lactovegetariër


lactovegetariër 1.0

iemand die geen voedsel eet waarvoor een dier is gedood maar zich wel voedt met producten van levende dieren, zoals melkproducten en honing; iemand die zich aan een lactovegetarisch dieet houdt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lactovegetariër…

is een vegetariër; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] consumeert geen voedsel waarvoor een dier gedood is maar voedt zich wel met producten van levende dieren, zoals melk, kaas, boter, honing en soms ook eieren; houdt zich aan een lactovegetarisch dieet

    Algemene voorbeelden


    De meeste vegetariërs zijn lactovegetariërs. Eten geen vlees, vis of eieren, maar wel zuivelproducten. Als je dit dieet volgt, moet je erop letten dat de juiste combinaties van plantaardige eiwitten worden ingenomen.

    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/46259-de-verschillende-vormen-van-vegetarisch-dieten.html,

    Het begrip 'vegetarisme' heeft betrekking op het bewust uitsluiten van bepaalde dierlijke producten uit de voeding. De bekendste vormen van vegetarisme zijn het lactovegetarisme en het veganisme. Lactovegetariërs (vaak kortweg 'vegetariërs' genoemd) gebruiken geen producten van gedode dieren, dus geen vlees of vis, maar wel melkproducten en veelal ook eieren (vandaar ook wel de term 'lacto-ovovegetariërs').

    https://www.ntvg.nl/system/files/publications/2003113050001a.pdf,

    Het dieet van Jains is puur, voedzaam en verkregen zonder geweld en bevat voedingsmiddelen zoals graan, melk, yoghurt (curd), ghi (geklaarde boter), groenten en fruit. Jains zijn lactovegetariërs. Zij gebruiken de melk van de buffel of de koe (die in India over het algemeen vrij rondlopen), maar uitsluitend wanneer het kalf genoeg heeft gedronken.

    http://www.spiridoc.nl/india_jainisme.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • lactovegetariër zijn

    En wat dat vegetarisme betreft, er zijn ook zat zevendedagsadventisten helemaal geen vegetariër; wel leven ze in het algemeen gezond, geen tabak en alcohol, maar bij ons thuis aten we wel degelijk vlees. Ik geloof dat er in Australië nogal wat zevendedagsadventisten veganist zijn of lactovegetariër. Maar in de gemeente waar mijn vader 'stond', liep bijvoorbeeld ook een slagersknecht rond.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1651269/2007/04/16/Zevendedags-adventist.dhtml,