omdat er daadwerkelijk schade wordt aangericht, bijvoorbeeld bij pluimveehouders.

      Meppeler Courant,

      'Als plotsklaps drie F-16's laag over komen is het toch weer schrikken. En het is geen incident', zo wordt gesteld. 'Regelmatig zie je dergelijke capriolen boven je huis'. In Noordwolde-Zuid houden enkele bewoners hun hart vast als er weer één vlak over 'de pijp' van rotanfabriek Rohé vliegt. 'Wanneer zal hij eens omver gaan?' vraagt men zich af. Het bureau voorlichting van de vliegbasis in Leeuwarden over de laagvliegers: 'Het is niet altijd duidelijk wat precies een manoeuvre is. Piloten moeten natuurlijk wel een bocht kunnen maken om kernen te kunnen ontwijken.'

      Meppeler Courant,

      Hij denkt eraan dat hij vijftig jaren geleden in een overvolle trein door dit landschap is gereden. Hij weet dat het kort voor Kerstmis was. Hij had vier dagen verlof van het front. Een jonge soldaat uit een dorp op de andere oever van het meer vergezelde hem. De trein stopte een aantal keren en iedereen moest uitstappen en dekking zoeken voor de aanvallen van laagvliegers.

      Mooie dingen, Lilian Faschinger,

      laagvlieger 3.0

      iemand die (veel) te hard rijdt; automobilist die veel te hard rijdt; snelheidsduivel

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een laagvlieger…

      is een automobilist; is een persoon

      • [Activiteit of handeling] rijdt (veel) te hard
      • [Instrument] rijdt in een auto of op een motor

        Algemene voorbeelden


        Laagvlieger bij de Wijk bekeurd. Gisteren werden op diverse plaatsen in Zuidwest-Drenthe door de politie verkeerscontroles uitgevoerd. Op een aantal 80 en 90 km wegen in Nijeveen, Havelte, Meppel, Ruinerwold en de Wijk werden radarcontroles uitgevoerd. Hierbij werden 1452 automobilisten gecontroleerd waarvan er 154 te snel reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 134 km per uur op de 80 km weg N851 bij de Wijk.

        Meppeler Courant,

        Er wordt veel geklaagd en vermaand als het over verkeersveiligheid gaat. Jongeren rijden te roekeloos, onder invloed rijden is uiterst laakbaar, snelle chauffeurs worden aan de paal genageld als "snelheidsduivels" en "laagvliegers". Alles moet en niets mag.

        De Standaard,

        Op de Boudewijnsnelweg E313 in Diepenbeek reed gisteren na afloop van de race in Spa meer dan één bestuurder op drie te snel. Zeven laagvliegers moesten hun rijbewijs afgeven. Sommigen reden 180 km per uur en meer. Eén van deze snelheidsduivels had bovendien te veel alcohol gedronken.

        De Standaard,

        Laagvliegers die in het Westvlaamse Tielt te snel rijden, betalen vanaf 1 januari een even hoge boete als hardrijders in het Antwerpse Brasschaat. Het kollege van prokureurs-generaal werd het eens over een vast tariferingssysteem voor minnelijke schikkingen bij gewone en zware verkeersovertredingen.

        De Standaard,

        "Het enige wat echt helpt is een verandering in het rijgedrag van de weggebruikers", werd herhaaldelijk gezegd, maar juist daarvan was op weg naar de plechtigheid weinig te merken. Aan de flikkerlichten in De Pinte bijvoorbeeld, die waarschuwden voor de snelheidscontroles een eind verder, gingen op het linkervak heel wat laagvliegers instinctief op de rem staan en tijdens de busrit naar de rampplaats zagen de nabestaanden hoe ze ook nu weer ingehaald werden door vrachtwagens die nauwelijks vijf meter onderlinge afstand hielden.

        De Standaard,

        De verrekijker is ongeveer even groot als een gewoon eksemplaar en valt daardoor minder op. De normale radarapparatuur moet altijd in de auto gemonteerd worden. Dat is niet het geval met de laserverrekijker. Automobilisten hebben daardoor minder snel in de gaten dat ze worden gekontroleerd. In princiep kan je gewoon in een huiskamer achter het raam gaan staan met de verrekijker en laagvliegers flitsen. Ontsnappen is onmogelijk: het apparaatje kan in 36/100ste van een sekonde de snelheid van een auto meten.

        De Standaard,

        Na drie maanden aangekondigde snelheidscontroles in Oost-Vlaanderen, stelt de provinciale verkeerseenheid een spectaculaire daling van het aantal overtredingen vast. Er werden 41,9 procent minder laagvliegers op de boek gezet dan tijdens dezelfde periode in 1995.

        De Standaard,

        Combinatiemogelijkheden


        als object bij een werkwoord


        • een laagvlieger onderscheppen
        • laagvliegers onderscheppen

        "Ik moet dringend thuis zijn", reageerde een 21-jarige student uit Sint-Truiden toen hij gistermiddag op de Boudewijnsnelweg E313 in Lummen betrapt werd met een snelheid van 220 km per uur. Hij reed op een Honda 750 cc. Maar de Limburgse autowegpolitie was sneller. Een patrouille van de verkeerspost Houthalen onderschepte de laagvlieger na een razendsnelle achtervolging tussen Lummen en Hasselt. Het parket in Hasselt trok het rijbewijs van de snelheidsmaniak in.

        De Standaard,

        De Nederlandse provincie Groningen gaat langdurig werklozen inzetten om op provinciale wegen de snelheid te controleren. De snelheidswachters krijgen een opleiding bij de politie. Ze zullen de bevoegdheid hebben om laagvliegers te onderscheppen.

        De Standaard,

        laagvlieger 4.0

        (sport en recreatie; politiek en bestuur)

        sportploeg die slecht presteert; slecht presterende sportploeg
        Doorgaans in toepassing op een voetbalelftal.

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een laagvlieger…

        is een sportploeg

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] presteert slecht; is weinig succesvol

          Algemene voorbeelden


          UDI'96 is een laagvlieger in de tweede klasse B. De ploeg staat op de negende plaats en heeft een negatief doelsaldo van 39.

          http://www.gelderlander.nl/sport/handbal/10318039/Knappe-overwinning-Hastu-op-hoogvlieger.ece,

          Het was zaterdagavond koud in Julianadorp bij de zaalhandbalwedstrijd JHC-Schagen. Niet alleen buiten, maar ook in de Sporthal aan Zee omdat de verwarming kapot was. Gelukkig voor het publiek was het spel van Schagen hartverwarmend. JHC werd knap verslagen: 18-24. De gepromoveerde handbalvrouwen uit Schagen blijven het goed doen in de regioklasse. JHC is een laagvlieger op dit podium, maar makkelijk werd het nooit.

          http://www.handbalschagen.nl/nw-17383-7-3296346/nieuws/dames_1_hartverwarmend.html,

          Komende zondag speelt de ploeg uit Harbrinkhoek thuis tegen Sportlust Vroomshoop. Sportlust is een laagvlieger in de 5e klasse en is de ploeg waar komend seizoen vertrekkend trainer Robert Harperink van MVV'29 aan het roer zal staan.

          http://www.sportintwente.nl/artikel/index.php?idArtikel=17851

          Om 19:00 uur trapte ADO Den Haag dan eindelijk af voor de rentree in Europa. Tegenstander FK Tauras is een laagvlieger in vergelijking met de subtop in Nederland, maar ADO Den Haag hield het tempo te laag om het de Litouwers echt lastig te maken.

          http://www.denhaagdirect.nl/verslag-ado-viert-europese-rentree-met-overwinning/

          Allegri staat te boek als één van de beste trainers uit de Italiaanse competitie. In 2009 loodste hij laagvlieger Cagliari naar een schitterende negende plaats. Dat leverde hem meteen de titel 'coach van het jaar' op.

          http://www.soccernews.nl/news/92890/Berlusconi_ziet_in_Allegri_de_opvolger_van_Leonardo,