lakmoesproef


lakmoesproef 1.0

(chemie en mineralogie)

proef waarbij aan de hand van de verkleuring van lakmoes (in een oplossing of op een strookje) vastgesteld wordt of iets zuur, neutraal of basisch is; test waarbij de pH-waarde vastgesteld wordt als liggend onder 4,5 (zuur) of boven 8 (basisch)

Semagram (extra betekenisinformatie)


De lakmoesproef…

is een proef

  • [Doel of bestemming] heeft als doel vast te stellen of iets zuur of basisch is
  • [Plaats] wordt gedaan in een laboratorium of in een scheikundeklaslokaal
  • [Instrument] wordt verricht met behulp van lakmoes (een poeder dat rood is in zure omgevingen en paars in basische)

    Algemene voorbeelden


    Achter de lakmoesproef schuilt naast biologie ook wat elementaire scheikunde [...]. Wanneer lakmoes in een bad H+-ionen ondergedompeld wordt, neemt het een andere elektronische configuratie aan dan wanneer het in bad OH--ionen ligt. En die elektronische configuratie vertaalt zich in iets wat we met onze ogen kunnen zien: in golflengten licht. Als ze in zuur liggen, stralen ze langere golflengten uit (rood). In basische oplossingen kortere golflengten (blauw).

    http://www.actuamedica.be/MediSurf/NL/MediSurf-Arch-NL-013641.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een lakmoesproef doen
    • een lakmoesproef uitvoeren

    Neem wat ijzersulfide, het glimmende mineraal pyriet; zinksulfide of kopersulfide mag ook. Vermaal het. Voeg water toe. Doe de lakmoesproef.

    www.havovwo.nl/vwo/vsk/bestanden/vsk104iex.pdf,

    Uiteindelijk moesten we een in vivo lakmoesproef uitvoeren op de materialen die werden ontwikkeld.

    https://www.ugent.be/nl/agenda/doctoraten/bijlagen/20130328-FW01-nl.pdf/download

    lakmoesproef 2.0

    ( Gezegd van abstracte zaken, zoals een idee, plan, project, verbetering, samenwerking, etc.)
    proef om te kijken of iets waarvan nog niet duidelijk is of het werkt in orde is; toets om te kijken of iets werkt; ultieme test

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Algemene voorbeelden


    Tegen uiterlijk 30 juni moet het definitieve overlevingsplan op de regeringstafel liggen, kondigde minister Daerden aan. De minister van Verkeer onderwerpt het plan in ieder geval aan een lakmoesproef.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een lakmoesproef doorstaan
    • een lakmoesproef ondergaan
    • een lakmoesproef uitvoeren
    • een lakmoesproef verrichten

    "Als het klopt dat een echtscheidingszaak hiervan aan de basis ligt, dan vrees ik dat de CVP-vernieuwing de lakmoesproef niet heeft doorstaan", zegt Noël Slangen.

    De Standaard,

    Integreert Europa steeds verder of juist niet? Wint wat ons bindt van wat ons verdeelt? Het afgelopen half jaar onderging de Europese Unie zware lakmoesproeven van economische, politieke en morele aard. De uitkomsten zijn tekenend voor het huidige karakter van de Unie en werpen licht en schaduw over de nabije toekomst.

    http://www.clingendael.nl/publication/een-gespleten-politieke-unie,

    Alleen wil ik nog een beperkte lakmoesproef uitvoeren. Rogier houdt van trillers, dat hebben we daarnet al vastgesteld. De vraag is dan welke deugden en ondeugden mensen moeten hebben om wel van trillers te houden?

    http://books.google.nl/books?id=NaGYOB-0-xMC&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false,

    Na eindeloze ondervragingen werd de mannen tenslotte gevraagd de lakmoesproef te verrichten. In geval van twijfel eisten de Japanners dat de ondervraagde een kruisbeeld of een afbeelding van de Heilige Maagd vertrapte, het zogenaamde jefumi.

    NRC,

    met substantief ervoor


    • een soort lakmoesproef

    In de nieuwe politieke cultuur durft bijna geen enkele politicus nog de cumul te verdedigen. "Het is een taboe geworden; een vies woord", zeggen sommigen. Na de Witte Mars werd de cumul een soort lakmoesproef voor wie goed of slecht is.

    De Standaard,

    PvdA-kamerlid M. van Zuylen, fractiewoordvoerder over de winkelsluitingswet en voorstander van deregulering, erkende dat de wijziging van de winkelsluitingswet wel als heel gunstig wordt voorgesteld. "Het is een soort lakmoesproef voor paars (geworden), waarmee de erkenning van veranderde leefpatronen wordt uitgedragen", aldus Van Zuylen.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een lakmoesproef van iets

    Hij kan nog niet geloven dat de privacy-kwestie - in de jaren zestig een lakmoesproef van de individuele vrijheid - door de achterdeur is afgevoerd.

    http://www.google.nl/search?q=cache:FTaQZ6-OjNkJ:www.volkskrant.nl/kunst/1059023647282.html+feestredenaar=nl=lang_nl,

    Een eind maken aan het regime van Saddam Hussein werd door deze groep al vrijwel direct na de onbevredigende afloop van de Golfoorlog van 1991 gedefinieerd als lakmoesproef van die nieuwe Amerikaanse rol.

    NRC,

    Voorzetsel: voor

    • de lakmoesproef voor iets

    Lakmoesproef voor de overwinning van het vogelpestvirus is het plaatsen van de zogenoemde 'verklikkip'. Op elk pluimveebedrijf wordt een aantal verklikkippen geplaatst, ongeveer één procent van het normale aantal. Blijven zij gedurende drie weken vogelpestvrij, dan geeft 'Brussel' het groene sein voor herbevolking van de pluimveebedrijven.

    NRC,

    Een ramp voor de bevolking is de lakmoesproef voor bestuurders. De een beleeft his finest hour, de ander bezwijkt onder de druk.

    NRC,

    Speelbal Voor de Vlaamse Havencommissie wordt het overleg over een hervorming van de havenfinanciering meteen een lakmoesproef voor de levensvatbaarheid van het adviesorgaan.

    De Standaard,

    In veel opzichten zien we dit als een lakmoesproef voor de mate waarin we nauwer met de Russische regering kunnen samenwerken op het gebied van belangrijke regionale onderwerpen.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als lakmoesproef
    • als een lakmoesproef

    Bij de initiatieriten voert ibo gaïne de jongelingen naar Bwiti, en de ibo-trip dient als lakmoesproef voor de volwassenheid.

    De Groene Amsterdammer,

    In Israël ziet men de afhandeling van de zaak-Lileikis als een lakmoesproef voor de relaties tussen de twee landen. Dat geldt ook voor de kleine joodse gemeenschap in Litouwen. "Als Lileikis vrij komt vernietigt dat het vertrouwen van de joden in de eerlijkheid van de Litouwse overheid".

    NRC,