lasagne


lasagne 1.0

afbeelding

Bron: PoiseWinsTitles
( CC BY 2.0 )

Italiaans ovengerecht dat bestaat uit langwerpige deegbladen met daartussen een mengsel van vlees(gehakt) of soms ook van gevogelte of vis, en groenten, tomatenpuree, kruiden, kaas enz. en bovenop een afdekkende sauslaag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Lasagne…

is een gerecht; is voedsel

  • [Samenstelling] bestaat uit deegbladen met daartussen laagjes van een mengsel van vlees(gehakt) of soms ook van gevogelte of vis, groenten, tomatenpuree, kruiden, kaas enz. en heeft een afdekkende sauslaag
  • [Functie] is voedsel; is eten
  • [Bereiding] wordt in de oven bereid in een schaal
  • [Plaats van herkomst] is oorspronkelijk afkomstig uit Italië
  • [Temperatuur] wordt warm gegeten

Algemene voorbeelden


Mama vindt een vast etensuur niks, zeker niet tijdens vakanties. De ene keer staat er om vijf uur een slaatje op tafel en de dag daarna haalt ze pas om halftien lasagne uit de oven.

Mijn mama is een cowboy, Stefan Boonen,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • lasagne maken

'Mmm...' zei ze. Natuurlijk werd Sofie daar triest van. Maar dan maakte ze lasagne en bedacht ze dat die dingen nu eenmaal gebeuren. In de beste huishoudens. En de kinderen mochten er niet onder lijden, dat sprak voor zich.

Slaap!, Annelies Verbeke,

met adjectief ervoor


  • kant-en-klare lasagne
  • verse lasagne

De tankstations verkopen vandaag al heel wat depannageproducten en zullen dat blijven doen. Maar hun grootste groeipotentieel zit bij de impulsieve voedingsaankopen die de automobilist al in de auto kan opeten. "Kant-en-klare lasagne is drie keer bingo: vers, snel klaar en pasta".

De Morgen,

Verse lasagne [...] kan eigenlijk niet mislukken. We bereiden saus voor de onderste lagen, de bladen zelf, saus die op de bovenste laag komt, en een roomsausje die het geheel bedekt. De verschillende bereidingen: bodemsaus; bladen; vulling; afdeksaus.

http://koken.met.aschwin.net/pages/Lasagne.htm

met substantief ervoor


  • een schaal lasagne

Ik had de behoefte om te praten. "Luigi... van welk deel van Italië kom je?". Luigi stokte even met een hete schaal lasagne in zijn eelthanden: "Umbria."

Come voi, Bibi Schobbers,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


lasagne 1.1

een soort lasagne

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Een lasagne met courgette en kipfilet.

http://www.lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerechten/verrukkelijke-lasagne-van-kipfilet-en-courgette-met-een-vleugje-citroen/,

Iglo uit Rotterdam komt met lasagne in twee varianten op de markt, te weten: Zalm-Spinazie en Bolognese-Spinazie [...]. De lasagnes kunnen bevroren worden bereid.

http://www.profnews.nl/888375/iglo-introduceert-lasagnes-volgens-italiaans-recept,

Dit zijn de lasagnes die het smaakpanel testte [...]: Morando vd Aldi: 2,99€/kg; Alfredo Lidl: 2,99€/kg [...]; Delhaize huismerk: 4,89 €/kg.

http://www.radio2.be/inspecteur-decaluwe/de-lekkerste-lasagne-4,