landrot


landrot 1.0

iemand die zich niet op het water maar overwegend op het land bevindt; ook: iemand die niet vaart (op zee) maar op het land woont; iemand die bij voorkeur op het land en niet op zee vertoeft; landbewoner
Werd vroeger vooral door zeelieden gebruikt als scheldnaam voor niet-zeelieden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een landrot…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] is iemand die niet (op zee) vaart; leeft op het land

    Algemene voorbeelden


    De landrot is een zeeschuimer geworden. Jan Timmerman (44) uit Blokzijl heeft er nog geen moment spijt van gehad. Zes jaar geleden begon hij z'n rederij in het met water vergroeide Blokzijl. De Martha O. en de Sijgje S. zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het pittoreske stadje en vormen volwaardige trekpleisters voor de toch al met de aantrekkingskracht van een magneet gezegende fortresse.

    Meppeler Courant,

    En de matroos, urenlang dolend door de hoerenkroegen van het havenkwartier, weet diep in zijn hart ook wel waarom hij op deze vreemde kust niet thuis zal komen: hij is 'een zeeman die nog landrot is', in hemzelf hebben zee en land elkaar nog niet gevonden, en het is de vraag of dat ooit zal gebeuren.

    NRC,

    "Ach, die recreatievaart", zegt commissaris J. Pruis, hoofd afdeling rivieren van de Divisie Mobiliteit van het Korps Landelijke Politiediensten [...]. "De bouwvak en een stuk of wat weekenden heb je er hier werk aan. De rest van het jaar zie je er niets van." Pruis is eigenlijk een landrot. Drie jaar geleden stapte hij over van de Rijkspolitie naar de waterpolitie. Varen doet hij nauwelijks, hij bestiert zijn gebied vanuit kantoor en de auto.

    NRC,

    Bij Marec worden ook de echte landrotten niet vergeten. Wie niet op het water durft, kan wandelen, zonnebaden of luieren op een van de vele terrasjes. Met uitzicht op het water natuurlijk.

    De Standaard,

    'We bieden samen een perfect programma, zowel voor de watersporters als voor de landrotten.' Op Hemelvaartsdag komen ruim 200 historische sleepboten naar de Zwartewaterstad. Vrijdag 17 mei zullen zij deelnemen aan behendigheidswedstrijden en zaterdag zijn er opduwkrachtproeven. Het publiek kan op deze dagen de boten bezichtigen en mag voor twee gulden aan boord, voor een rondvaart op het Zwarte Water.

    Meppeler Courant,

    Direct aan het water van de Dwarsgracht (dorp en vaarweg dragen dezelfde naam) ligt het gezellige terras, met plaats voor wel 150 gasten. Op het Terras bestaat de mogelijkheid om te barbecuen en het plaatsen van buffetten. Een gedeelte wordt dan voor U gereserveerd. Onze royale aanlegsteiger lokt vele vaargasten en voor de landrotten op het terras zijn de bewegingen op het water een aardig kijkspel.

    http://www.otterskooi.nl/index2.html

    Zwaaiend aan boord stond een jongensachtige man van middelbare leeftijd [...]. Wij stapten in, nogal onhandig, als landrotten verrast door het geschommel van de boot. Met een ruk aan een touw startte Bob de motor en even later voeren wij over wat aanvankelijk nog een vaart was in de richting van de plas.

    Klein paradijs, Max Pam,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • zijn

    Ragnar was breedvoerig aan het vertellen, maar het was duidelijk dat ook Arne wat van motoren afwist. Na een poosje begonnen ze over boten te praten, maar Ragnar gaf het op: 'Daar weet ik niets van. Ik ben een landrot.'

    Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • zowel de landrotten als de varensgezellen
    • zowel zeelui als landrotten

    De afgelopen week mag tot de drukste van het seizoen gerekend worden. Dat betekende files te land en te water. De sluiswachters Piet Bakker en Ben Mondria blijven er ogenschijnlijk kalm onder. Ze proberen zowel de landrotten als de varensgezellen gelijkelijk te behandelen en te vriend te houden.

    Meppeler Courant,

    Zowel zeelui als landrotten spreken altijd met ontzag over haar, over haar stormen, haar overstromingen, haar haring, haar kabeljauw, haar havens. In al haar oeverstaten wordt ze bezongen door dichters, barden, mariniers en popgroepen: de Noordzee, de Noordzee.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding