lachlust


lachlust 1.0

lust om te lachen; zin om te lachen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Lachlust…

is lust

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de lust om te lachen

    Hoofdsemagram: lust


    Algemene voorbeelden


    De meeste verhalen over vrekken behandelen dan ook niet hoe de vrek rijker wordt, maar hoe hij zijn bij mekaar geharkte goud kwijtraakt - op smadelijke wijze; om de arme lezer gerust te stellen en te troosten, om het zedelijk leven te eren en de lachlust te bevredigen.

    Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

    Ik vroeg aan mijn gezellin of ik misschien een onmens was, want ik werd door lachlust bekropen terwijl dat meisje huilde.

    Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de lachlust opwekken
    • de lachlust prikkelen
    • de lachlust wekken

    Niet dat The Hounding of John Thomas een boek is om te onderzoeken en te overdenken; het laat zich bij voorkeur twee of drie keer vlug doorlezen, en dan prikkelt het nog steeds de lachlust.

    NRC,

    Een door spinnewebben bedekte herbergier naderde en kraste: "Wat kan ik voor u doen, vreemdeling?" De door een meisje van tien jaar ooit deerlijk met een kaars verschroeide papegaai herhaalde in zijn morsige kooi de bede van de kastelein en het was tot de verhakkelde kaketoe dat mijn vader wedervoer: "Een bier met weinig schuim en een hard gekookt ei." Dit laatste wekte de lachlust van de dorpelingen.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    Meer nog dan bewondering voor de soms schitterende akties van Anderlecht, waar de Brazilianen Edmilson en Wamberto in het andere kamp nooit aan toe kwamen, wekte het geklungel van de bezoekers vooral lachlust op.

    De Standaard,

    Als iets zijn lachlust wekt, is het wel ernst.

    Kriblijn, Barber van de Pol,

    In Astleyís circuspiste creëerden deze eerste circuskomieken onder andere de figuur van de onbeholpen kleermaker wiens evoluties op de paardenrug de algemene lachlust wekten.

    http://www.ruscircus.nl/geschiedenis1.html

    Je spreekt van een parodie indien een werk wordt nagebootst op een wijze die de lachlust opwekt.

    http://www.bno.nl/nl/bno/index.html

    De confrontatie van Mulisch met vertegenwoordigers van een jongere schrijversgeneratie mondde uit in een warrige, fragmentarische film die eerder de lachlust dan de belangstelling opwekte.

    NRC,

    Vaste verbindingen